Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su Rusijos oligarchais susiję lėktuvai skraidė nepaisant sankcijų

Su Rusijos oligarchais ir pareigūnais siejami privatūs lėktuvai, nepaisant skrydžių draudimų ir sankcijų, įvestų po Rusijos invazijos į Ukrainą, ir toliau skraidė į ir iš Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės karalystės (JK) oro uostų, rodo „Guardian“ atlikta duomenų analizė.
Privatus lėktuvas
Privatus lėktuvas / 123RF.com nuotr.

„Guardian“, bendradarbiaudamas su Organizuoto nusikaltimo ir korupcijos ataskaitų projektu, identifikavo ir stebėjo lėktuvus, susijusius su Rusijos verslininkais ir pareigūnais, kuriems taikomos sankcijos – įskaitant Romaną Abramovičių, Ališerą Usmanovą ir buvusį Rusijos ministro pirmininko pavaduotoją Igorį Šuvalovą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Kai kurių lėktuvų judėjimas atitiko oro erdvės draudimus ir sankcijas, tačiau kiti, atrodo, išvengė apribojimų.

Skrido į Ženevą, Paryžių ir kitur

Kaip atskleidė britų leidinio atlikta analizė, su I.Šuvalovu susiję lėktuvai buvo stebimi skrendantys į ES oro uostus ir iš jų jau po to, kai Europos Sąjungos blokas įvedė Rusijai sankcijas dėl invazijos į Ukrainą.

Remiantis skrydžių sekimo portalo „Flightradar24“ pateiktais duomenimis, I.Šuvalovo lėktuvas „Bombardier Global Express“, kurio registracijos ženklas yra LX-ABC, jau įvedus sankcijas kelis kartus skrido tarp Ženevos, Miuncheno, Paryžiaus, Milano ir Helsinkio. Įrašuose nėra duomenų apie tai, kas buvo lėktuve, kuris kainuoja apie 10 mln. dolerių.

123rf.com /Ženevos ežeras Šveicarijoje
123rf.com /Ženevos ežeras Šveicarijoje

ES sankcijų taisyklės leidžia asmenims, kuriems taikomi apribojimai, atlikti mokėjimus „pagrindiniams poreikiams“, pavyzdžiui, mokesčiams už teisines paslaugas, tačiau jose neminimos išlaidos, susijusios su privačių lėktuvų judėjimu, pavyzdžiui, reaktyvinių degalų pirkimu, rašo britų leidinys.

Teigia, kad lėktuvai nebepriklauso V.Usmanovui

Jau po to, kai Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen uždraudė „Rusijai priklausantiems, Rusijoje registruotiems arba Rusijos kontroliuojamiems orlaiviams“ skristi į ES oro erdvę, iš ES oro uostų kilo ir su Uzbekistane gimusiu milijardieriumi A.Usmanovu siejami du prabangūs lėktuvai, rodo „ADS-B Exchange“, interneto svetainės, kurioje renkama tiesioginių orlaivių atsakiklių informacija, duomenys.

A.Usmanovo lėktuvas „Airbus A340“, kurios numeris M-IABU, iš Miuncheno išskrido vasario 28 d. vakare ir paskutinį kartą buvo užfiksuotas tą pačią naktį besileidžiantis virš Taškento. Skrydis įvyko tą pačią dieną, kai A. Usmanovas buvo įtrauktas į bloko sankcijų sąrašą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ališeras Usmanovas

Antrasis A.Usmanovo, turėjusio 30 proc. futbolo klubo „Arsenal“ akcijų, lėktuvas tą pačią dieną išskrido iš Florencijos Italijoje ir taip pat skrido Uzbekistano link.

V.Usmanovo atstovas spaudai sakė, kad sankcijos jam buvo grindžiamos „neteisingomis“ prielaidomis apie jo santykius su Kremliumi“, ir pridūrė, kad jo turtas, įskaitant privačius lėktuvus, buvo perleistas patikos fondams daug anksčiau, nei milijardieriui buvo įvestos sankcijos.

„Neigiame, kad buvo kokių nors neteisėtų veiksmų ar bandymų išvengti sankcijų taikymo kokiam nors turtui, – „Guardian“ cituoja milijardieriaus atstovą spaudai. – Atsižvelgiant į tai, kad jūsų minimas MI-ABU lėktuvas nepriklauso ponui Usmanovui ir nėra jo kontroliuojamas, ir juo jis galėjo naudotis tik nuomos sąlygomis, nėra jokio teisinio pagrindo uždrausti jį naudoti dėl jam taikomų individualių sankcijų.“

„Kalbant apie orlaivių išvykimo taisyklių laikymąsi, atlikę išsamią teisinę analizę nenustatėme jokių pažeidimų. Mūsų žiniomis, orlaivis išskrido gavęs šalies, iš kurios išskrido, įgaliotos institucijos leidimą“, – teigė jis.

Atstovas spaudai neatsakė į užklausą, ar A.Usmanovas buvo kuriame nors iš skrydžių.

Konfiskuojamas turtas

Įvedus sankcijas rusų oligarchams, ES šalys vieną po kito konfiskuoja jų lėktuvus, laivus ir jachtas.

Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės valdžios institucijos areštavo du artimo R.Abramovičiaus bendražygio Eugenijaus Švidlerio lėktuvus, kurie buvo naudojami Londono oro uostuose. Vienas lėktuvas, remiantis Flightradar24 duomenimis, vasario 27 d. skraidė Londone, po to vyko į oro uostą prie Niujorko ir kovo 4 dieną grįžo atgal.

Jungtinėje Karalystėje draudimas skraidyti Rusijos orlaiviams įsigaliojo dviem dienomis anksčiau.

E.Švidlerio atstovas spaudai sakė, kad „niekada nebuvo jokių pažeidimų“ ir kad jis nėra Rusijos pilietis ir neturi jokių ryšių su Kremliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas