Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Istorijos detektyvai”: kaip mūsų protėvius nustebino arbaletas, mūras ir kopūstas?

Prie Baltijos jūros prieš aštuonis šimtus metų įvyko civilizacijų susidūrimas. Baltų žemėse pradėjo kurtis krikščionys, kurie atnešė naujoves: arbaletą, mūrą ir kopūstą. Mūsų protėviams pažintis su šiais dalykais daug kainavo. Kaip tai įvyko papasakos Virginijus Savukynas pirmojoje šių metų „Istorijos detektyvų“ laidoje, kuri nuo šiol transliuojama nauju laiku – trečiadienį 21.30 val. per LRT televiziją.
Virginijus Savukynas
Virginijus Savukynas / LRT nuotr.

Koks tragiškas įvykis privertė mūsų protėvius bijoti arbaletų? Kaip jie išmoko jais naudotis? Kokiu keliu arbaletai patekdavo į Lietuvą?

Laidoje atskleisime dar vieną viduramžių Kernavės paslaptį ir sužinosime, kur yra seniausias mūras Lietuvoje. Be abejo, atskleisime pirmąją mūsų protėvių pažintį su mūru.

O galiausiai viską vainikuos kopūsto mįslė. Kaip ši taiki daržovė susijusi su karu? Kada kopūstą pirmą kartą pamatė mūsų protėviai? Ir kokį jiems paliko įspūdį? Be to, sužinosime, ką senovės lietuviai valgydavo. Ar duona buvo kasdieninė, ar prabangos dalykas? Kodėl pienas buvo kilmingųjų gėrimas?

Nuo kada kunigaikščiai pradėjo naudoti savo asmeninius indus? Ką Skirgaila paliko bėgdamas nuo kryžiuočių 1385 metų rugsėjo 1-ąją? Ir kokią nuostabią paslaptį slepia puodynės? Jos tik iš pirmo žvilgsnio atrodo negrabios, skirtingos, tačiau jas vienija aiški sistema. Kokia gi ji? Ir ką ji reiškia?

Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus laidoje „Istorijos detektyvai“ – trečiadienį 21.30 val. per LRT televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas