Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atlikėjas Ištvanas Kvikas atidaro pirmąjį Lietuvoje romų virtuvės restoraną

Liepos 1-ąją, pačioje Vilniaus širdyje, tarp Rotušės ir vieno didžiausių turistų traukos objekto – Aušros vartų, atidaromas analogų Lietuvoje neturintis romų kulinarinio paveldo restoranas „Gypsy Lounge & Grill“.
Ištvanas Kvikas
Ištvanas Kvikas / Asmeninio albumo nuotr.

Idėjos iniciatorius, romų muzikinio teatro „Sare roma“ vadovas Ištvanas Kvikas pasakoja:

„Drįsčiau teigti, jog analogo nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Kiek keliavau, kiek domėjausi, neradau tokios vietos, kur galėtum paragauti būtent romų kulinarinio paveldo patiekalų. O mūsų patiekalai, patikėkite, tikrai išskirtiniai – nei viena kita tauta niekada neturėjo tiek galimybių praturtinti savo kulinarinį paveldą, kaip romai. Juk mūsų klajokliškas gyvenimo būdas – didžiulis privalumas, kuomet keliaudami iš vieno krašto į kitą, iš vienos šalies į kitą šalį, galėjome išmokti skaniausius patiekalų receptus, pamatyti įmantriausius gaminimo būdus, sužinoti pačių gardžiausių patiekalų paslaptis… O kas gali pavykti dar pridėjus čigoniškos išmonės, savų, iš kartos į kartą perduodamų paslapčių, o gal net ir – magijos?“, – juokiasi Ištvanas.

Atidarydami romų restoranėlį norėjome ne tik supažindinti visuomenę su mūsų patiekalais, bet ir siekiame išspręsti socialines problemas – pas mus dirba romų tautybės žmonės.

„Todėl, padedant šefui Ruslanui Bolgovui, sukūrėme meniu, kuriame yra ir romų guliašas, romų pyragas Savijako, romų sriuba Humer ir kiti romų tradiciniai patiekalai, bet taip pat siūlome tai, ką susirinkome iš viso pasaulio skonių – paragausite ir romų picos, ir romų stiliumi pagaminto mėsainio, o gurmanai taip pat neliks nusivylę – turime patiekalų, puoštų auksu. Mes juk romai!“ – šypsosi Ištvanas.

„Kelias iki šios dienos buvo tikrai nelengvas, – rimtėja Ištvanas. – Atidarydami romų restoranėlį norėjome ne tik supažindinti visuomenę su mūsų patiekalais, bet ir siekiame išspręsti socialines problemas – pas mus dirba romų tautybės žmonės. Ypač išskirčiau mūsų jaunimą – jie imlūs, dega noru dirbti, atskleisti savo tautą iš gerosios pusės, savo sąžiningu ir kruopščiu darbu sugriauti visuomenėje išsikerojusius stereotipus. Jie jauni, darbštūs, ir jiems pakanka drąsos didžiuotis, jog esame romai.“

Dabar, kai po karantininio laikotarpio daugelis maitinimo įstaigų sustabdo veiklą, atsidaryti turėjo būti gan sudėtinga. „Esame dėkingi už idėjos palaikymą bei prisidėjimą Vilniaus miesto savivaldybei, Tautinių mažumų departamentui prie LR Vyriausybės bei Europos socialinio fondo agentūrai. Ši pagalba – neįkainojama, nes pradžia yra tikrai labai sunki ir be palaikymo kažin ar būtume ryžęsi šios idėjos įgyvendinimui“, – sako Ištvanas.

Tikri romai negali be muzikos, be gitaros, smuiko skambesio. „O kaipgi be muzikos!“, – šypsosi Ištvanas.

„Nedaugelis žino, bet romų džiazas yra išskirtinis, o taip pat savo tautoje turime ir daugybę šiuolaikinės muzikos kūrėjų, puikių muzikantų ir atlikėjų. Stengsimės lankytojams suteikti galimybę susipažinti su įvairia ir įdomia romų atliekama muzika, todėl bus rengiami nedideli koncertai jau pradedant nuo kiekvieno ketvirtadienio. Taip pat pateiksime lankytojams ir siurprizų, kurių dabar dar nenoriu išduoti“, – pasakoja jis.

„Tikiu mūsų sėkme ir kviečiame pasinerti į kulinarinę viso pasaulio kelionę, kur kiekvienas patiekalas sukurtas su romams būdinga išmone, šlakeliu karštos muzikos ir ugnies bei būtinai – gurkšniu meilės ir aistros. Tad drąsiai galiu sakyti – sveiki atvykę į kulinarinę GYPSY bričką – važiuojam, Ai da!!!“ – kviečia idėjos autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?