Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Buvęs tituluotas futbolininkas Aurelijus Skarbalius mini 50-metį: „Buvau pasiruošęs iššūkiams“

Lietuvos čempionas, LFF taurės laimėtojas, geriausias Lietuvos čempionato žaidėjas, Danijos Superlygos čempionas, Danijos futbolo taurės laimėtojas – tai titulai, kuriuos per savo profesionalią žaidėjo karjerą yra iškovojęs Aurelijus Skarbalius. „Per gyvenimą jau buvo ir dar bus įvairiausių iššūkių. Futbolas ir tai, kaip viskas prasidėjo, mane gerai jiems paruošė“, – sako 50-metį šią gegužę atšventęs sporto profesionalas.
Aurelijus Skarbalius
Aurelijus Skarbalius / Asmeninio albumo nuotr.

Buvęs profesionalus sportininkas, o vėliau – ir treneris šiuo metu užima kompanijos „Capelli Sport“ Europos regiono futbolo techninio direktoriaus, HB Køge techninio direktoriaus bei „Utenos Utenio“ valdybos pirmininko pareigas.

Aurelijus Skarbalius su mylimąja Daiva gyvena Danijoje. Čia įsikūrę ir abu jo vaikai iš ankstesnės santuokos – Dominyka (28) ir Augustas (20).

Reikėjo užsispyrimo

Aurelijus gimė Šiauliuose, vieno iš Lietuvos rankinio patriarchų Antano Skarbaliaus ir žurnalistės, pedagogės Danguolės Skarbalienės šeimoje. Su trimečiu mažyliu jauna šeima išsikraustė gyventi į sostinę.

„Kaip ir daugelis aktyvių vaikų, domėjausi daug kuo. Tuo metu, kai dešimties susižavėjau futbolu, lankiau baseiną ir šokių treniruotes. Mama kiek nusivylė, kai jas apleidau. Bet nieko sau padaryti negalėjau – futbolas tapo mano gyvenimu, – pasakoja A.Skarbalius, – Pradėjau lankyti futbolo treniruotes, kurios vyko tuometinėje „Žalgirio“ futbolo mokykloje. Kuomet 1987 m. tėvai persikėlė į Kauną, patekau Algirdo Gruzdo grupę“.

Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius
Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Skarbalius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Skarbalius

Aurelijus atviras – tam, kad ko nors pasiektų komandiniame sporte, jam reikėjo ir atkaklumo, ir užsispyrimo, ir darbo. Jis ne tik lankė treniruotes su komanda, bet ir treniravosi vienas.

„Ir po kelių metų, pareikalavusių užsispyrimo, viskas tarsi sprogo. Aikštėje ėmė lydėti sėkmė, gavau vertingų pasiūlymų. Jei viskas būtų įvykę anksti, kai dar nebuvau užsigrūdinęs psichologiškai, nežinau, kaip viskas būtų susiklostę. Talentingi jaunuoliai, kurie perspektyviais laikomi nuo vaikystės, patekę į suaugusiųjų futbolą, dažnai nebeatlaiko konkurencijos – jiems atsarginis suolelis tampa vidine emocine trauma, su kuria nebesusidorojama“, – pastebėjo pašnekovas.

A.Skarbalius žaidė Kauno „Bangos“, Vilniaus „Žalgirio“ klubų komandose, vėliau Kauno „Inkaro-Grifo“ komandoje. 1995 metais UEFA Taurėje Kauno „Inkaras“ susitiko su Danijos Brøndby IF klubu. Po šio susitikimo Aurelijus Skarbalius buvo nupirktas į Brøndby IF klubą.

Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius
Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius

Dabar jau galima neabejoti – A.Skarbaliaus patirtis futbole įspūdinga: Vilniaus „Žalgiris“ ir Lietuvos futbolo vyrų rinktinės sudėtyje jis debiutavo būdamas vos 17-os. 1994-aisiais buvo išrinktas geriausiu Lietuvos futbolininku ir išvyko rungtyniauti į Daniją, o baigęs futbolininko karjerą, stovėjo už keleto Lietuvos ir Danijos klubų vairo.

Blogiausias tapo geriausiu

Išmėginimų mūsų šalies sportininkui netrūko ir užsienyje. Blogiausias gynėjas 2002 metais tapo geriausiu metų žaidėju.

„Futbolo karjera aukščiausiame lygyje yra ne sprintas, o maratonas. Treniruotės, rėžimas, poilsis. Kiekviena minutė suplanuota. Laiko lyg ir yra, bet laisvės mažai. Artimiesiems dėmesio lieka nedaug: sunku, bet net tėvų jubiliejuose dėl varžybų negalėjau dalyvauti. Manęs, kaip ir kitų sportininkų, niekas nebūtų supratęs“, – prisipažįsta A.Skarbalius, kurio karjeroje buvo ir varžybos Europos taurėje, ir prestižinėje Čempionų lygoje.

Pašnekovas, paklaustas, kokį laimėjimą futbole laiko svarbiausiu, vieno atsakymo pateikti negalėjo.

„Gal žaidimas Čempionų lygoje Barselonoje, paskui Mančesteryje. Buvo tiek jaudulio, kad naktį net negalėjau užmigti – ir iš laimės, ir iš baimės“, – pasakoja A.Skarbalius.

Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius
Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius

Dar vienos įspūdingos varžybos jo laukė Albanijoje. Tuomet, žaisdamas už danų klubą, jis įmušė įvartį, gerbėjų gretose sukėlusį tikrą euforiją. Tais pačiais metais įvartis dar kartą skriejo į vartus, bet jau žaidžiant namuose. Ypatinga proga klubas net išleido marškinėlius „Aš buvau, kai Auri įmušė“.

„Net jei žaidi ne toje pozicijoje, aistruoliai laukia rezultato. Tad, klubuose yra įprasta tai pažymėti užrašais ant populiariausios atributikos“, – sako A.Skarbalius.

Dėl vieno visada buvo tikras

Baigęs profesionalaus futbolininko karjerą A.Skarbalius treniravo įvairius Danijos ir Lietuvos futbolo klubus.

„Visada žinojau, kad būsiu treneris. Tai buvo naujas, bet svarbus mano gyvenimo etapas“, – patikina pašnekovas.

Dar paauglystėje, tėčio patartas, jis kruopščiai užsirašinėdavo viską, ką veikdavo per treniruotes: jų trukmę, pratimų kiekius bei eiliškumą, kitą svarbią informaciją.

„Visa tai, ką tuomet pastebėjau, darbe labai pravertė“, – sako A.Skarbalius.

Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius
Asmeninio albumo nuotr./Aurelijus Skarbalius

2021 m. jis baigė karjerą šioje srityje po to, kai susilaukė JAV sportinės aprangos ir avalynės kompanijos „Capelli Sport“ pasiūlymo kuriant „CS Futbolo tvaraus modelio piramidė“ užimti Europos regiono Futbolo techninio direktoriaus poziciją. 2022 m. pradžioje Aurelijus Skarbalius tapo „Utenos Utenio“ futbolo klubo valdybos pirmininku. Taip pat nuo birželio užims ir futbolo Klubo „HB Køge“ Techninio direktoriaus poziciją.

Jis kartu su danų specialistu Carstenu Dohmu yra sukūrę futbolo ugdymo metodiką „Auri-Dohm“ bei nuo 2016 m. rengė specialius kursus šalies vaikų ir jaunimo treneriams, supažindino juos su nauja treniruočių metodika. Taip pat yra sukūręs „STATS4SPORT“ platformą, kuri padeda valdyti treniravimo procesus ugdant sportininkus visame pasaulyje. Tai yra naudojama ir kaip edukacinė priemonė būsimiems sporto specialistams universitetuose – LSU ir VDU.

„Dabar nuolat esu kūrybiniame procese. Daug dirbame su jaunais žmonėmis Danijoje, Amerikoje ir Lietuvoj. Matau pokyčius ir mūsų šalyje bei noriu prisidėti, kad futbolo lygis augtų ir Lietuvoje – ypač regionuose ir mažuose miesteliuose“, – sako A.Skarbalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas