Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karantininė „Eurovizija“ Roterdame: ką apie ją mano vietos gyventojai?

Šeštadienio vakarą bus rodomas didysis „Eurovizijos“ finalas, todėl į Roterdamą sugūžėjo didžiausi konkurso entuziastai. O didžiausi jie dėl to, kad šiemet į konkursą įleidžiamas ypač mažas skaičius žiūrovų: vos iki 3500 asmenų. Ta proga 15min pasikalbėjo su Roterdamo gyventojais – kaip jie vertina renginį, kuris vyksta vidury pandemijos? Ar tai padeda verslui? O gal ši iniciatyva – viso labo pinigų švaistymas?
Roterdamas prieš „Euroviziją“
Roterdamas prieš „Euroviziją“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiuo metu Nyderlanduose besisvečiuojantys 15min žurnalistai turėjo galimybę iš arčiau pažinti Roterdamą, kuris konkurso organizavimą pandemijos sąlygomis priėmė ypač rimtai. Miesto gatvės, nors ir tuštesnės nei prieš karantiną, tiesiog skanduoja, kad „Eurovizija“ vyksta būtent čia – metro stoties laiptai pasipuošė konkurso atributika, o pirmasis dalykas, kurį pamatai atvykęs į Roterdamą traukiniu, yra didžiulis eurovizinis mikrofonas.

Visgi verslininkai dėl didžiojo konkurso čia rankomis neploja – nors įprastai „Eurovizijos“ organizavimas šaliai atsiperka būtent suintensyvėjusiu turizmu, šiemet atvykėlių antplūdžio dėl pandemijos čia nebuvo.

15min pakalbino Roterdamo gyventojus: ar „Eurovizijos“ dvasia jiems justi šiame mieste? Ar negąsdina turistų galimai atvežtas koronavirusas? Taip pat ar verslui nors kiek atsiperka konkurso organizavimas?

Šalia viešbučio, kuriame šiuo metu yra apsistoję „The Roop“ yra, palyginti, nemažai kavinukių, barų, restoranų ir vietų jaukiai pasėdėti. 15min pasisvečiavus vienoje jų, prisistatė ir vieno restorano savininkas Richardsas. Jis teigė pokyčio dėl konkurso verslui nepastebėjęs. Beje, prie to smarkiai yra prisidėjęs ir maitinimo įstaigų darbo laikas – jos čia dirba nuo 12 val. iki 20 val.

„Turistų čia nėra. Paprastai jų tokiu metu būna tūkstančiai, o „Eurovizija“ turėjo tą skaičių padidinti. Dėl koronaviruso niekas čia nesilanko“, – sakė verslininkas.

Karantininė „Eurovizija“ Roterdame:

Tiesa, Richardso koronavirusas, kurį galimai į Nyderlandus galėtų atnešti turistai, taip smarkiai negąsdina. Jis labiau džiaugiasi eksperimentiniu konkursu, kuris padeda išbristi iš pandemijos pasaulio. „Eurovizija“ yra mūsų iššūkis“, – teigė vyras.

Šalimais restorane dirbę vaikinai laikėsi skirtingų nuomonių, abu sutiko tik dėl vieno – kad padidėjęs žmonių skaičius mieste absoliučiai nepasijautė. „Manau, kad tai pinigų švaistymas. Juk juos tikrai galėjome išleisti kur nors kitur“, – komentavo vienas padavėjas. „O aš nepritariu, manau, kad smagu, jog į Roterdamą pagaliau atkreiptas dėmesys“, – teigė kitas.

Karantinas griežtesnis nei Lietuvoje

Po šių trumpų pašnekesių su roterdamiečiais 15min žurnalistai patraukė „Eurovizijos“ arenos link. Galbūt ši miesto dalis stipriau pajautė pokyčius? 15min sutiktas vietos policininkas, vardu Stolle, pasakojo, kad „Eurovizija“ pandemijos kontekste Nyderlanduose yra didžiulis įvykis.

„Tai labai laukti pokyčiai, vienas pirmųjų mūsų pandeminių iššūkių. Prieš tai čia nebuvo jokių renginių, taigi, pokytis yra didžiulis. Šiuo konkursu mes testuojame naują situaciją, kai įleidžiama daug žmonių į didelę erdvę. Iki šiol Nyderlanduose taip nebuvo“, – komentavo policininkas.

Paklaustas apie tai, ar nesibaimina koronaviruso, Stolle tikino, kad šiuo metu šalis jį bando įveikti, tačiau svarbu yra ir sugrįžti į normalų gyvenimą. Būtent dėl to „Eurovizija“ yra vertinama kaip tam tikras eksperimentas, po kurio paaiškės, ar dažnai testuojantis dėl viruso galima organizuoti renginius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Roterdamas prieš pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį
Luko Balandžio / 15min nuotr./Roterdamas prieš pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį

Plačiau apie pandeminę situaciją Roterdame 15min papasakojo šalia arenos stovinčio restorano „Lisa“ darbuotoja. Kitaip nei Roterdamo centre esančiam verslui, tiems, kurie dirba prie pat renginio vietos, pokyčiai pasijautė, o ypač padidėjo lankytojų srautai.

Mergina teigė, kad restoranas „Lisa“ vėl atsidarė tik prieš pat „Euroviziją“. Anksčiau dėl karantino dauguma verslų dirbti negalėjo – kadangi šiuo metu Roterdame leidžiama valgyti ir gerti tik lauke, o oras Roterdame būna gana lietingas, ne viena kavinė, restoranas ir baras bankrutavo.

„Atsidarėme tik dėl to, kad žinojome, jog dėl „Eurovizijos“ bus daugiau žmonių. Matyt, būtų absurdas tokiu laikotarpiu neatsidaryti – tai puiki galimybė šiam verslui grįžti į žaidimą“, – sakė ji. Tiems, kurie kritikuoja sprendimą vidury pandemijos organizuoti didžiulį konkursą, restorano darbuotoja taip pat prieštaravo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Roterdamas prieš pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį
Luko Balandžio / 15min nuotr./Roterdamas prieš pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį

„Nemanau, kad tai bloga idėja. Be to, karantino ribojimai Nyderlanduose kartais yra ne visai logiški. Pavyzdžiui, teatrai ir kino teatrai dirba, o restoranai atsidaryti iš vidaus negali.

Kai gerai pagalvoji, juk teatruose ar lėktuvuose sėdime šalia vieni kitų, apie tris valandas kvėpuoji šalia kito žmogaus. Arba pasakymas, kad kaukę gali nusiimti tik tada, kai valgai. Pala – ar tai reiškia, kad koronavirusas nustoja egzistuoti valgant? Kalbant atvirai, daug šių taisyklių man atrodo nelogiškos, todėl ir konkurso organizavimas nepadarytų didžiulio skirtumo, nebent dėl to, kad žmonėms jau tikrai metas išeiti iš namų ir vėl gyventi normaliai“, – komentavo darbuotoja.

Tiesa, Nyderlanduose, kitaip nei Lietuvoje, žmonių skaičius prie stalų nėra reguliuojamas. Taip pat čia žmonės nėra skirstomi į namų ūkius ar socialinius burbulus. Būtent dėl šio sprendimo prie vieno stalo lauke gali būriuotis daugybė žmonių, kai viduje jie valgyti neturi galimybės.

„Man tai atrodo absurdiška. Verslai nuo šio sprendimo labai nukentėjo. Kita vertus, valdžia stengiasi padėti, skiria daug išmokų, kad verslai išsilaikytų, bet tai ne visada padeda“, – komentavo mergina.

TAIP PAT SKAITYKITE: „The Roop“ išvyko į „Eurovizijos“ finalą: pademonstravo išskirtinius įvaizdžius

TAIP PAT SKAITYKITE: Nufilmavo, kaip „The Roop“ pasirodymas pusfinalyje atrodė iš tribūnų: pamatykite

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas