Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bjelle muzikavo su ukrainiečių vaikais: vienas momentas sujaudino labiausiai

Kiekvienas į Ukrainoje jau kurį laiką vykstančius karinius veiksmus reaguoja skirtingai. Vieni ima panikuoti ir kaupti atsargas, padėsiančias išgyventi, o kiti skuba padėti tiems, kuriems labiausiai reikia. Pastaruoju pavyzdžiu seka ir LATGA prezidentė, atlikėja bei dainų autorė Raminta Naujanytė-Bjelle. Ji nusprendė padėti ukrainiečių vaikams, padovanodama jiems muzikinių edukacijų bei instrumentų.
Raminta Naujanytė-Bjelle su „Baltomis varnomis“ ir ukrainiečių vaikais
Raminta Naujanytė-Bjelle su „Baltomis varnomis“ ir ukrainiečių vaikais / Socialinių tinklų ir Žygimanto Gedvilos nuotr.

Vis daugėja žmonių, įsitraukiančių į pagalbos akcijas nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams. Ne išimtis ir Raminta Naujanytė-Bjelle. Šį šeštadienį buvo dvi akcijos, vieną organizavo „SBA grupė“, o kitą – Laurynas Šeškus. Pastarojoje buvo vaikai su mamomis arba seneliais. Į šiuos du taškus atlikėja nuvežė ir instrumentų, kurių prieš tai priaukojo įvairūs žmonės, reaguodami į jos prašymą feisbuke.

„Tai yra mažiausia, ką galima padaryti nuo savęs“, – pasakojo ji 15min.

Raminta sakė, kad iš pradžių kartu su „Baltomis varnomis“ važiavo pas vaikų namų vaikučius, atvykusius į Lietuvą. Jiems surengė muzikinę edukaciją, žaidė, bendravo. Be to, paliko kelis instrumentus ir pažadėjo sugrįžti.

„Po to lėkiau viena į Lauryno Šeškaus organizuojamą stovyklą, kur sutikau kitus vaikus, su jais muzikavome, rėkavome ir darėme viską, kad būtų geriau.

Socialinių tinklų nuotr./Raminta Naujanytė-Bjelle ir ukrainiečių vaikai
Socialinių tinklų nuotr./Raminta Naujanytė-Bjelle ir ukrainiečių vaikai

Svarbiausias mano tikslas buvo, kad jie išlietų energiją balsu arba instrumentais. Stengėmės, kad nuo subtilaus garso pavyktų pereiti į išsirėkimą. Tai, psichologų ir muzikos terapeutų nuomone, yra naudinga stresą patiriantiems žmonėms, nes balsu pavyksta jo šiek tiek paleisti“, – dėstė dainų autorė.

Anot Bjelle, mažieji buvo labai drąsūs, dainingi, noriai viską darė, jiems nebuvo jokio nejaukumo. Ji ir pati iš savo pusės įdėjo nemažai pastangų, kad taip viskas gerai klostytųsi.

„Pasitariau su specialistais, ką galima daryti, ir ko vengti, tad jaučiausi pasiruošusi. Kita vertus, visi pasaulio vaikai yra vaikai, turiu patirties su jais dirbant mokyklose bei stovyklose. Tad ir žiūrėjau į juos taip, tarsi jiems reiktų meilės ir šilumos bei minčių nuo to, kas slegia, nukreipimo. Kai taip susipaprastini, įsižemini, stengiesi, kad jiems būtų smagu, tada įvyksta abipusis geras jausmas“, – tikino R.Naujanytė.

Tiesa, pašnekovė pripažino, kad buvo kalbos barjeras, bet jai beveik pavyko prisiminti rusų kalbą. Vaikai prie jos prieidavo ir kalbindavo, kaip pati teigė, buvo labai draugiški.

„Širdį griebiantis momentas buvo tada, kai mes su „Baltomis varnomis“ paprašėme vaikų iš vaikų namų padainuoti kokią nors dainą. Jie pridėjo ranką prie širdies ir užtraukė Ukrainos himną“, – prisiminė Raminta.

Socialinių tinklų nuotr./Raminta Naujanytė-Bjelle su „Baltomis varnomis“
Socialinių tinklų nuotr./Raminta Naujanytė-Bjelle su „Baltomis varnomis“

Svajonių pildymo metodas

Ji klausdavo vaikų, kokių jie nori instrumentų: „Sukūrėme tokias širdutes, kur jie gali rašyti savo norus, o mes pamažu juos galėsime pildyti.“

Vienas vaikas sakė, kad nori kalimbos, nors namie grodavo ukulėle. Raminta pasiteiravo, gal jis nori ukulėlės. Tada jis atsakė, kad ne, kad namie turėjo, o dabar nori kalimbos.

„Kai atėjo suvokimas, kodėl taip sako, tai likau keistai paliesta“, – apie jautrų momentą kalbėjo dainų autorė.

Dauguma ukrainiečių vaikų nelabai supranta, kas vyksta, dėl to yra atsipalaidavę

Vaikų veiduose, anot pašnekovės, išgąsčio nebuvo, jis matėsi tik jų tėvų veiduose.

„Vaikai buvo atsipalaidavę, jie gal ne visai aiškiai žino, kas vyksta. Vyresnių vaikų veiduose matėsi rūpestis, nuovargis, negali būti kitaip.

Socialinių tinklų nuotr./Raminta Naujanytė-Bjelle su „Baltomis varnomis“ ir ukrainiečių vaikais
Socialinių tinklų nuotr./Raminta Naujanytė-Bjelle su „Baltomis varnomis“ ir ukrainiečių vaikais

Vis dėlto jie labai džiaugiasi, myli, supranta, kaip lietuviai padeda ir linki gero. Tas gerumas tvyro aplinkoje, net žodžių nereikia, užtenka gestų.

Labai svarbu, kad mes, prisidedantys, nepavargtume. Kad tai nebūtų tik tokia trumpalaikė padėti norinčiųjų banga. Juk jos reikia ne tik savaitei, kad pasidarytum instagramo įrašą, jos reikia visada. Ir ilgam reikės“, – dėstė ji.

Ramintai baisu, bet ji bando išlikti stipri

Paklausta, kaip pati jaučiasi, galvodama apie šią situaciją, ji teigė, kad dar nesuvokia, kodėl iš viso taip gali vykti ir kodėl pasaulyje yra valstybių, dvejojančių, kaip elgtis, atsargiai skaičiuojančių, kokius veiksmus daryti.

Emociškai nestabili būsena yra labai naudinga tiems, kurie puola. Geriau likti stipriems ir mokytis iš pačių ukrainiečių, daug video matome, kokie jie galingi

„Man aišku, kad jei kam nors negerai – reikia padėti. Man baisu, šneku ir su draugais iš Ukrainos, stebiu situaciją, kiekvieną dieną kalbuosi su artimaisiais, kad tai yra nesuvokiamas žiaurumas. Bandau išlikti stipri, rami.

Pirmomis dienomis, aišku, buvo kitaip. O dabar bandau padaryti viską, ką galiu, nuo savęs. Manau, kad taip elgtis yra geriau, nei būti pasimetusiai. Emociškai nestabili būsena yra labai naudinga tiems, kurie puola. Geriau likti stipriems ir mokytis iš pačių ukrainiečių, daug video matome, kokie jie galingi“, – viltingai kalbėjo Bjelle.

Ši akcija yra ne vienintelė, prie kurios Raminta prisidėjo ar prisidės. Ateityje ji žada ir toliau koncertuoti bei padėti vaikams.

„Visur, kur galima aukoti pinigus Ukrainai, dainuoju. Nuo LATGA irgi darome viską, ką galime. Remiame finansiškai organizacijas, kurios padeda Ukrainai. Taip pat padarėme išlygų, stengiamės europiniu lygiu susitarti, kad būtų nutrauktas ryšys su rusų autorių asociacija. Kur mano sfera, ten dirbu. Ir toliau bus vaikai, koncertai. Stengiuosi ieškoti, kokią dar, ne tik muzikinę, galima teikti pagalbą“, – minėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas