Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsinaujinęs legendinis sostinės restoranas su kviestiniais svečiais pasitiko juodųjų trumų sezoną

Mažai kas nežino jau penkiolika metų Vilniaus senamiestyje gurmanus džiuginančio autentiško Viduržemio jūros regiono virtuvės restorano „La Provence“. Jis savo lankytojus pasitinka atsinaujinęs: pasikeitė ne tik jo savininkai, bet ir valgiaraštis.
Vakaro svečiai
Vakaro svečiai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pristatydamas naujausią savo meniu antradienio vakarą restoranas VIP svečius kvietė paskanauti pripažintų virtuvės meistrų komandos kuriamų šedevrų ir drauge atidaryti juodųjų trumų sezoną.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gurmaniškos vakarienės akimirka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gurmaniškos vakarienės akimirka

Svečiai skanavo naujame meniu siūlomų patiekalų. Gerą vakaro nuotaiką kūrė saksofono muzika, kuri pynėsi su šiuolaikiniais ritmais.

15min vakaro svečių pasiteiravo – kokios šalies virtuvei jie teikia pirmenybę?

Dizainerė Ramunė Piekautaitė į naujo meniu pristatymą atvyko su vyru Kęstučiu Verslovu. Ji teigė, kad žavisi Viduržemio jūros virtuve. „Patinka ir japonų virtuvė. Ir, žinoma, – Kęsto virtuvė namuose. Keliaudama pažinau išvardintas virtuves, po truputėlį ragavau, bandžiau. Japonijoje nesilankiau, bet keliaudama po Europą užsuku į gerus japoniškus restoranus“, – 15min sakė dizainerė. Jos vyras Kęstutis pritarė žmonos nuomonei. „Man pirmoje vietoje yra itališka, antroje japoniška, o trečioje – prancūziška“, – sakė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Verslovas ir Ramunė Piekautaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Verslovas ir Ramunė Piekautaitė

Floristas Mantas Petruškevičius išskiria prancūzų virtuvę. „Dažnai lankausi Prancūzijoje, todėl pamėgau tos šalies maistą. Man patinka ir japonų virtuvė. Labai mėgstu šviežią žuvį. Su šiomis virtuvėmis susipažinau prieš penketą metų, kai pradėjau daug daugiau keliauti“, – prisipažino M.Petruškevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Staselė Salasova ir Mantas Petruškevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Staselė Salasova ir Mantas Petruškevičius

Verslininkas Tomas Jankauskas, į restoraną atvykęs su žmona Gendra, teigė, kad jam yra tekę susipažinti su daugelio šalių virtuvėmis.

„Bet turbūt prancūziška, japoniška ir itališka yra pačios mėgstamiausios“, – 15min sakė jis. Kadangi nuo pat vaikystės daug keliavo su tėvais, jis kiekvienos kelionės metu susipažindavo vis su kita šalimi ir joje gaminamais patiekalais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gendra Mikalajūnaitė--Jankauskienė ir Tomas Jankauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gendra Mikalajūnaitė--Jankauskienė ir Tomas Jankauskas

Leidinių apie gyvensenos kultūrą autorius, lektorius Eugenijus Skerstonas net neabejodamas prisipažino, kad jam labiausiai imponuojanti yra prancūzų virtuvė.

„Esu didelis jos gerbėjas – ji įvairi, daugybė regionų, daugybė maistinių, skoninių spalvų. Manau, kad pati maisto pateikimo kultūra yra tiesiog unikali“, – sakė E.Skerstonas.

Režisierius Vytenis Pauliukaitis išsiskyrė iš visų kalbintųjų – jam geriausia yra lietuvių virtuvė.

„Man patinka įvairios virtuvės, svarbu jas suprasti, paragauti ir suvokti. Lietuviška virtuvė yra visai neprasta ir be reikalo mes ją nužeminame. Juk ir prancūzų virtuvėje siūlomas maistas yra riebus, daug patiekalų iš bulvių, viskas kaip ir pas mus. Gal tik pikantiškiau, gal prieskonių daugiau“, – 15min teigė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Skerstonas ir Vytenis Pauliukaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Skerstonas ir Vytenis Pauliukaitis

Antradienio vakarą kviestinių svečių laukė ne tik trumų – Italijoje auginamų ir tūkstančius kainuojančių, paslaptingų delikatesinių grybų – sezono atidarymas, bet ir baltųjų smidrų skanavimo šventė.

Asmeninio albumo nuotr./Gurmaniškame vakare – juodieji trumai
Asmeninio albumo nuotr./Gurmaniškame vakare – juodieji trumai

Naujoji restorano savininkė Staselė Salasova akcentuoja, kad dabar, kitaip negu anksčiau, didelis dėmesys skiriamas Lietuvoje užaugintai ir gaminamai šviežiai produkcijai. Nors naujajame valgiaraštyje pristatyta ir dar neskanautų patiekalų, lankytojai čia ras ir jau vizitine šio restorano kortele tapusių valgių: druskoje keptą šviežią žuvį, tuno tartarą, krabų mėsos užkandį, jūrų gėrybių sriubą, aštuonkojį.

Per du aukštus įsikūrusiame restorane prancūzišką atmosferą sustiprino floristo Manto Petruškevičiaus sukurtas gėlių ir daržovių dekoras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito