Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Deivis nežino, ar išreikš savo valią Seimo rinkimuose: dėl to kaltina internetinio balsavimo nebuvimą

Sulig kiekvienais artėjančiais rinkimais Lietuvoje atsinaujina diskusijos apie tai, kad galėtų būti įvestas balsavimas internetu. Tačiau kol kas jo kaip nėra – taip nėra. Minėtą problemą šįkart iškėlė atlikėjas ir laidų vedėjas Deividas Norvilas-Deivis, kuris pats dar negali atsakyti į klausimą, ar atiduos balsą šiuose Seimo rinkimuose. Dėl to kaltina būtent internetinio balsavimo nebuvimą.
Deividas Norvilas-Deivis ir balsadėžė
Deividas Norvilas-Deivis ir balsadėžė / Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt ir 15min nuotr.

Deivis, kaip ir kiti, kuriems rūpi, kokią valdžią artimiausius ketverius metus turėsime, norėtų savo pilietinę poziciją išreikšti balsuodamas rinkimuose. Deja, nėra tikras, ar šįsyk tą padaryti pavyks, nes šiomis dienomis intensyviai repetuoja Klaipėdoje.

„Ten praleisiu visą savaitgalį, kadangi turiu premjerą Klaipėdos muzikiniame teatre. O mano balsavimo apylinkė – Vilniuje, taip kad neįsivaizduoju, kaip prabalsuosiu“, – kalbėdamas su 15min susimąstė Deivis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Norvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Norvilas

Užsiminus apie išankstinio balsavimo galimybę, kuria galima pasinaudoti esant bet kurioje Lietuvos savivaldybėje, atlikėjas patikino apie tokią girdėjęs, tačiau mano, kad tai – nebūtinai išeitis. Daug geresnė išeitis, anot jo, būtų galimybė balsuoti internetu.

„Balsuoti turi būti patogu ir kur kas paprasčiau. Tikrai neturėčiau dabar varinėti po Klaipėdą, kad pasiekčiau balsavimo punktą. Tuo labiau, kad esu paskendęs darbuose“, – savo nuomonę dėstė pašnekovas.

Deivis stebisi, kad skundžiamasi mažu rinkėjų aktyvumu, bet jau daug metų nesiimama veiksmų, jog jis išaugtų. Kad neįvedamas internetinis balsavimas, kuris galėtų pritraukti daugiau rinkėjų.

„Man atrodo tiesiog absurdiška, kodėl šiandien to neturime, nors nemažai žmonių norėtų balsuoti iš namų. Garantuoju, kad tada visiems būtų žymiai paprasčiau ir aktyvumas siektų 95 procentus, daug jaunimo sau ramiai prisijungtų“, – svarstė D.Norvilas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Deividas Norvilas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Deividas Norvilas

O dabar atlikėjas spėja, kad dėl esamų aplinkybių šiemet rinkimuose dalyvaus gal tik 30-35 proc. rinkėjų.

„Taip sakau todėl, kad vyresni žmonės bijos eiti dėl pandemijos, o jaunimas... Kodėl jis mažai balsuoja? Todėl, kad neturi kada, daug dirba, studijuoja“, – mintimis dalijosi Deivis.

Gal internetinio balsavimo galimybės nėra, nes vis dar negalime būti tikri dėl jo saugumo? D.Norvilui tokia versija neatrodo labai įtikinama.

„Netikiu, kad šiandien, XXI amžiuje, neįmanoma to padaryti saugiai. Kitur jau senų senovėje įvesta ir turbūt niekas nesiskundžia. Kitos šalys turi ir atominę bombą, ir priešraketines sistemas, o mes negalėsime kažkokio balsavimo internetu pasidaryti?... Netikiu.

Juk naudojamės elektronine bankininkyste, mobiliuoju parašu, Smart-ID, tai jeigu pasiekti banko sąskaitas tokiu būdu yra pakankamai saugu, kodėl negalime turėti ir saugaus balsavimo internetu? Internetu pervedu pinigus už vaiko karatė, pats gaunu užmokestį ir man atrodo, kad tie pinigai yra lygiai taip pat svarbu kaip ir mano balsavimo teisė“, – patikino D.Norvilas.

Deivis tikisi, kad per kitus rinkimus situacija jau bus pasikeitusi. Sako, jei galėtų rinktis balsavimo būdą, neabejotinai nugalėtų internetinis.

„Šimtu procentų. Kiek galima, ne akmens amžius jau. Tikrai Lietuvai linkiu, kad toks balsavimas būtų įvestas. Kad būtų taip, kaip turi būti.

Bet gal tiesiog kažkam tai nepatogu? Nes, mano supratimu, balsuotų tikrai labai daug jaunimo“, – svarstymais dalijosi atlikėjas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Renatos Norvilės dukrai – jau 18-a: nepastebimai greitai užaugusi Vanesa rinksis kitą kelią nei mama

TAIP PAT SKAITYKITE: Deiviui – 40. Apie tai, ką teko paaukoti dėl šeimos, žilstančius plaukus ir ryšį su vaikais

TAIP PAT SKAITYKITE: Renata ir Deividas Norvilai įsileido į savo ramybės oazę Zarasuose: čia svarbūs tampa visai kiti dalykai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas