Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 02 /09:37

„Linava“: Rusija suprato, kad atsisakiusi TIR sistemos pakenks ekonomikai

Rusija pagaliau suprato, kad atsisakiusi „TIR Carnet“ sistemos ir įdiegusi nacionalinę garantijų sistemą, būtų pakenkusi savo ekonomikai, teigia Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.
Vilkikai
Vilkikai / Redakcijos archyvo nuotr.

Rusijos muitinė savaitgalį pranešė iki 2014 metų birželio pabaigos pratęsusi susitarimą su Rusijos vežėjų asociacija ASMAP dėl TIR knygelių platinimo, todėl muitininkai ir privalės priimti ir įforminti TIR knygeles ir po gruodžio 1 dienos.

„Daugiau tikėjomės, kad taip ir atsitiks. Rusija pati suprato, kad tai ir šalies biudžetui ir vidaus vartotojams nenaudinga, nes dėl padidėjusių transporto kainų būtų augusios produktų kainos. Jų siūlyta sistema buvo grįžimas į akmens amžių“, – BNS sakė A.Kondrusevičius.

Anot jo, lapkritį dalyje Rusijos veikusi naujoji nacionalinė sistema pasirodė neefektyvi.

„Kiek žinoma iš neoficialių šaltinių, tai per tą laiką parodė, kad sistema negarantuoja, kad krovinys tikrai atvyks. Buvo daug vietos palikta nesąžiningai veiklai“, – tikino „Linavos“ atstovas.

Anot A.Kondrusevičiaus, kol kas neaišku, ar po pusmečio sutartis su ASMAP vėl bus pratęsta, tačiau jis tikisi, jog situacija stabilizuosis.

„Rusija po neracionalaus sprendimo ieško išeičių iš nepatogios situacijos. (...) Man sunku pasakyti, kaip bus, bet manau, kad turėtų tęsti veiklą su esama asociacija, o blogiausiu atveju turėtų ieškoti būdų, kaip steigti naują vežėjų asociacija, jei neranda dabar būdų susitarti“, – teigė vežėjų atstovas.

Anksčiau skelbta, jog Rusijos muitinės sutartis su ASMAP nebegalios nuo gruodžio 1 dienos. Nuo lapkričio 12 dienos naujoji Rusijos garantijų sistema vežėjams galiojo centrinėje Rusijoje – aplink Maskvą, o nuo 19 dienos ji buvo įsigaliojusi pasienyje su Latvija bei Estija.

TIR knygelė yra tarptautinė garantija, kad ją turinčiam asmeniui padarius pažeidimą, IRU apmokės šalies, kurioje buvo nustatytas pažeidimas, reikalaujamą atlyginimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito