Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Britų ambasadoje Vilniuje – priėmimas Karolio III garbei: damos puošėsi įmantriomis skrybėlėmis

Ketvirtadienio vakarą pasipuošusi kviestinė publika rinkosi į Jungtinės Karalystės ambasadą Vilniuje. Čia surengta karaliaus Karolio III gimtadienio šventė.

Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brianas Olley su žmona Pascale Olley būrį svečių ketvirtadienio vakarą pakvietė į britų ambasados Vilniuje kiemelį.

Čia tradiciškai surengtas priėmimas Jungtinės Karalystės monarcho Karolio III gimtadienio proga.

Robertas Riabovas/BNS nuotr./Karaliaus gimtadienis
Robertas Riabovas/BNS nuotr./Karaliaus gimtadienis

Svečiai į šventę atvyko kaip reikiant pasipuošę. Vyrai šiai progai rinkosi kostiumus, o damos – dailias sukneles ir galvos apdangalus.

Skrybėlės – britų karališkajai šeimai svarbus atributas. Tradicija puoštis įmantriais galvos apdangalais puoselėjama dar nuo 1711 metų, kai Anglijoje buvo pirmą kartą surengtos Askoto žirgų lenktynės. Jose skrybėlė tapo būtina aprangos detale – to iki šiol reikalauja protokolas.

Fotogalerija:

Tokios šventės Jungtinės Karalystės ambasadoje Vilniuje jau seniai tapo tradicija. Anksčiau, kai dar buvo gyva karalienė Elžbieta II, ambasadorius kasmet kviesdavo minėti jos gimtadienio. Tačiau po monarchės mirties 2022-aisiais tradicija nenutrūko – 2023-iaisiais britų ambasadoje Vilniuje paminėtas Elžbietos II sūnaus Karolio III karūnavimas, o dabar toliau švenčiamas ir jo gimtadienis.

Robertas Riabovas/BNS nuotr./Karaliaus gimtadienis
Robertas Riabovas/BNS nuotr./Karaliaus gimtadienis

Tikroji karaliaus gimimo diena – lapkričio 14-oji, tačiau Jungtinė Karalystė jau nuo senų laikų monarcho sukaktį mini vasarą. Juk šaltas metų laikas – nepatogus paradams ir kitoms atvirame ore vykstančioms ceremonijoms.

Ne išimtis ir šie metai – šeštadienį, birželio 15-ąją, Londone vyks Karolio III gimtadienio šventė „Trooping the Colour“.

Lapkritį karaliui sueis 76-eri.

Žmonės.lt primena, kad pastarieji metai Karoliui III buvo nelengvi. 2024-ųjų vasarį pranešta, kad karaliui diagnozuotas vėžys.

Prieš tai jam buvo atlikta procedūra dėl padidėjusios prostatos. Tuomet gydytojai ir pastebėjo dar didesnę problemą.

„Neseniai ligoninėje karaliui atliekant procedūrą dėl gerybinio prostatos padidėjimo, buvo pastebėtas atskiras susirūpinimą keliantis dalykas. Vėlesniais diagnostiniais tyrimais nustatyta vėžio forma“, – teigta rūmų pareiškime ir pridurta, kad karalius pradėjo gydymą.

Bakingamo rūmai vėliau patikslino, kad tai – ne prostatos vėžys.

Tų pačių metų kovą paaiškėjo, kad onkologinė liga diagnozuota ir Karolio III sūnaus princo Williamo žmonai – Velso princesei Catherine. Jai vėžys buvo aptiktas pilvo operacijos metu sausio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius