Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Brangiausio Baltijos šalyse trilerio premjeroje Vilniuje – gerai žinomi veidai

Bendra Lietuvos, Estijos, Suomijos ir Latvijos kino juosta, trileris „Operacija „O2“, kurio veiksmas vyksta Antrojo pasaulinio karo išvakarių metu, po aštuonerių metų kūrimo ir dėl pandemijos dar daugiau nei metus trukusio atidėjimo pagaliau pasiekė Lietuvos kino teatrus. Trečiadienio vakarą filmą pirmieji įvertino į premjerą Vilniuje atvykę kviestiniai svečiai.
Žilvinas Tratas su drauge, Julius Žalakevičius, Naglis Bierancas, Toma Vaškevičiūtė, Dmitrijus Radinas ir Aušra Štukytė
Žilvinas Tratas su drauge, Julius Žalakevičius, Naglis Bierancas, Toma Vaškevičiūtė, Dmitrijus Radinas ir Aušra Štukytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Kinas Premjera

Filmo „Operacija O2“ premjera trečiadienio vakarą įvyko kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ sostinėje.

Čia susirinko ir fotografams prie fotosienelės ant raudonojo kilimo pozavo ne tik aktoriai, bet ir kiti renginio svečiai, tarp kurių – nemažai žinomų žmonių.

Premjeros nepraleido socialinių tinklų žvaigždė Naglis Bierancas, aktoriai Toma Vaškevičiūtė, Julius Žalakevičius, Žilvinas Tratas su mylimąja Daniela Fuertes Casanas, Aušra Štukytė su sužadėtiniu Dmitrijumi Radinu, Vaida Lisikaitė, prodiuseris Saulius Bartkus su žmona Zita bei kiti.

Premjeros akimirkos – galerijoje:

Filmo pavadinimas kilęs iš Estijos armijos antrojo štabo skyriaus, kuris tuo metu buvo Estijos karinės žvalgybos padalinys, santrumpos. Trileris sukurtas remiantis tikrais gyvenimo įvykiais, vykusiais 1939-aisiais metais, kai Estijai grėsė netrukus prarasti nepriklausomybę.

Kai paskutinėmis 1939-ųjų metų rugpjūčio dienomis paslaptingomis aplinkybėmis nužudomas estų karinės žvalgybos agentas, vadovaujantis antisovietinės žvalgybos skyriui, specialiosios tarnybos savo kanalais sužino, kad Stalinas ir Hitleris pasirašė slaptą paktą, kuriame susitarta pasidalinti Europą. Plačiajai visuomenei to dar nenutuokiant, žvalgybininkai jau žino, kad karo atveju Baltijos šalys bus okupuotos grėsmingų kaimynų iš Rytų ir Vakarų.

Tiriant nužudyto agento bylą, greitai tampa aišku, kad pačioje žvalgyboje yra dvigubas agentas, dirbantis Sovietų Sąjungai. Išsiaiškinti išdaviko tapatybę pavedama vienam geriausių agentūros darbuotojų – Feliksui Kangui. Ėmęsis užduoties, vyras greitai įsivelia į mirtiną katės ir pelės žaidimą, kurio nepalengvina ir paties Felikso praeities šešėliai. Jo veiksmai paskatina ir politinius žaidimus, kurių rezultatu tampa visiškai perbraižytas Europos žemėlapis.

Savo estetika, stilistika ir nuolat augančia įtampa įdomiausiems Holivudo šnipų trileriams prilygstančioje juostoje vieną pagrindinių vaidmenų atliko lietuvė Ieva Andrejevaitė („Emilija iš Laisvės alėjos“). Šiame filme jai teko įtakingos, protingos ir fatališkos gražuolės, rusų diplomato žmonos vaidmuo. Be I.Andrejevaitės, „Operacija „O2“ taip pat išvysime ir Vaidotą Martinaitį, Valentiną Novopolskį bei Luką Petrauską.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Filmo „Operacija 02“ premjera
Luko Balandžio / 15min nuotr./Filmo „Operacija 02“ premjera

Trileryje nusifilmavo jaunas ir talentingas estų aktorius Johanas Kristjanas Aimla. Jis vaidina jaunesnįjį leitenantą Tomą Otsingą, kuris yra dešinioji karinės žvalgybos kapitono Felikso Kanguro (akt. Priit Voigemast) ranka. Tai buvo pirmasis jaunuolio pagrindinis vaidmuo ir patirtis kine, todėl viskas kino juostos kūrimo procesas ir tai, kas vyko filmavimo aikštelėje, jam buvo nauja ir įdomu.

Johanas Kristjanas turi teatro išsilavinimą ir ankščiau turėjo tik dvi patirtis kaip foninis aktorius bei vaidino studentų kurtame filme. Anksčiau jis nebuvo vaidinęs tokio didelio vaidmens jokiame filme. Taigi, atrodytų, jog vaidmuo istoriniame trileryje „Operacija „O2“ jam iškrito tarsi iš dangaus.

„Taip atsitiko, kad moteris užsienietišku vardu staiga man parašė ir pakvietė į kastingą. Porą kartų nuėjau į atranką, o trečią kartą jau susitikau su filmo režisieriumi Margus Paju bei pagrindiniu aktoriumi Priit Voigemast. Tuomet ir buvo nuspręsta, jog man atitenka jaunesniojo leitenanto vaidmuo.“ – aiškina jaunasis estų kino talentas Johanas Kristjanas Aimla.

Filmas yra bendras Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Suomijos kūrinys, jo režisieriaus Margus Paju teigimu yra „tikrais faktais paremtas, brangiausias Baltijos šalyse sukurtas istorinis trileris, kuriame telpa viskas: šnipai, intrigos, meilė ir karo grėsmė“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Filmo „Operacija 02“ premjera
Luko Balandžio / 15min nuotr./Filmo „Operacija 02“ premjera

Jaunuoliui pasisekė, nes tik vėliau paaiškėjo, kad aktorių atrankos kolektyvas ieškojo tinkamų aktorių iš daugybės jaunų žmonių Baltijos šalių teatro mokyklose.

J.Kristjanas kino juostos „Operacija „O2“ filmavimo dienas apibūdina labai didingai.

„Iki šiol buvau dirbau tik su nedidele mokyklos trupe, kur buvo iššūkis net suburti visą grupę – mūsų buvo tik 12. Neįsivaizduoju, kiek žmonių vienu metu būdavo filmavimo aikštelėje, tačiau, mano patirtimi, visa organizacija buvo visiškai aukščiausios klasės. Viskas veikė kaip šveicariškas laikrodukas.“ – filmavimo aikštelę apibūdina jaunuolis.

Aktorius Johanas Kristjanas taip pat buvo sužavėtas galingomis scenų dekoracijomis.

„Be to, visos vietos, kuriose filmavome, buvo ypatingai gražios. Kai filmavome mieste, pastatai atrodė istoriškai autentiški, o namų dekoracijos – labai kruopščios. Gamtoje filmuotos vietos taip pat buvo nuostabiai atrinktos ir gražios.“ – sako vienas iš pagrindinių šnipų trilerio „Operacija „O2“ aktorius.

VIDEO: OPERACIJA „O2“ | Kinuose nuo spalio 22 d. | Oficialus anonsas [HD] | 2021

Juostos gamybą dalinai finansavo Estijos Kino Institutas, Suomijos Kino Fondas, Nacionalinis Latvijos Kino Centras, Lietuvos Kino Centras ir Europos Komisijos programa „Kūrybiška Europa“.

Istorinis šnipų trileris „Operacija „O2“ buvo kuriamas daugiau nei aštuonerius metus, jame dalyvavo per tūkstantis žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas