Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Susipažinkite su pokyčiais: nuo liepos 1 d. kai kuriose Vilniaus vietose gerokai brangs parkavimas

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį pritarė keletui pakeitimų, kurie arba pakeis dalies vairuotojų įpročius, arba palengvins jų pinigines. Kai kurios sostinės zonos keis „spalvas“, dalyje aikštelių išaugs stovėjimo įkainis. Tiesa, miesto centre daugės nerezervuotų vietų.
Mėlynoji parkavimo zona
Mėlynoji parkavimo zona / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vienas reikšmingiausių įkainių padidėjimų bus matomas sostinės Upės g. stovėjimo aikštelėje. Anksčiau priklausiusi I grupės automobilių stovėjimo aikštelei, dabar ji perkelta į naują, penktąją grupę, kuri pasižymės didžiausiais įkainiais.

Stovėjimo paslaugos šioje zonoje pabrangs 2,8 karto.

Kainų pokyčius galite matyti lentelėje:

Kol kas į penktąją grupę įrašyta tik Upės gatvės aikštelė, kurioje telpa 120 automobilių.

Remiantis trečiadieniniu tarybos sprendimu, daugės mokamų zonų, į brangesnes keisis kai kurių zonų „spalvos“.

Minimali paslaugos pirkėjo mokėtina suma už transporto priemonių trumpalaikį stovėjimą antros grupės automobilių stovėjimo aikštelėse pakeliama iki 0,5 euro.

Šiai kategorijai priklauso Antakalnio g., Liepyno g., Olandų g. ir Parodų g. esančios aikštelės. Bendras orientacinis vietų skaičius jose – apie 140. Iki šiol minimalus stovėjimo paslaugos įkainis siekė 30 centų.

Trečios grupės automobilių stovėjimo aikštelėse, kuriose galima stovėti naktimis (darbo dienomis nuo 19 iki 7 val.) ir savaitgaliais, minimalus mėnesinis įkainis didės nuo 20 iki 37 eurų. Maksimalus – nuo 105 iki 129 eurų.

Konkretūs įkainių dydžiai tam tikru periodiškumu apskaičiuojami pagal formules, atsižvelgiant į aikštelės užimtumą.

Keičiasi kai kurios zonų „spalvos“

Nuo liepos 1 d. keičiasi ir Vilniaus stovėjimo vietų žemėlapis.

Tiesa, vairuotojams gerų žinių čia nebus – į sistemą bus įvestos kai kurios anksčiau nemokamomis buvusios zonos, o dalis parkavimo zonų, jau turėjusių savo „spalvą“, keičiamos į brangesnes.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mėlynoji parkavimo zona
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mėlynoji parkavimo zona

„Dėl gyventojų prašymų koreguojamos vietinės rinkliavos esamų zonų ribos ten, kur susijungia aukštesnio ir žemesnio įkainio rinkliavos zonos, taip suteikiant daugiau laisvų vietų gyventojams“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Naujai į geltonąją rinkliavos zoną bus įtrauktos šios vietos: Rasų kolonijos teritorija, Šnipiškių teritorija.

Į žaliąją rinkliavos zoną įtraukiamos atskiros gatvės: Antakalnio, Žirmūnų, Minties, S.Žukausko, J.Kubiliaus, Žygio, Lakūnų, Pelesos.

Taip pat bus koreguojamos kelios rinkliavos zonos:

– Iš žaliosios į geltonąją rinkliavos zoną keičiamos šios vietos: A.Vivulskio g. (teritorijoje, apribotoje Savanorių pr., Kedrų, T.Ševčenkos g.), Vingio parko teritorija, Rinktinės g., Šeimyniškių ir Sporto g.;

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mėlynoji parkavimo zona
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mėlynoji parkavimo zona

Kitaip tariant, žaliosios zonos įkainis – 30 ct už valandą virsta geltonosios zonos įkainiu – 60 ct už valandą. Dvigubai brangs ir 1 mėnesio stovėjimo įkainis – nuo 33 iki 67 eurų.

– Iš žaliosios į raudonąją rinkliavos zoną: parkavimo vietos prie V.Kudirkos g., Malonioji g., Pušų g.;

Šioje teritorijoje automobilio statymas pabrangs penkis kartus. Jei iki šiol už valandą automobilio savininkas moka 30 ct, dabar šis valandinis įkainis pakils iki 1,5 euro.

– Iš geltonosios į raudonąją rinkliavos zoną: Krokuvos g. (tarp Kalvarijų g. ir Rinktinės g., prie Registrų centro);

Vairuotojams paslauga šioje zonoje pabrangs nuo 60 ct iki 1,5 euro už valandą.

– Iš geltonosios į mėlynąją rinkliavos zoną: Subačiaus, A.Strazdelio g., Šv. Dvasios.

Geltonosioms zonoms pakeitus spalvą į brangiausią, mėlyną, valandos stovėjimas, anksčiau kainavęs 60 ct, kainuos 2,5 euro.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės automobillių stovėjimo aikštelė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės automobillių stovėjimo aikštelė

Atitinkamai keičiasi ir rinkliavos dydis už automobilio stovėjimą rezervuotoje stovėjimo vietoje nuo 8 iki 18 val. Anksčiau mokėję 126 eurų mėnesinį mokestį, dabar už šią teisę turės pakloti 525 eurus.

Valandinius automobilių stovėjimo įkainius panaudojome palyginamaisiais tikslais. Minimalūs stovėjimo laikotarpiai priklauso nuo zonų – žaliojoje 20 min. kainuoja 10 ct, geltonojoje 10 min. – 10 ct, raudonojoje 12 min. – 30 ct, o mėlynojoje tos pačios 12 min. atsieis jau 50 ct.

Savivaldybė pažymi, kad gyventojams, turintiems galiojančius gyventojų leidimus, jie galios iki galiojimo pabaigos, atskirai kreiptis dėl leidimo galiojimo nereikės.

Daugiau nerezervuotų stovėjimo vietų centre

Trečiadienį taryba taip pat pritarė sprendimams, kurie keis rezervuotų automobilių stovėjimo vietų tvarką ir padidins bendrajam naudojimui skirtų vietų skaičių.

Skelbiama, kad dalis kelio ženklų „Rezervuota“ prie valstybinių institucijų bus pakeisti į trumpalaikiam stovėjimui skirtų vietų ženklus.

Bendrojo naudojimo vietomis 2 val. nemokamai galės naudotis gyventojai ar svečiai, atvykstantys į institucijas, kurių nemažai veikia būtent centrinėje miesto dalyje.

Įvedamas parkavimo vietų ribojimas prie užsienio ambasadų: nuo šiol vietos bus skiriamos pariteto principu, bet ne daugiau kaip penkios.

Naujiena – metiniai leidimai motociklams

Motociklų savininkai Vilniuje nuo šiol galės įsigyti metinį motociklo stovėjimo leidimą.

„Į centrinę miesto dalį, kuri patenka į mėlynąją rinkliavos zoną, skatiname atvykti darniomis transporto priemonėmis – viešuoju transportu, dviračiais, paspirtukais ar tiesiog pėsčiomis, o kitose rinkliavos zonose siūlytume įsigyti metinį motociklo stovėjimo leidimą“, – rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime.

J.Lengvino nuotr./Motociklas menantis didžiosios daugumos jaunystę: JAWA 300 CL
J.Lengvino nuotr./Motociklas menantis didžiosios daugumos jaunystę: JAWA 300 CL

Tikimasi, kad tai paskatins naudotis ir motociklais, mažės spūstys. Šis metinis leidimas galios tik raudonojoje, geltonojoje ir žaliojoje rinkliavos zonose, jo kaina – 30 eurų. Motociklams išlieka trumpalaikio galiojimo rinkliavos galimybės – joms taikomas toks pats tarifas, koks ir automobiliams.

Šie pakeitimai įsigalios nuo šių metų liepos 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas