Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Aštrios vištienos salotos

Labas pirmadienis. Nuoširdžiai viliuosi, kad karantinas mums atnešė ne tik nerimą, rūpesčius ir ne sveikatą. Šis laikas mums, kad ir priverstinai, padovanojo daugiau laiko sau. Kai galime daugiau judėti, sportuoti ir atidžiau rinktis dienos maisto meniu. Tai leidžia įsiklausyti ir į savo kūną. Pati savo kūno stengiuosi klausyti jau keletą metų. Ir vienas pirmųjų atradimų, kuris man itin tiko, buvo protarpinis badavimas.
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
„#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Medikai sako, kad didelei žmonių grupei jis tinka dėl paprasčiausios priežasties – kūnui, žarnynui irgi reikia pailsėti nevarginant savęs nuolatiniu užkandžiavimu. Aš renkuosi 16/8 formulę. Valgau du arba kartais tris kartus dienoje aštuonių valandų intervale, o šešiolika valandų per parą badauju. Skamba nepatraukliai? Nesutinku. Nes renkuosi praleisti pusryčius. Paskutinis valgymas dienoje būna apie 19-20 val., o pirmasis – apie 12-13 val. Tad praktiškai didžioji dalis bado valandų atsitinka miego metu. Ką man tai duoda? Lengvumą, discipliną be didelės kančios, itin sumažėjusį cukraus kiekį kraujyje ir puikią savijautą. Nes turiu pakankamai lengvai įgyvendinamą valgymo formulę, kurios metu neužkandžiauju ir taip duodu pailsėti savo kūnui. Taipogi medikai sako, kad protarpinis badavimas itin tinka keto ir mažai angliavandenių turinčiai mitybai. Dar ši sistema man visuomet padeda iš visos širdies ir su malonumu įvertinti maisto skonį. Šį pirmadienį dalinuosi paprastu, bet labai gardžiu receptu, kuris pilnas gero skonio ir aštrumėlio. Pristatau Jums savo naujas aštrias vištienos salotas, o apie protarpinio badavimo naudą kalbuosi su mano knygos „#Agnėsketo... ir kiti receptai“ bendražygiu, sporto mediku Juozu Jankausku.

Audriaus Solomino nuotr./Juozas Jankauskas
Audriaus Solomino nuotr./Juozas Jankauskas

– Kokie yra protarpinio badavimo pliusai ir minusai.

– Pliusas – valgydamas rečiau nei dažniau, dažniau būni kalorijų deficite, kuris yra viena iš geriausių ir labiausiai patvirtintų gyvenimo kintamųjų, darančių įtaką ilgaamžiškumui. Minusas – tai neprisideda prie vartotojiškos ekonomikos modelio, kadangi šis maitinimasis skatina ne papildomai įsigyti produktų, o tiesiog mažiau vartoti.

– Protarpinis badavimas. Kas tai? Ar jis tinka keto ir mažą angliavandenių kiekį turinčios mitybos principus propaguojantiems žmonėms?

– Mane visuomet glumina, kai kažkas paklausia, kas yra protarpinis badavimas. Tad pasiūlysiu buitišką alternatyvą – „retkartinis nepavalgymas”. Bet nebetęsiant juokų, protarpinis badavimas yra mitybos protokolas, kai rekomenduojama susikurti „nevalgymo langus” dienos eigoje. Dažniausia rekomendacija – iš 24 dienos valandų valgyti 8, o nevalgyti likusias 16. Pavyzdžiui, valgymo langą turėti nuo 12 val. dienos iki 20 val. vakaro. Likusį laiką nevalgyti iki kitos dienos 12 val.

Šis mitybos protokolas tinka visiems, jei neturite mitybos sutrikimo kaip anoreksijos ar ortoreksijos.

– Kokias pagrindines klaidas daro žmonės, propaguojantys protarpinį badavimą?

– Protarpinis badavimas arba retkartinis nepavalgymas, kaip tai norėčiau nuo šiol vadinti, yra vienas lengviausių mitybos protokolų. Jei pasakei sau, kad ateinančias x valandų nevalgysi, o prieš miegą suvalgai didelę spurgą su vanilės glaistu bežiūrint vakaro „Panoramą“, tuomet nesilaikai protarpinio badavimo ir tiek. Viskas, išskyrus vandenį, kavą arba nesaldintą arbatą nevalgymo valandomis, neturėtų būti dedama į burną.

– Protarpinis badavimas, iškrovos dienos, tam tikrų maisto produktų vartojimo ribojimas dažnas dalykas religijose. Tai žmonės įvairiose kultūrose daro jau seniai. Kokią įtaką protarpinis badavimas daro organizmui?

– Manau, kad daug religinių ir tikėjimo ritualų buvo tikslingai integruoti tų religijų kūrimo įsčiose kaip islamo religijoje dažnos paros maldos, kuriu metu žmogus turi progą nusiraminti it medituodamas. Protarpinis badavimas daro tik gerą įtaką, jei tai nėra taikoma esant anoreksijai ir ortoreksijai. Tokia disciplina vienu metu atlieka du dalykus: dažniausiai sumažina bendrą dienos suvartojamų kalorijų kiekį (per mažiau esančių „valgymo valandų” mažiau gali suvalgyti) nevalgymo metu, organizmas gali turėti laiko pailsėti ir atsistatyti. Žmogus yra cikliška būtybė, tam, kad stiprėtume, turime pirma nuvargti sporte ir tada ilsėtis, tam, kad būtume darbingesni, pirma turime išjungti sąmonę miegodami. Taip pat ir su maistu. Tam, kad galėtume efektyviai įsisavinti maistą, turime sudaryti jam nevalgymo periodus, kai jis efektyvina esančio rezervo naudojimą, paruošia žarnyno sieneles naujo maisto atėjimui ir įsisavinimui, normalizuoja hormonus reikalingus maisto įsisavinimui.

– Kaip protarpinis badavimas veikia miego kokybę?

– Pozityviai. Nevalgydamas prieš miegą ilgesnį laiką, pagerini būsimo miego kokybę. Virškinimo procesai ankstyvose miego stadijose atitolina giliojo miego fazes, tad greičiausiai ir mažina miego kokybę. O jei žmogus mini, kad nepavalgęs negali užmigti, priežastis būtų ne fiziologinės, o psichologinės kilmės.

– Kokį protarpinio badavimo optimaliausias variantą rinktis? (16:8, 18:6, 12:12).

– Klasikinis ir dažniausias modelis yra 16:8, tad šį ir rekomenduočiau.

Aštrios vištienos salotos

Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo...ir kiti receptai“: Aštrios vištienos salotos
Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo...ir kiti receptai“: Aštrios vištienos salotos

4 porcijos

  • 400 g vištienos vidinės file
  • 1 paprika
  • 3 vidutinio dydžio pomidorai
  • 200 g. kornišonų
  • 200 g. marinuotos paprikos
  • 1 čili pipiras arba jelapenas
  • 1 v/š majonezo

Paruošimas:

Vištienos vidinę file apibarstome mėgstamais prieskoniais ir supjaustome nedideliais gabalėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų̨, sudedame vištieną̨ ir pakepame ant vidutinės kaitros 6–8 minutes, kol gardžiai paruduoja. Apkeptą vištieną̨ perkeliame į dubenėlį. Tuomet supjaustome pomidorus bei papriką panašaus dydžio kaip vištienos gabalėliai. Daržoves bei vištieną sumaišome su supjaustytomis marinuotomis paprikomis bei kornišonais. Į salotas įmaišome šaukštą majonezo, puošiame smulkintu čili pipiriuku arba jelapenu.


Skanaus! O iki tol susitinkame mano socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose.


Su meile maistui ir gyvenimui,
Agnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas