Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aktorė Gražina Baikštytė pavargo nuo siekio būti tobula: „Supratau viso to beprasmybę“

Penktadienį Tarptautinės moters dienos proga parodų rūmuose „Litexpo“ Vilniuje antrus metus iš eilės surengta motyvacinė konferencija „Moters vizija“. Viena iš laukiamiausių konferencijos pranešėjų tapo retai viešumoje matoma aktorė Gražina Baikštytė (67). Aktorė pasidalijo savo patirtimi apie tai, kaip nepasiduoti siekiui ir norui būti tobulai visur ir visada.
Gražina Baikštytė
Gražina Baikštytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Susitikimas su G.Baikštyte prasidėjo nuo pokalbio apie nutrūkusią jos, kaip kino aktorės, karjerą. Gražina prisiminė, kaip sulig Lietuvos nepriklausomybės atgavimu sumažėjo ir kvietimų vaidinti filmuose.

„Iki tol filmavausi Rusijoje, Estijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje. Buvau įpratusi, kad mane kviečia ir galvojau, kad tai tęsis amžinai, bet vis dėlto baigėsi. Tai neatsitiko per dieną, tačiau, kai suvokiau, kad kvietimų mažėja, atsirado vidinis nerimas, nors depresija nesusirgau“, – neslėpė G.Baikštytė.

Kaip tik panašiu metu Gražina sulaukė draugės žurnalo redaktorės pasiūlymo prisijungti prie jos kolektyvo. Tiesa, viskas pradėjo ne nuo straipsnių rašymo, o nuo mažesnių darbų – vertė tekstus, dirbo su reklama. Galop pomėgis peraugo į šį tą daugiau ir Gražina ėmė rašyti knygas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė

„Trečia knyga dar pakeliui, bet šiemet jau turėtų pasirodyti. Nežinau, tai gerai ar blogai, bet nemoku greitai ir produktyviai rašyti – esu krapštukas ir nėra taip, kad kasmet parašyčiau po knygą. Bet svarbiausia, kad darau tai, kas man patinka“, – džiaugėsi G.Baikštytė, šiuo metu rašanti knygą apie režisierių Šarūną Bartą.

Vis dėlto Gražina žino, kad nebūtinai pavyksta tai, ko labai nori ir sieki: „Kai buvo tuščias gyvenimo periodas ir niekur nekviesdavo, pradėjau galvoti, ką daryti – juk negalima tiesiog sėdėti. Tačiau būna, kad kuo daugiau stengiesi, tuo prasčiau išeina. Taip atsitiko ir man – bandžiau galva pramušti sieną, bet nieko nepavyko.“

„Kadangi pagal Zodiako ženklą aš vėžys ir esu ne logikos, o intuicijos žmogus, draugė patarė paleisti mintį, kad ji materializuotųsi. Tad vėliau visokie pasiūlymai kažkaip savaime atėjo ir prasidėjo geresnis periodas. Aišku, sėkmė irgi banguoja, ji nebūna pastovi“, – pridūrė G.Baikštytė.

Retai viešumoje matoma aktorė neslepia, kad yra kviečiama kalbėti televizijos laidose vien tam, kad jas papuoštų, tačiau atsisako, nes jai jau nusibodo nuolat primetami grožio stereotipai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė

„Man neįdomu būti žaisliuku ir apskritai neįdomu kalbėti grožio tema – tai mane nervina. Žinau, kad neatrodau idealiai, nes esu savikritiška, gal net daugiau nei reikėtų. Pusė Lietuvos turbūt mano, kad esu prisidariusi plastinių operacijų, tad kadangi mėgstu pajuokauti, žiniasklaidai kažkada esu pasakiusi, kad pasidariau 60 – galvoju, tegul rašo ką nori“, – kalbėjo G.Baikštytė.

Gražina tikino, kad jai taikomas ir kitas stereotipas – daugelis ją įvardija kaip moterį, kuriai sekasi. Tačiau, pasak aktorės, taip tikrai nėra: „Nemanau, kad man sekasi. Gal dėl to, kad keliu sau ir aplinkiniams per didelius reikalavimus – visada manau, kad galėčiau geriau.“

G.Baikštytė neslepia, kad ilgą laiką buvo visiška perfekcionistė. Jai norėjosi būti tobulai, bet galop tokį savo požiūrį Gražina nusprendė keisti.

„Juk ir namai turi būti sutvarkyti, ir atrodyti gražiai reikia. Tačiau pradėjau suvokti, kad noras būti tobulai mane išsunkia. Dabar populiaru jaustis supermama, supermoterimi, bet gyvenime taip nebūna – tobulų žmonių nėra, o noras visur būti tobulai nepasiteisina“, – kalbėjo G.Baikštytė.

„Aišku, ir dabar stengiuosi viską atlikti gerai, bet suvokiau, kad jei nenuvalysiu visų dulkių ar nepasveikinsiu visų feisbuko draugų su gimtadieniu, pasaulis nuo to neapsivers. Reikia mokėti įjungti mygtuką „dzin“, – pridūrė Gražina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė

Užuot stengusis viską atlikti tobulai, G.Baikštytė patarė geriau susitelkti į kelias sritis. Tokia praktika, anot jos, pasiteisina kur kas labiau.

„Bandžiau būti tobula, bet kai ko nors nepadarydavau, atsirasdavo nepasitenkinimo jausmas, tad supratau viso to beprasmybę. Kiekviena žinome, ką mokame geriausiai, tai geriau tobulinti tas sritis, kurias labiausiai išmanome“, – patarimais dalijosi G.Baikštytė.

Aktorė sakė savo mąstyme pakeitusi ir daugiau dalykų. Anksčiau Gražiną žeidė neigiama aplinkinių nuomonė, tačiau dabar tai, ką apie ją mano svetimi žmonės, jai neberūpi.

„Kai kartą per pusmetį nueidavau į renginį, spauda parašydavo, kad esu nuolatinė vakarėlių lankytoja, kas itin glumino. O dar paskaitydavau komentarus ir apie save sužinodavau naujų faktų. Labai jautriai tai išgyvenau – galvojau, kodėl tokie baisūs komentarai, dėl ko lietuviai tokie pikti, ką aš blogo jiems padariau. Tačiau įvyko persilaužimas ir dabar man vienodai, kas ką rašo. Man rūpi tik šeimos ir draugų nuomonė“, – atviravo G.Baikštytė.

Dvi dukras ir dvi anūkes turinti Gražina konferencijos metu neišvengė ir vaikų temos. Ji tikino nesikišanti į anūkių auklėjimą, o tokios nuostatos patarė laikytis ir kitiems.

„Kai gimė pirmoji anūkė, iš pradžių bandžiau dukrai kažką patarti, tačiau supratau, kad ji žino geriau ir turi savą auklėjimo sistemą. Galų gale mamoms dabar tikrai lengviau nei mano laikais“, – sakė G.Baikštytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė

Paklausta, ar galėdama atsukti laiką atgal, aktorė dabar darytų ką nors kitaip, ji šmaikštavo: „Norėčiau su dabartine išmintimi sugrįžti į jaunystės laikus, nes, kaip ir visi, prikrėčiau tokių nesąmonių, kad dabar pagalvojus net gėdos jausmas apima. Bet tam ir yra jaunystė.“

O kas Gražiną Baikštytę daro laimingą ir kas jai yra vidinė ramybė?

„Svarbiausia, kad visi sveiki – ir pati, ir artimieji. Taip pat svarbu, kad darau tai, kas man patinka, ir galiu sau leisti kartais pasakyti „ne“. Tai irgi suteikia vidinės ramybės“, – įkvepiančią kalbą užbaigė aktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?