„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ar verta derinti maistą?

Anksčiau, norėdamos išlikti lieknos ir gražios, žvaigždės griebdavosi sausų dietų. Dabar šis žiaurus gražinimosi būdas jau nebemadingas. Kur kas populiariau atlikti maisto netoleravimo testą ar derinti maisto produktus.
Foto naujienai: Ar verta derinti maistą?
Nuotrauka iš redakcijos archyvo / zmones24.lt
Anksčiau, norėdamos išlikti lieknos ir gražios, žvaigždės griebdavosi sausų dietų. Dabar šis žiaurus gražinimosi būdas jau nebemadingas. Kur kas populiariau atlikti maisto netoleravimo testą ar derinti maisto produktus.

Mantas Petruškevičius: „Pabandysiu gyventi sveikiau“

Stilistas ir laidos „Mados reidas“ vedėjas Mantas Petruškevičius neslepia, kad tyrėsi, kokie maisto produktai jo organizmui kenkia. „Ne dėl neturėjimo ką veikti ir tuštybės kreipiausi į specialistus, – tvirtina vyras. – Pastebėjau, kad mano veido oda tapo problemiška: smarkiai išsausėjo ir jokiais drėkinamaisiais kremais negalėjau jai sugrąžinti elastingumo ir sveikos išvaizdos. Be to, jau kurį laiką jaučiausi apatiškas, mieguistas, ne toks energingas kaip anksčiau, todėl nutariau pradėti sveikai gyventi, nevartoti cheminių preparatų.“
Paklaustas, kokius maisto produktus turėjo išbraukti iš savo valgiaraščio, Mantas vardija riebius ir saldžius patiekalus. „Kad ir kaip sunku, turėjau rasti valios ir atsisakyti saldumynų, silkės, tarkuotų bulvių patiekalų, riebių padažų ir kt., – atvirauja stilistas. – Taip pat pasižadėjau sau, kad rečiau lankysiuosi vakarėliuose ir nevalgysiu vėlai vakare. Tik savaitgaliais audringiau pasilinksminsiu, nes gyventi visiškai be vakarėlių aš negaliu. Nenorėčiau atsisakyti taurės vyno ir užsidaryti tarp keturių sienų. Tiesiog pabandysiu gyventi sveikiau, ypač didelį dėmesį skirti mitybai“, – šypsosi M. Petruškevičius.

Karina Krysko: „Pakeitusi mitybos įpročius, pasijutau geriau“

Grupės „69 danguje“ narė Karina Krysko prisipažįsta, jog yra linkusi pilnėti. „Jei valgau nežiūrėdama, ką ir kiek, labai greitai priaugu svorio. Priauga ten, kur nereikia, o kur reikia, deja, neauga, – šypsosi žavi atlikėja. – Visgi į Žvėryno natūralios medicinos centrą kreipiausi ne tiek dėl svorio, kiek dėl problemiškos veido odos. Odos bėrimai mane labai erzino, juk esu moteris ir dar scenos žmogus.“
Kaip po maisto netoleravimo testo pasikeitė Karinos valgiaraštis? „Laimė, ir toliau galiu mėgautis kinų virtuvės patiekalais, nes juos be galo mėgstu, – šypsosi dainininkė. – Dabar mėsą derinu tik su daržovėmis, bulvių visai nevalgau. Atsisakiau miltinių patiekalų, saldumynų, nebegeriu kavos. Mėgstu salotas. Jei kokią dieną nesuvalgau kokio agurkėlio ar pomidoro, man jau blogai. Kai tik pradėjau sveikai maitintis, nukrito keletas kilogramų, pastebimai pagražėjo oda.“

Nijolė Narmontaitė: „Produktus derinu jau ne vienerius metus“

Aktorė Nijolė Narmontaitė dailią figūrą išlaiko derindama maisto produktus. „Šis metodas patrauklus tuo, kad nieko nereikia išbraukti iš savo valgiaraščio. Kartu valgai tarpusavyje derančius produktus, – teigia moteris. – Pavyzdžiui, aš neįsivaizduoju savo gyvenimo be žuvies ar mėsos patiekalų, tai kodėl turėčiau jų atsisakyti? Valgau šiuos produktus, bet ne su bulvėmis, o su daržovėmis.“
Kodėl nusprendė derinti produktus? Aktorė sako pradėjusi sau nebepatikti. „Buvau nebepatenkinta, kaip atrodžiau, be to, pradėjo varginti įvairios alergijos. Reikėjo kažkaip suderinti mitybą, rasti tinkamiausią ir sveikiausią būdą išvalyti organizmą ir atgauti formas. Lieknėjimo būdą rinkausi apgalvotai, nepuoliau varžyti savęs alinančiomis dietomis ar vaistais. Jokios reklamos manęs neįtikina – tikiu tik žmonėmis ir pavyzdžiais, kuriuos matau. Apie tai, kaip pavyko atsikratyti nereikalingų kilogramų, paklausinėjau pažįstamų. Paaiškėjo, kad daugeliui užteko derinti produktus, taigi pabandžiau ir aš. Rezultatas – minus 12 kilogramų.“
Ar nesunku nuolat derinti produktus? „Mitybos principų reikia laikytis sąžiningai, bet, prisipažinsiu, keletą kartų padariau nuodėmių, – šypsosi aktorė. – Pamačiusi, kad vėl galiu priaugti svorio ir kamuotis dėl alergijų, susiėmiau. Žinau, kad baltymai virškinami keturias valandas, o angliavandeniai – tris, todėl jų nemaišau. Yra ir daugiau maisto derinimo niuansų, pavyzdžiui, skysčius gerti reikia pusę valandos prieš valgant. Tačiau visų maisto derinimo taisyklių nesilaikau, pakanka pagrindinių, kurios man yra veiksmingos.“

Specialistės komentaras


Jelena Tulčina: „Maisto netoleravimo testas labai veiksmingas“


Žvėryno natūralios medicinos centro vadovė Jelena Tulčina teigia, kad daugelio ligų ir negalavimo priežasčių reikėtų ieškoti kasdieniame valgiaraštyje. „Įprasti ir pamėgti produktai, be kurių neįsivaizduojate savo pietų ar vakarienės stalo, gali būti ir prastos nuotaikos, ir net varginančių ligų kaltininkai. Šitai jums gali įrodyti maisto netoleravimo testas, – tvirtina specialistė. – Tai alternatyviosios medicinos maisto produktų tinkamumo tyrimų metodas, kurį „atradau“ prieš šešerius metus.“
Kaip atliekamas šis testas? „Iš paciento venos imamas kraujo mėginys ir mikroskopu tiriama, kaip į reagentus iš daugiau nei 200 produktų reaguoja limfocitai (kraujo imuninės ląstelės), – pasakoja J. Tulčina. – Tyrimu nustatomi produktai, kurie visiškai netinka to žmogaus organizmui. Kovodami su šiais produktais, limfocitai tiesiog suyra, organizme kaupiasi toksinai, didėja kūno svoris, gali sutrikti kepenų ir inkstų veikla. Ilgainiui atsiranda problemų dėl odos, gali sutrikti kraujagyslių ir net širdies veikla. Todėl į mūsų kliniką kreipiasi žmonės, kamuojami įvairiausių ligų ir negalavimų. Ištyrus, kokie maisto produktai jiems kenkia, galima nesunkiai atsikratyti kai kurių negalavimų.“
Paklausta, kokį gydymą rekomenduoja pacientams, Jelena įvardija pagal kraujo tyrimus sudarytą valgiaraštį. „Sužinoję, kokie produktai žmogui yra kenksmingi, o kurie naudingi, sudarome individualų valgiaraštį, – pasakoja specialistė. – Kadangi žmogaus virškinamasis traktas yra artimesnis žolėdžiams, jo racioną turi sudaryti 10 proc. baltymų, 10 proc. riebalų ir 80 proc. angliavandenių. Pagal šį principą sudėliojame visus konkrečiam žmogui tinkamus maisto produktus ir tą pačią testo atlikimo dieną išleidžiame namo keisti savo mitybos įpročių. Praktika rodo, jog daugelis žmonių, atsisakę jiems netinkamų produktų bei pakeitę mitybos įpročius, pasijunta kur kas geriau bei nesunkiai numeta svorio.“
Ar visi pacientai sulaukia teigiamų gydymo rezultatų? „Viskas priklauso nuo paties žmogaus ir kaip kruopščiai jis laikysis mūsų nurodymų, – teigia J. Tulčina. – Neužtenka sumokėti 935 Lt ir atlikti maisto netoleravimo testą. Reikia pakeisti savo mitybos įpročius iš esmės, susitaikyti su ta mintimi, kad vienų produktų teks atsisakyti keletą mėnesių, kitus galbūt teks pamiršti visam gyvenimui arba valgyti jų labai retai ir mažai. Jei žmogus turi stiprią valią, jam pavyks pasiekti puikių rezultatų ir laikui bėgant suvokti, kad maistas mums reikalingas tik energijai palaikyti – jis nėra viso gyvenimo tikslas. Yra labai geras posakis, kuriuo visiems derėtų vadovautis: „Valgykime tam, kad gyventume, bet ne gyvenkime tam, kad valgytume.“

Gydytojos dietologės nuomonė

Edita Gavelienė: „Tradicinės medicinos požiūriu geriausia – derinti produktus“


Ką gydytoja dietologė Edita Gavelienė mano apie maisto netoleravimo testą? Pasak jos, nėra pagrįstų, tarptautinius reikalavimus atitinkančių duomenų apie šio testo rezultatus, kuriais remdamasi tradicinė medicina galėtų šią metodiką taikyti gydant nutukimą ar kitus negalavimus. „Maisto netoleravimo testas taikomas tik alternatyviosios medicinos įstaigose, – pasakoja gydytoja. – Trūksta įrodymų apie konkrečią šio tyrimo ir gydymo naudą bei galimas pasekmes.“
Paklausta, kokį lieknėjimo būdą galėtų rekomenduoti, E. Gavelienė įvardija produktų derinimą. „Šis metodas išrastas 1910 m. ir tobulinamas iki šių dienų, – pasakoja gydytoja. – Sėkmingo maisto derinimo esmė – valgyti reguliariai, kuo įvairesnį maistą ir tinkamomis porcijomis. Maisto kiekis priklauso nuo žmogaus lyties, jo aktyvumo, individualaus kalorijų poreikio ir kitų veiksnių.“
Kas gi turi nustatyti tą tinkamą maisto kiekį? „Visais sveikatos klausimais geriausiai konsultuotis su specialistais. Šiuo atveju reikėtų kreiptis į gydytoją dietologą, – sako Edita Gavelienė. – Tačiau galima maisto derinimo bei reikalingų kalorijų kiekių apskaičiavimo formulių rasti ir internetine arba specialiose knygose. Taigi jei žmogus yra visiškai sveikas, neturi antsvorio, jų padedamas gali ir savarankiškai išsiaiškinti, kaip tinkamai derinti maistą.“

Garsenybės

Demi Moore, siekdama būti liekna ir jaunatviška, derina maisto produktus. „Kad ir kaip mėgstu mėsą, sūrius patiekalus ir alkoholį, nepiktnaudžiauju, – pasakoja aktorė. – Valgau kuo daugiau vaisių, ypač melionų bei uogų, be to, įvairias daržoves. Iš gyvulinės kilmės baltymų renkuosi žuvį, paukštieną ir liesus pieno produktus. Iš savo valgiaraščio beveik išbraukiau raudoną mėsą, miltinius patiekalus ir nesočiųjų riebalų turintį maistą (grietinėlę, sviestą, padažus ir šokoladą).“

Gvyneth Paltrow beveik nevartoja angliavandenių (duonos, vaisių, makaronų) ir stengiasi juos kompensuoti valgydama kuo daugiau baltymų (mėsos, žuvies, kiaušinių, ankštinių daržovių). „Mano organizmas puikiai pasisavina daržoves, rupių miltų gaminius ir prieskonius. Nepiktnaudžiauju pienu, saldumynais, pyragais, žaliais produktais ir gazuotais gėrimais. Kad iš ryto veidas nebūtų patinęs, negeriu skysčių po 20 valandos, – atvirauja aktorė. – Mano virškinimo sistema jautriai reaguoja į bioritmus, todėl pusryčiai turi būti gausūs, o vakarienė minimali. Labiausiai man priimtina kinų virtuvė, kurioje daug daržovių.“

Julios Roberts valgiaraštis beveik žalios spalvos. „Mano racioną sudaro salotos, žiediniai ir brokoliniai kopūstai, rūgštynės, svogūnai, petražolės, žaliosios pupelės, suteikiančios energijos ir šalinančios toksinus iš organizmo, – pasakoja aktorė. – Iš valgiaraščio neišbraukiau ir neriebių gyvulinės kilmės baltymų (baltos mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių) ir liesų pieno produktų. Nepiktnaudžiauju vaisiais, duona, alkoholiu, kofeinu ir cukrumi, bet galiu pasilepinti alyvuogėmis, avokadais, žemės riešutais, migdolais. Dieną pradedu nuo baltymų ir daržovių, o baigiu angliavandeniais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs