Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Linava“: dėl negrąžintų 40 tūkst. leidimų vežėjams kyla problemų dėl krovinių vežimo

28 tūkst. tranzito leidimų, 12 tūkst. dvišalių leidimų ir beveik 1,5 tūkst. trišalių leidimų krovinių gabenimui į ir per Baltarusijos teritoriją – tiek nepanaudotų leidimų Lietuvoje šiuo metu negrąžinti, rodo asociacijos „Linava“ surinkti duomenys. Dėl šios priežasties pervežimus vykdančioms transporto bendrovės pritrūkus leidimų gabenti krovinius, atsakingos institucijos raginamos pagaliau ryžtis diegti skaitmenizacijos procesus išduodant leidimus, o leidimų negrąžinančioms įmonėms taikyti sankcijas, pranešė „Linava“.
Vilkikų eilės
Vilkikų eilės / Skirmanto Lisausko / 15min nuotr.

„Linavos“ viceprezidentas, Krovininės tarybos pirmininkas Vytas Bučinskas sako, kad leidimus gavusioms, tačiau pervežimų nevykdančioms transporto įmonėms negrąžinant leidimų, sąžiningai veikiančios sektoriaus įmonės negali vykdyti veiklos bei kurti naujų darbo vietų.

„Kelionės leidimai išduodami tarptautiniam krovinių gabenimui, tačiau dėl netobulos leidimų išdavimo tvarkos atsitinka taip, kad dalis leidimus gavusių įmonių pervežimų nevydo ir šie leidimai guli įmonių stalčiuose iki metų pabaigos. Todėl būtina keisti tvarką ir sukurti mechanizmą, kuris užtikrintų, kad įmonės, kurios nevykdo pervežimų, būtų įpareigotos nenaudojamus leidimus atgal grąžinti į Lietuvos transporto saugos administraciją. Šią problemą padėtų spręsti, jei būtų sukurta elektroninių leidimų išdavimo sistema. Todėl būtina derėtis su užsienio valstybėmis, kad kuo skubiau būtų pereita prie elektroninių leidimų sistemos tarptautiniam krovinių gabenimui“, – sako asociacijos „Linava“ viceprezidentas, Krovininės tarybos pirmininkas V.Bučinskas.

Dauguma iš 40 tūkst. išduotų leidimų vežėjų nėra faktiškai naudojami, todėl atkreipiamas dėmesys, kad įmonės, negrąžinančios nenaudojamų kelionės leidimų, trukdo savo kolegų veiklai. Reaguodama į susiklosčiusią situaciją, „Linava“ kreipėsi į Lietuvos transporto saugos administraciją prašydama nustatyti griežtesnę tvarką, kuria remiantis vežėjai, nenaudojantys išduotų leidimų būtų įpareigojami juos grąžinti per kuo trumpesnį laiką, o nevykdantiems įpareigojimų būtų taikomos sankcijos.

Asociacija „Linava“ atkreipia dėmesį, kad iki 2021 m. Lietuvoje nebuvo taikoma kvotų sistema tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojams. Ši kvotų sistema pradėjo galioti 2021 m., o buvo įvesta prieš tai buvusios vyriausybės. Istorija parodė, kad metams skiriamų kvotų skaičiaus nepakanka – 2021 m. skirtas 8 tūkst. kvotų limitas išnaudotas gegužės mėnesį, o 2022 m. skirtas 16 tūkst. kvotų limitas išnaudotas rugpjūčio pabaigoje.

Todėl asociacija ragina šią kvotų sistemą panaikinti ir taip leisti transporto įmonėms dirbti pilnu pajėgumu – tai reiškia sumokėtus papildomus mokesčius į valstybės biudžetą. Išnaudojus kvotas, neramius laikus išgyvenantis Lietuvos transporto verslas susiduria su papildoma administracine našta, finansiniais ir laiko kaštais. Todėl šiems metams prašoma operatyviai skirti papildomai 8 tūkst. kvotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas