Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Beveik dviem mėnesiams su sužadėtiniu Japonijoje įstrigusi E.Jakštytė grįžo namo: „Teks ieškotis darbo“

Dar prieš karantiną įsigijusi bilietą į Japoniją atlikėja Eglė Jakštytė manė, jog tai tebus dviejų su puse savaičių kelionė. Visgi koronaviruso pandemija moters planus apvertė aukštyn kojomis – atostogos prasitęsė beveik iki dviejų mėnesių. Tik vakar pro namų duris įžengusi atlikėja 15min papasakojo, kokius kelius jai teko sukarti, kad vėl atsidurtų gimtinėje, kaip karantinas atrodo Japonijoje, bei pasidalijo mintimis apie lietuvių požiūrį į sugrįžtančius tautiečius.
Eglė Jakštytė
Eglė Jakštytė / Asmeninio albumo nuotr.

Dar gerokai prieš karantiną suplanavusi atostogas Japonijoje, prieš pat išvykimą į svečią šalį E.Jakštytė pradėjo kvestionuoti savo sprendimą. Tačiau, paskatinta draugų ir artimųjų, ji kelionės su sužadėtiniu neatsisakė, o ši vėliau spėjo gerokai pakoreguoti moters gyvenimą.

Užsitęsusios atostogos

„Kai išvažiavome iš Lietuvos, daugiau sukome galvą apie tai, kaip neužsikrėsti koronavirusu. Aš pati buvau gan skeptiška, sakiau, kad tai išpūstas burbulas, jog nereikia sėdėti ir bijoti. Bet kai nuskridome ir visas reikalas pasisuko iki to, kad nežinia, ar grįšime, tada atsirado kitas galvos skausmas“, – pasakojo atlikėja.

Moteris teigė jau po trijų dienų svečioje šalyje sužinojusi, kad Lietuva žada užsidaryti sienas, kai tuo metu Japonijoje gyvenimas plaukė sena vaga.

E.Jakštytės atostogų akimirkos – galerijoje:

„Japonijoje koronaviruso iš pradžių, kovo 10–25 dienomis, nesijautė visai – dar veikė kavinės, dar žmonės vaikščiojo gatvėse“, – prisiminė dainininkė.

Tiesa, E.Jakštytė su mylimuoju įstrigti užsienyje tikrai neketino, tad pora suskubo domėtis, ką tokiu atveju reikėtų daryti. Nors grįžimas į Lietuvą buvo suplanuotas kovo 27-ąją, iš Japonijos vykstant į Stambulą, o vėliau – į Vilnių, „Turkish Airlines“ lietuviams pasiūlė ankstesnę datą – kovo 23-iąją.

„Mūsų skrydis buvo suplanuotas taip, kad mes skristume į Stambulo oro uostą, o tada iš ten į Taliną. Po to iš Talino būtų reikėję grįžti automobiliu ar kitaip“, – kalbėjo moteris.

Visgi šios sąlygos poros netenkino ir tam ji turėjo dvi rimtas priežastis. Visų pirma dėl to, jog Lietuvoje buvo pranešta apie svarbius pokyčius grįžtantiems lietuviams.

„Tada buvo paskelbta, kad Lietuvoje sugrįžusius asmenis visus kartu uždarys savivaldybės paskirtose vietose. Mes kažkaip pasvarstėme, kad jeigu jau grįžtame, tai norime būti uždaryti namuose, o ne kur nors kitur“, – sakė E.Jakštytė ir pridūrė, jog baimės kėlė ir mintis įstrigti Taline.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka

Į priežasčių, kodėl tokiu metu buvo baisoka grįžti, sąrašą įkrito ir griežtas tautiečių požiūris į grįžtančiuosius.

„Tuo metu, kai mes planavome grįžti per Taliną, socialiniuose tinkluose pasidalijau įrašu, kuris sulaukė labai piktų reakcijų: „Tu čia grįžti? Rizikuoji kitų sveikata?“ Tikrai buvo tokių žinučių, kur žmonės bandė išlieti savo tulžį ant manęs“, – antrąją priežastį, kodėl nepasinaudojo galimybe grįžti anksčiau, įvardijo dainininkė.

Taigi, nusprendusi, kaip pati sako, kol visas chaosas praeis, E.Jakštytė su sužadėtiniu Japonijoje įstrigo ilgam, nes skrydžių Lietuvos link, pasirodo, planuojama nebebuvo.

Karantinas Japonijoje – kitoks

Vis dėlto tolimesnis istorijos scenarijus nebuvo toks baisus, kaip galėtų atrodyti. Pora svečiavosi pas draugus, tad turėjo šiokį tokį prieglobstį. O ir karantino sąlygos svečioje šalyje leido ir šiek tiek patyrinėti aplinką. Nedaug, bet, palyginti su kitomis šalimis, nemažai.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka

„Mes nežiūrėjome japoniškų žinių, bet vienu metu supratome, kad jau yra paskelbtas karantinas. Bet tas karantinas buvo kitoks – pastebėjome, kad kasdien mažėjo ir mažėjo žmonių gatvėse. Galų gale pastebėjome, kad jų vaikštinėja išvis mažai“, – įspūdžiais dalijosi atlikėja.

Anot jos, Japonijoje daugeliui žmonių ir verslų buvo palikta pasirinkimo laisvė, kaipgi elgtis pandemijos akivaizdoje.

„Nors japonai ir turėjo dirbti iš namų ir mokyklų darbas vyko internetu, jie visų biurų neuždarė. Bijau suklysti, bet man pasirodė, kad jeigu jie norėjo, žmonės galėjo dirbti ir iš biurų. Visgi daugelis rinkosi dirbti iš namų, uždarė kavines ir pan. Taigi, jeigu tuo metu eidavome į miestą, ten nelabai ką buvo galima nuveikti, nebent pasivaikščioti“, – užsiminė E.Jakštytė.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka

Tiesa, tokių ribojimų susitikimams, kaip Lietuvoje, moteris atostogų metu sakė nepajautusi. Net ir pati su draugais dar prieš išvykdama spėjo apsilankyti vietiniame restorane.

„Dar prieš išvažiuodami buvome tokiame indiškame restoranėlyje. Jis buvo prie pat mūsų namų, todėl jį pastebėjome. Tas restoranėlis turėjo savo nuolatinių klientų, tai galėjo dirbti toliau. Aišku, turėjo atitikti visus higienos reikalavimus“, – pridūrė moteris.

Apskritai, kaip pasakojo moteris, šalyje jokios panikos nesijaučia. „Ten nėra jokios koronaviruso auros. Tik tiek, kad žmonių smarkiai sumažėjo. Tarsi ir esi viename didžiausių pasaulio miestų, bet žmonių – nėra, tuščia“, – kalbėjo ji.

Pasikeitę planai nuotaikos pernelyg nesugadino

Taip, dviejų mėnesių atostogos šalyje, kurioje – karantinas, yra nepalyginamos su tokiomis, kai joje verda gyvenimas, mano dainininkė. Visgi E.Jakštytė džiaugiasi, kad bent dvi savaites gavo progą patyrinėti Japoniją, o kiti numatyti planai, tebūnie, nusikels į kitą kartą, kai pora lankys šalį.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka

„Tarkim, labai norėjome nuvažiuoti iki Fudžio kalno, visaip kaip bandėme organizuotis kelionę, bet į tą kalną būtų reikėję užkilti, o šios paslaugos nebuvo suteikiamos. Bet sakėme, kad vis tiek dar sugrįšime į Japoniją“, – juokėsi ji.

Sužadėtinių planuose buvo ir sakurų festivalis, tačiau šį sugriovė ne tik karantinas, bet ir... netikėtai pasirodęs sniegas. „Tai buvo vienas paskiausių mūsų pasibuvimų tarp masės žmonių, bet jis labai greitai pasibaigė – sakurų festivalis buvo atšauktas“, – pasakojo E.Jakštytė.

Visgi moteris džiaugėsi, jog žinomiausias Japonijos vietas ji spėjo aplankyti dar per pirmąjį vizitą užsienio šalyje, o iš šios kelionės išsinešė itin įdomių patirčių.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka

„Ar gailiuosi, kad įstrigome? Gerai pagalvojus, dabar esu sveika, pasisėmusi įdomios patirties. Aišku, su Lietuva neturiu tos bendros patirties, kurią turėjo čia likę žmonės, nes buvau visai kitame pasaulio gale. Tad nepakliuvau į tokį chaosą, kiek girdėjau, žmonėms čia buvo liūdna dėl to, kas vyksta“, – pasakojo ji.

Dėl grįžimo teko sukti galvą

Visgi netradiciškai beatostogaujanti pora anaiptol nenorėjo Japonijoje užsibūti iki vasaros. Nebelikus kitų galimybių grįžti, prie kompiuterio paieškų prisėdo Eglės sužadėtinis Simas ir apsiėmė sudėtingos kelionės organizacija.

„Išėjo taip, kad mums vis tiek reikėjo pirkti bilietus iš naujo. Taip, turėjome atgalinį bilietą, bet nežinojome, kada „Turkish airlines“ vėl vykdys skrydžius.Taigi, visais būdais stengėmės ieškoti, kaip galime grįžt, sukome galvą“, – pasakojo moteris.

Simui, rodos, pavyko puikiai – jis rado būdą, kaip porai grįžti į tėvynę. „Jis suorganizavo visą kelionę taip – skridome iš Japonijos į Amsterdamą, iki Vokietijos važiavome traukiniu, o namo plaukėme keltu. Tai pro namų duris įžengiau vakar“, – teigė E.Jakštytė.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Eglės Jakštytės atostogų akimirka

Nors už naujus bilietus porai teko pakloti 2 tūkst., o ir papildomas laikas Japonijoje turėjo savo kainą, moteris džiaugiasi, kad į Lietuvą grįžo ne anksčiau. „Dabar, kai grįžau, gavau gražių žinučių su sveikinimais sugrįžus. Atrodo, kad viskas labai apsiramino“, – apie pasikeitusias tautiečių nuotaikas kalbėjo dainininkė.

Tiesa, nors atostogaujant Japonijoje moteriai dar neprireikė skolintis pinigų, kaip bus toliau, E.Jakštytė nebežino. Po santaupų pareikalavusios kelionės ji grįžo į nežinią, mat dirbti dar kurį laiką tikrai negalės.

„Dabar dar turiu viską pergalvoti, nes visi koncertai buvo nukelti į rudenį, o asmeninės šventės – į vasarą, todėl neaišku, ar viskas įvyks. Bet labai tikiuosi, kad vasarą situacija pasikeis. Šį mėnesį renginių tikrai neturėsiu.

Kol kas turiu didelių planų nuo rudens, o su vasara dabar, kai jau esu Lietuvoje, reiks mąstyti, ką daryti. Nežinau, matyt, reikės ieškotis darbo“, – juoku pokalbį užbaigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas