Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kiek „Eurovizijoje“ svarbi anglų kalba? Dainos kitomis kalbomis, kurioms pasisekė

Po daugiau nei dviejų dešimtmečių pertraukos didžiosios „Eurovizijos“ scenoje vėl skambės lietuviška daina. Nacionalinę atranką su kūriniu „Sentimentai“ laimėjusi Monika Liu šia idėja tiki, o jos vienas pagrindinių tikslų būtent ir yra parodyti Europai, kokia graži lietuvių kalba. Vis dėlto netrūksta į šią mintį žiūrinčių skeptiškai ir sakančių, kad su lietuvišku kūriniu nieko nepasieksime. Tačiau ar tikrai kalba yra problema?
Monika Liu
Monika Liu / Edvardo Blaževič | LRT nuotr.

Pirmą kartą lietuvių kalba „Eurovizijos“ scenoje skambėjo dar 1994 metais. Deja, su kūriniu „Lopšinė mylimai“ konkurso scenoje Airijoje tąkart pasirodęs Ovidijus Vyšniauskas negavo taškų ir užėmė paskutinę vietą.

Asmeninio albumo nuotr./Ovidijus Vyšniauskas
Asmeninio albumo nuotr./Ovidijus Vyšniauskas

Į „Euroviziją“ su lietuviška daina Lietuva sugrįžo 1999 metais, kai konkursas vyko Izraelyje. Su kūriniu „Strazdas“ Europą bandė pakerėti Aistė Smilgevičiūtė. Nors šįkart paskutiniai nelikome, vis tiek atsidūrėme rezultatų lentelės gale – užėmėme 20-ą vietą iš 23-ijų.

Asmeninio albumo nuotr./Aistė Smilgevičiūtė 1999-aisiais
Asmeninio albumo nuotr./Aistė Smilgevičiūtė 1999-aisiais

2001 metais Lietuvai atstovavo grupė „Skamp“, į konkursą išvykę jau su daina anglų kalba „You Got Style“. Tąsyk rezultatas buvo išties geresnis – 13-a vieta. Tiesa, kelios lietuviškos eilutės „Skamp“ kūrinyje buvo įterptos, tačiau jame visgi dominavo anglų kalba ir po „Strazdo“ dainos tik lietuvių kalba į „Euroviziją“ taip ir nebesiuntėme.

Iki šiol. 2022-ųjų nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje triumfavo Monika Liu su „Sentimentais“ – pirmą vietą jai skyrė tiek komisija, tiek žiūrovai. Žinoma, atsirado nepatenkintų, o kaip vieną pagrindinių argumentų jie pasitelkė būtent teiginį, kad su lietuvių kalba visada likdavome gale. Tačiau ar tikrai vos iš dviejų bandymų galima spręsti, kad lietuvių kalba „Eurovizijoje“ užprogramuota nesėkmei?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas