Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baleto primarijus Nerijus Juška ragina vyrus rūpintis savimi: „Nėra gėdos kalbėti apie prostatos sveikatą“

Žinomas baleto primarijus, dviejų vaikų tėtis Nerijus Juška teigia, jog kalbėti apie prostatos sveikatą bei ligas yra būtina. Jis ne tik pats reguliariai lankosi pas gydytojus, tikrinasi savo sveikatą, bet ir ragina tą padaryti kitus.
Nerijus Juška
Nerijus Juška / TV TOPAS archyvo nuotr.

„Nematau jokios gėdos kalbėti apie prostatą ir jos ligas. Tačiau turbūt kaip ir man, taip ir daugumai vyrų, kol nesusiduri su konkrečiomis problemomis, tol ir nepagalvoji apie jas. Ir aš toks buvau, tačiau dabar supratau, kad daug geriau savimi pasirūpinti anksčiau, o ne jau išsivysčius ligai. Reikia roges pradėti ruošti vasarą ir išsitirti savo sveikatą, kol nėra per vėlu“, – ragina N.Juška.

Prostata yra ypatingas organas, neretai vadinamas antrąją vyro širdimi. Jis atsakingas už daugelį funkcijų – gerina vyro atmintį, raumenų tonusą, lytinę potenciją. Prostatos sekretas, kuriame plaukioja spermatozoidai, yra viena iš didžiausių spermos sudedamųjų dalių, turintis didelę įtaką vyro vaisingumui.

Nors šiais laikais gydytojai bei visuomenė į vyrų antrosios širdies – prostatos – sveikatą atkreipia vis daugiau dėmesio, visgi stipriosios lyties atstovai neretai privengia lankytis pas urologą, tinkamai neįvertina jaučiamų simptomų ir ignoruoja daugelių ligų pradžią. Tai įrodo ir statistika – kasmet Lietuvoje diagnozuojama 2-3 tūkstančiai prostatos vėžio atvejų, todėl tik laiku tikrinantis ir rūpinantis prostatos sveikata, vyrai gali apsisaugoti nuo įvairių klastingų ligų.

Dėl pasikeitusių gyvenimo įpročių, prostatos ligos pasireiškia vis ankstesniame amžiuje, o laiku jų negydant ir ignoruojant pirmuosius prostatos sutrikimus, ligos gali išvešėti ir ilgainiui peraugti į prostatos vėžį. Viena tokių – gerybinė prostatos hiperplazija.

Statistiškai, ši liga gresia pusei vyrų, sulaukusių 50-ies metų amžiaus, ir net 90 proc. vyresnių kaip 80 metų vyrų. Siekiant to išvengti, gydytojai rekomenduoja vartoti įvairius prostatos veiklą gerinančius preparatus, reguliariai lankytis pas šios srities medikus bei dalyvauti prevencinėse programose.

„Ne be reikalo aš vadinu prostatą antrąja vyro širdimi, nes jeigu yra sveika prostata, reiškia yra geras vyro vaisingumas, gera lytinė potencija ir pilnai ištuštinama šlapimo pūslė. Prostata, būdama labai svarbus vyro organas, turi eilę ligų, kurios gali lydėti nuo jaunystės iki gilios senatvės“, – teigia profesorius, urologas hab. med. m. dr. Balys Dainys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant