„Smidrai arba šparagai – mano mylimiausia pavasario daržovė. Aš juos atradau ir įsimylėjau kartu su savo vyru anglu Tomu. Anglai augina šparagus, juos garbina ir didžiuojasi, bet mes, lietuviai, tikrai niekuo ne prastesni. Vis dar atsimenu tą džiaugsmą ir jaudulį, kai prieš trejus metus pirmą kartą pamačiau turguje parduodamus lietuviškus smidrus“.
Noriu pakviesti paremti gegužės 17 dieną, 14 val. Klaipėdoje vyksiantį Vilties bėgimą, skirtą surinkti lėšų onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms.
Šį pavasarį Beata siūlo išbandyti naują patiekalą su smidrais – picą su keturių rūšių sūriais, smidrais ir krapais.
„Smidrų picą sugalvojau ne tik dėl to, kad smidrai man yra tikras delikatesas – išskirtinio skonio ir vaizdo daržovė, kuria noriu pasidalinti su jumis, bet ir todėl, kad taip noriu pakviesti paremti gegužės 17 dieną, 14 val. Klaipėdoje vyksiantį Vilties bėgimą, skirtą surinkti lėšų onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Tad valgydami smidrų picą Akropolio „Jurgis ir drakonas“ restorane jūs kartu atliksite ir gerą darbą – paremsite Vakarų Lietuvos onkologijos centrą“, – pasakoja B.Nicholson.
Šviežutėlius smidrus į naująjį restoraną tieks ūkininkė Genutė. Ji viena pirmųjų Lietuvoje ėmėsi auginti šią labai skanią daržovę.
„Su Genute susipažinau Vilniaus Tymo turguje, tiksliau, iš draugų sužinojau, kad yra tokia šauni ūkininkė, kuri prekiauja ekologiškais smidrais, ir kad jie tikrai deficitinis produktas, nes dingsta kaip mat, tad verta užsisakyti iš anksto“, – pasakojo Beata.
Smidrai – itin sezoninė daržovė, šviežią ją rasite tik vėlyvą pavasarį ir vasaros pradžioje, tad valgyti juos reikia dabar.
„Jie pilni tos gamtos jėgos, kuri visu grožiu pražysta kartu su pavasariu. Smidruose pilna gerųjų mineralų, rūgščių ir elementų“, – pasakoja Beata ir pataria: „Svarbiausia – nepervirti ūglių. Paruošti galima keliais būdais: lengvai pakepinti ant grotelių ar tiesiog keptuvėje, arba 3–4 minutes apvirti gerai pasūdytame vandenyje ir viskas! Ūgliukus galima supjaustyti smulkiausiai ir valgyti žalius, subertus į salotas.“