Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkos jautriai reagavo į Europos valstybių kredito reitingų mažinimus

Finansų rinkos su nerimu laukė euro zonos šalių reitingų sumažinimo. Net 9 šalys neteko turimų reitingų dėl pastarųjų politinės valios stokos, kovojant su skolų krize bei prastos ūkio augimo perspektyvos, praneša SEB bankas.  
Niujorko birža
Niujorko birža / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusios savaitės pabaiga rinkoms buvo gana liūdna. Penktadienį pasklidusios kalbos, kad reitingų agentūra „Standart&Poor's“ sumažins Europos Sąjungos valstybių reitingus uždavė neigiamą toną akcijų rinkoms.

Europos akcijų indeksai smuko 0,3-1,2 proc., JAV indeksai taip pat krito 0,4-0,5 procento. Euras nukrito 1,05 proc. JAV dolerio atžvilgiu – 1,2680 dolerio už eurą.

Po penktadienio prekybos sesijos pabaigos, užsidarius biržoms, reitingų agentūra „Standart&Poor's“ iš tiesų sumažino reitingus devynioms iš 16 euro zonos narių, įskaitant Prancūziją, Italiją, Ispaniją, Portugaliją ir Austriją. Visos regiono šalys, išskyrus Vokietiją ir Austriją, šiuo metu turi neigiamą reitingo perspektyvą, t. y. egzistuoja apie 33 proc. tikimybė, kad reitingai bus toliau mažinami.

Reitingai buvo sumažinti dėl šalių politinės valios stokos kovojant su skolų krize, prastos ūkio augimo perspektyvos ir didėjančių obligacijų pajamingumų. Šie veiksniai taip pat kelia grėsmę ir bankų reitingams. Europos pagalbos fondas (EFSF) taip pat gali netekti aukščiausio AAA reitingo.

Išlieka spaudimas Europos centriniam bankui išlikti paskutiniu skolintoju ne tik bankams, bet ir vyriausybėms, ištiktoms skolų krizės.

Pirmadienį svarbių ekonominių rodiklių skelbiama nebus, o JAV birža neveiks, tad rinkos dalyviai toliau vertins paskelbtą informaciją apie reitingų sumažinimus.

Nuotaikos šią savaitę bus nervingos, bankai skelbs 4 ketvirčio rezultatus, o Ispanija, Portugalija, Graikija ir Prancūzija bandys išplatinti naujas obligacijų emisijas. Graikija vis sparčiau artėja prie bankroto. Derybos tarp Graikijos ir bankų vystosi nesėkmingai. Tai labai didina šalies bankroto tikimybę. Tikimasi, kad trečiadienį derybos bus atnaujintos ir į jas įsitrauks A.Merkel su N.Sarkozy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai