Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egidijus Dragūnas. Daugiausia uždirbantis muzikantas: „Galiu įsigyti bet ką!“ (papildyta rugsėjo 10 d.)

Neseniai buvo paviešinta išsami Lietuvos atlikėjų honorarų suvestinė, kurioje karaliauja grupės SEL lyderis E. Dragūnas (35). Daugiausia Lietuvoje uždirbantis atlikėjas žurnalui „Privatu!“ prisipažįsta turįs tiek pinigų, kad bet kurią minutę gali įsigyti naują automobilį ir būstą.
Egidijus Dragūnas
Egidijus Dragūnas / V. Ovadnevo nuotr.

Egidijau, neseniai paskelbta statistika byloja, kad per porą metų Tavo honoraras gerokai padidėjo – nuo 20 000 iki 80 000 litų už koncertą. Kodėl taip ženkliai pakito įkainis?

Situacija gerokai pasikeitusi. Anksčiau mano koncertus organizuodavo vadybininkas. Manau, tai buvo mano kritimo laikotarpis. Dabar jau kurį laiką visus reikalus perėmiau į savo rankas. Vietoj vadybininko pasamdžiau begalę darbuotojų: turiu asmeninius garso režisierius, apšvietėjus, didžėjus. Komanda, priklausomai nuo koncerto dydžio, susideda iš 30 ar net 40 žmonių. Šiuo metu Lietuvoje nėra kitos tokios muzikos grupės, kurią sudarytų tiek asmenų.

Turint galvoje Lietuvos atlikėjų honorarų suvestinę, galima sakyti, kad Tavo uždarbis keturiskart padidėjo dėl smarkiai pagausėjusios komandos?

Pirma, ta statistika netiksli – mano honorarai nurodyti neteisingai. Atlyginimų suvestinę sudarę žmonės vadovavosi neaiškiais skaičiais. Antra, skaičiuoti svetimus pinigus – blogas tonas. Nenoriu detalizuoti, kiek iš tikrųjų uždirbu, tegul tai būna paslaptis. Paprastai muzikantai apie tai viešai nekalba.

Ar galima E. Dragūną pasikviesti koncertuoti į asmeninę šventę?

Galiu atvirai pasakyti, kad neseniai koncertavau ir gimimo dienos puotoje, ir net vestuvėse. Tačiau ne bet kas mane gali pasikviesti. Tik tie, kurie gali sau tai leisti (šypsosi).

Kokias emocijas Tau kelia bene daugiausia uždirbančio atlikėjo titulas?

Nėra nieko geriau, kai dirbi mėgstamą darbą ir už tai dar gauni deramą atlygį. Smagu, kad uždirbu ne tik aš, bet ir mano didžiulė komanda, kuri visiškai atsiduoda darbui. Visų pinigų tikrai nepasiimu vienas – dalijuosi su bendražygiais (šypteli). Apskritai džiaugiuosi gyvenimu, nes kaifuoju nuo savo veiklos.

Ar uždirbtus pinigus leidi lengva ranka? Galėtumei per vakarą ištaškyti apvalią pinigų sumelę?

Pramogų pasaulyje esu beveik 20 metų. Dabar jau galiu sau leisti be jokių banko paskolų nusipirkti naują automobilį, butą. Galiu įsigyti bet ką! Tai mano juodo darbo pasiekimas. Šou pasaulis, po prekybos ginklais ir narkotikais, mano manymu, yra trečioji pagal pelningumą rinka. Džiaugiuosi, kad čia galiu daug uždirbti ir realizuoti save.
Ar galėčiau per vakarą išleisti apvalią pinigų sumelę? Viskas priklauso nuo mano tos dienos nuotaikos. Kartais pasišvaistau, bet vėliau pagalvoju, ar vertėjo tiek išlaidauti. Mano gyvenime buvo ir tokių etapų, kai dienai turėjau tik 20 litų.

Lieka Tau palinkėti, kad mažiausiai dar 20 metų sėkmingai suktumeisi pramogų pasaulyje.

Dėkui. Iš tiesų pastaruoju metu bandau save atrasti naujose rinkose, svetur pristatau naujus įrašus. Manau, Lietuvoje gana daug pasiekiau ir įrodžiau, ką sugebu. Kartais man čia trūksta oro.

Lietuvos muzikantų honorarai

Savaitraštis „Veidas“ neseniai paskelbė orientacinius Lietuvos garsenybių honorarus už koncertus. Surinkti duomenys buvo palyginti su analogiška praėjusių metų informacija. Paaiškėjo, kad vienų atlikėjų atlyginimai padidėjo kelis kartus, kitų – ženkliai sumažėjo.

Andrius Rimiškis (24) iš karto po laimėto realybės šou  „Kelias į žvaigždes“ gaudavo apvalias pinigų sumeles. Aukso periodu Jūžintų miestelio dainius už koncertą susižerdavo po 4 000 litų. Dabar atlikėjo honoraras sumažėjo perpus.

„69 danguje“ merginos jau primiršo savo pelningiausią periodą. Prieš trejus metus atlikėjos už koncertą gaudavo iki 5 000 litų, o dabar perpus mažiau.

Balsingasis Radžis Aleksandrovičius (24) mėgsta pabrėžti, kad pastaruosius metus gyveno kaip inkstas taukuose. Vaikinas nepajuto didelės krizės, nes daug koncertavo. Vis dėlto teigiama, kad estrados karalaičio atlygis už koncertą taip pat šiek tiek sumenko – dabar Radžis koncertuoja už 2 500 litų, nors anksčiau gaudavo trečdaliu daugiau.

Ilgą laiką ypač didelius honorarus gaudavo estrados princas Rytis Cicinas (38). Vyras, kuris dažniausiai net už interviu prašo pinigų, dabar turi tenkintis sumažėjusiu populiarumu ir atlygiu. Dabar vietoj 6 000 litų, be kurių anksčiau atlikėjas esą nekoncertuodavo, Rytis gauna tik 3 000 litų.

Bene labiausiai sumažėjo grupės „Antis“ honoraras. 2008-aisiais grupė už pasirodymą gaudavo net 40 000 litų. Šiandien, pasak kolektyvo lyderio Algirdo Kaušpėdo (58), grupė koncertuotų ir už 6 kartus mažesnį atlygį – maždaug už 7 000 litų.

Tačiau ne visų atlikėjų honorarai sumažėjo. Vienas iš brangiausiai apmokamų dainininkų šiuo metu yra Marijonas Mikutavičius (40). Skelbiama, kad prieš trejus metus vyras už pasirodymą gaudavo 6 000 litų, o dabar jis koncertuoja už triskart didesnę sumą. Jei turite atliekamų 17 000 litų ir mėgstate Marijono dainas, pasikvieskite muzikantą į savo šventę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas