Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aktorė Aldona Janušauskaitė išlydėta į paskutinę kelionę: „sudie“ – vienam ryškiausių teatro talentų

Vasario 6 dieną Lietuvos teatro bendruomenę ir gerbėjus pasiekė skaudi žinia – mirė prieš kelias savaites 81-ąjį gimtadienį paminėjusi aktorė Aldona Janušauskaitė-Dausienė. Šeštadienį aktorė išlydėta į paskutiniąją kelionę.
Atsisveikinimas su aktore Aldona Janušauskaite
Atsisveikinimas su aktore Aldona Janušauskaite / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šeštadienį, nuo 10 valandos laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“, Vilniuje rinkosi gerbėjai bei artimieji atsisveikinti su aktore. Tarp jų – ir aktoriai Vytautas Rumšas, Sigitas Račkys bei kiti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Atisiveikinimas su Aldona Janušauskaite
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Atisiveikinimas su Aldona Janušauskaite

Po to Aldona Janušauskaitė-Dausienė laidojama Sudervės kapinėse, šalia vyro – kino režisieriaus Algirdo Dausos.

Žmonės.lt primena, kad talentinga Lietuvos aktorė Aldona Janušauskaitė mirė vasario 6 d. po sunkios ligos. Šią žinią pranešė teatrologė Daiva Šabasevičienė.

Išgyvenusi įvairius Lietuvos nacionalinio dramos teatro burių blaškymo laikotarpis, ji išliko aktore-kūrėja. Suvokdama teatro svarbą ir neišvengiamybę, geliančioje tyloje, prastovų „zonose“ ji individualiai „rūpinosi“ savo aktorine forma, stebėjo visus vykusius ir mažiau vykusius kolegų darbus.

D.Šabasevičienės teigimu, A.Janušauskaitė į sceną visada žengė lyg pirmą kartą, kaskart iš naujo kurdama savo sceninį, tarytum teatro abėcėlė dar nebūtų sukurta, lyg režisierius pirmą kartą minkytų kūrinį iš aktoriaus kūno. Jos maži ir dideli vaidmenys vienodai įsimintini.

Pasak jos, Aldonos Janušauskaitės vaidyba buvo ir išlieka ryškus aktoriaus meno pavyzdys. Ji buvo intelektuali aktorė, sugebėjusi kuriamu vaidmeniu išreikšti savo turtingą vidinį pasaulį. Jos kūryba rėmėsi subtilia personažo psichologine analize bei sugebėjimu kurti apibendrintą charakterį, ieškoti ypatingų jo savybių, atsisakant natūralizmo bei buitiškumo – tai aktorės-avangardistės portreto bruožai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas