Į pristatymą susirinko maisto gurmanai, žymiausi šefai, someljė, garsūs šalies žmonės ir VMG bičiuliai: Gabrielė Martirosian, Austėja Landsbergienė, Audrius Giržadas, Marija Palaikytė, Liucina ir Tadas Rimgailos, Ieva ir Artur Swan, Gediminas Balnis, Vaida Kurpienė, Egidijus Rainys, Viktorija Kordiukova, Justė Pinkevičienė, Rima Olberkytė-Stankus, Valerij Gigevič, Liepa Mondeikaitė, Jolanta Smičienė, Edita Gavelienė ir kt.
Kulinaras ir virtuvės mitų griovėjas A.Ivanauskas prisipažino, kad kulinarijos knygas pradėjo kaupti nuo šešerių metų. Vaikystėje jam įdomiausia buvo gaminti saldumynus, vėliau perėjo prie lietuviškų patiekalų, paskui – prie kitų tautų įdomiausių, įvairiausių, netikėčiausių virtuvių. Skonių ieškotojas knygų yra įsigijęs Amsterdame, Niujorke, Kopenhagoje, Londone, Briuselyje, Šanchajuje, taip pat parsivežė jų iš Prancūzijos, Japonijos.
Renginio svečiai – galerijoje:
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas renginio metu kalbėjo apie labdaros ir mecenatystės svarbą.
„Nacionalinė biblioteka visada palaiko iniciatyvas, susijusias su labdara ir mecenavimo tradicijų puoselėjimu. Vienas iš mūsų bibliotekos daugiabriaunės veikos aspektų yra ir siekis prisidėti prie mecenavimo kultūros skatinimo, palaikant privačias iniciatyvas, susijusias su kultūros ir meno plėtra ir sudarant palankias sąlygas remti visuomenei svarbius kultūros, meno ir kitų sričių labdaros projektus“, – sakė prof. dr. R.Gudauskas.
Po pasaulį daug keliaujantis A.Ivanauskas renginyje prasitarė, kad ir kur nuvyktų, niekada iš svečios šalies neparsiveža jokio suvenyro. Tiksliau, pagrindinis suvenyras yra nauja kulinarijos knyga.
„Šiuo metu knygų yra tiek daug ir įvairių. Vienoje man ypač patinka, kaip sudėliotas turinys, kitoje – nuotraukos, trečioje – viršelis, dar kitur – antraštė ar tiesiog knygos koncepcija“, – sakė A.Ivanauskas.
Nacionalinės bibliotekos Laisvalaikio skaitinių fondas ir erdvės pasipildė solidžia kulinarijos knygų kolekcija, kurią bibliotekai dovanojo Alfas Ivanauskas. Dabar maisto menininkai, kūrėjai, improvizacijos meistrai ir norintys tokiais tapti tikrai ras kur įkvėpimo ir padrąsinimo semtis, akis paganyti, naujus kulinarinius receptus išbandyti.
„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad galiu šią savo kulinarinių knygų kolekciją, kurią kaupiau 27-erius metus, padovanoti žymiausiai šalyje Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Kadangi kolekcijos egzemplioriai yra atkeliavę iš viso pasaulio, noriu, kad ši vieta būtų atvira ir pasiekiama visiems. Šios knygos – tikra istorija ir įkvėpimas, tad dabar norėčiau, kad jos įkvėptų ir jus, nes dalytis – gera... ir ne vien receptais“, – prisipažįsta A.Ivanauskas, kartu užtikrindamas, kad draugų, rėmėjų ir partnerių dėka kas mėnesį šią kolekciją bus galima vis papildyti.
Kolekciją sudaro keli šimtai knygų lietuvių, latvių, anglų, vokiečių, prancūzų, rusų, švedų, turkų, italų kalbomis. Taip pat čia bus galima rasti daugiau nei pusę šimto „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) per septynerius metus sukurtų leidinių.
„Turėjau svajonę Lietuvoje įrengti kuo daugiau kulinarinių klasių, kad vaikai turėtų galimybę mokytis bei tobulėti. Su „VMG Mokykla“ projektu jau esame įrengę 7 kulinarines klases. O dabar atėjo eilė kulinarinei skaityklai. Džiaugiuosi, kad turiu dar daugiau kulinarinių svajonių, kurios neabejotinai dėka jūsų visų ir mano komandos virs realybe“, – vakaro metu kalbėjo A.Ivanauskas.
Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, kiekvieną savaitę partnerių „Borjomi“ ir „Dansukker“ pastangomis ši kolekcija bus plečiama ir pildoma naujausiomis knygomis iš viso pasaulio.
„Siekiu, kad Baltijos šalyse turėtume tokią unikalią erdvę, kur kiekvienas galės atrasti įdomiausių ir naujausių kulinarijos knygų. Taip pat noriu pridurti, kad tai – tik pradžia: džiaugiuosi, jog šioje erdvėje vyks kulinariniai renginiai, paskaitos, konferencijos, kas skatins plėsti kulinarinį akiratį bei žinias, susijusias su gastronomija ir maisto dizainu“, – pristatymo metu kalbėjo A.Ivanauskas.
Rinkinyje – maisto gaminimo enciklopedijos, teminės vakarienės, pietų, pusryčių receptų knygų, leidiniai, skirti mėsos, daržovių, žuvų, picų, bandelių, suvožtinių, tortų, kokteilių, kavos ruošimo subtilybėms atskleisti. Akis turėtų pradžiuginti maisto meno albumai, skirti Salvadoro Dali kūrybai ir jo pamėgtiems patiekalams, žymiausių nūdienos pasaulio virtuvės šefų sukurtiems valgiaraščiams ar maisto fotografijų istorijai. Kolekcijoje ir daugelis pastarojo meto lietuvių autorių parašytų kulinarijos knygų, leidinių apie amerikiečių, rusų, prancūzų, turkų, žydų, japonų, venecijiečių virtuves.
„Noriu, kad ši vieta būtų atvira ir pasiekiama visiems – tiek lietuviams, tiek užsieniečiams, nes čia surinktos knygos yra parašytos įvairiausiomis kalbomis. Visos mano sukauptos knygos yra tam tikra istorija ir inspiracija, bet dabar norėčiau, kad jos įkvėptų ir kitus“, – sakė kulinarijos meistras.
Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje renginio metu VMG komanda kūrybiškai pažvelgė ir į svečių vaišinimą: čia buvo įrengta speciali erdvė – originali duonos galerija.
„Juk viskas prasideda nuo duonos ir sviesto, nesvarbu – tai restoranas ar namai. Tad ir čia noriu jus pavaišinti ką tik iškepta duona su sviestu, nes tai yra pradžios simbolis“, – apie sumanymą netikėtai nustebinti susirinkusius svečius kalbėjo idėjų moderatorius A.Ivanauskas.