Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 27 /13:12

Seimas: Šventosios uostą valdys savivaldybės įmonė

Nuo 2024-ųjų Šventosios jūrų uosto valdymą perims Palangos savivaldybės įsteigta įmonė – uosto direkcija. Nei uosto žemės ar akvatorijos, nei infrastruktūros nebus galima privatizuoti.
Rytinis Seimo posėdis
Rytinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Palanga

Seimas ketvirtadienį priėmė tokias Šventosios jūrų uosto įstatymo pataisas: 113 parlamentarų buvo už, aštuoni susilaikė.

Mišri Seimo narių grupei priklausantis Artūras Skardžius priekaištavo, kad valstybės turtas perduodamas valdyti savivaldybės įsteigtai įmonei.

„Tai precedentas, kuriuo, jeigu jis pavyks, pradaryti tas duris ir įkišti tarp valstybės turto valdymo pradarytų durų koją, tai jos bus plačiai atvertos ir visos savivaldybės galės perduoti valstybės turtą valdyti savo įsteigtoms įmonėms, kurios valdys be jokių taisyklių, nes nėra jokių taisyklių, jokios atsakomybės dėl to turto valdymo“, – teigė A.Skardžius.

Pasak jo, savivaldybės perimtas valstybės turtas gali būti valdomas neefektyviai arba prarastas, arba išdalintas.

„Prisiminkite garsiųjų Vilniaus atvejį „Siemens“ arenos 60 hektarų sklypą. Vyriausybė perdavė vilniečiams šį sklypą sporto rekreacijos reikmėms, iškėlė žmones, kompensavo, įrengė infrastruktūrą už dešimtis milijonų litų tuo metu, o savivaldybė gražiai išdalino užstatymo teisę savo draugams 99 metams. Galite nuvažiuoti, suskaičiuoti, kiek yra sporto rekreacijos objektų. Visi privatūs gyvenamieji namai, ofisai“, – kalbėjo parlamentaras.

Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičiaus teigė, valstybės turtas negalės būti perduotas kitiems asmenims, įkeistas ar kitaip suvaržytos teisės į jį.

„Savininko teises ir pareigas įgyvendina Palangos miesto vykdomoji institucija (meras – BNS)“, – teigė K.Starkevičius.

Uosto ir jo žemės naudotojai sudarys veiklos ar sklypo nuomos sutartis su savivaldybės įmone, o ne su Palangos savivaldybės administracijos direktoriumi, kaip yra šiuo metu. Be to, jie uosto teritorijoje galės imtis tik tokios veiklos, kuri atitiks uosto paskirtį.

Įmonė koordinuos uosto teritorijos apsaugą, užtikrins saugią laivybą, nuomos žemę, rinks atlyginimą už uosto paslaugas, organizuos žmonių ir laivų gelbėjimą, rengs uosto plėtros projektus, reklamuos uostą, statys, remontuos arba griaus infrastruktūrą, prižiūrės neišnuomotą teritoriją.

Savivaldybės įmonė uosto žemę galės išnuomoti tik konkurso tvarka, o kurios aprašą savivaldybės tarybos teikimu turėtų patvirtinti Vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas