Rimas Valeikis: „Vyras turi sugebėti pagaminti bent tris patiekalus“
Nors dailininkas, LNK televizijos projekto „Kviečiu šokti“ dalyvis Rimas Valeikis virtuvėje yra retas svečias, nenorėdamas visiškai sutrypti vyriškos garbės, tvirtina mokąs pagaminti tris patiekalus. „Sakoma, kad maisto gamininimas yra tikro vyro požymis, o ir geriausi kulinarai pasaulyje neva yra vyrai. Deja, nesu iš tokių, – prisipažįsta menininkas. – Sykį pastebėjau, kad apskritai mano funkcijos virtuvėje baigiasi nešvarių indų stirtų plovimu...“
Dar vaikystėje su kulinarija „susipykęs“ Rimas Valeikis nepavykusius eksperimentus nuleisdavo į klozetą ir nesukdavo galvos. Visgi kartą situacija pasikeitė. „Viename moterų žurnale perskaičiau, kad vyrui, nesugebančiam pagaminti bent trijų patiekalų, kažkas negerai su psichika… Tuo metu mokėjau ruošti tik du, persigandau ir nusprendžiau, jog pats metas susigriebti, – kvatojasi. – Dabar kartkartėmis vis ką nors pagaminu, deja, egzotiškiems eksperimentams pristinga drąsos. Nors dievinu japonų virtuvę, namie jų patiekalų neruošiu – man tai pernelyg aukštas pilotažas. Mieliau nueinu į japonų restoraną. Ten taip gražu ir estetiška, o ir valgydamas pagaliukais niekada nepersivalgysi. Japonų valgymo ritualas mane labai žavi.“
Salotų receptas
„Visas šaldytuve, darže, sode ar šiltnamyje rastas daržoves susmulkiname, pridedame mėgstamos rūšies sūrio ir užpilame kokiu nors padažu. Tingintiesiems ką nors patiems maišyti geriausiai tiks geros kokybės alyvuogių aliejus. Jei trūksta skonio, galima apibarstyti žiupsneliu druskos ir pipirų.“
Rūta Mikelkevičiūtė |
Rūta Mikelkevičiūtė: „Valgyk, kad gyventum, o ne gyvenk, kad valgytum“
Šį moto TV laidų vedėja ir šokių projekto dalyvė įsiminė ne veltui. Pasirodo, egzotiškus patiekalus svečiose šalyse su pasigardžiavimu ragaujanti moteris virtuvėje šeimininkauti nemėgsta. „Virtuvė – ne mano stichija. Aš žaviuosi tais, kurie sugeba ir jaučia malonumą raitydami tikrus kulinarijos stebuklus, iš veiksmo virtuvėje sugebėdami sukurti visą istoriją, įtraukdami į ją net svečius. Bet tai ne man, – prisipažįsta. – Pietauju dažniausiai restoranuose, picerijose arba kavinėse. Darbas laidoje „Nuo… iki…“ man suteikė galimybių išragauti kone viso pasaulio virtuvių patiekalus, todėl dabar tiksliai žinau, ką mėgstu ir ko nemėgstu. Jei paprašytumėte mano firminio patiekalo recepto, nieko negalėčiau jums atsakyti. Perleidžiu šį malonumą vyrams, juk sakoma, kad jie yra geriausi kulinarai. Tegul jie mums, moterims, kuria kulinarinius šedevrus.“
Ką gi valgo dailių formų puikiai ant parketo judanti Rūta Mikelkevičiūtė? „Dažniausiai renkuosi įvairias salotas. Mėgstu lašišą ir kuo daugiau įvairiausių daržovių. Niekada neatsisakau pasimėgauti ir kvapą gniaužiančiais aštriais patiekalais, bet mėsos su saldžiais padažais vengiu iš tolo. Jau geriau pasninkauti, – šypsosi. – Tiesa, išbandyti neatsisakau nieko, esu ragavusi ir varlių, ir austrių, ir net balandžių. Be abejo, tie eksperimentai buvo vienkartiniai. Valgau tai, kas atrodo ir kvepia patikimai. Pavyzdžiui, mėsos ar lašišos karpačio su didžiule lėkšte žalių salotų – daug pomidorų, agurkų, salotų lapų ir t. t.“
Salotų receptas
„Salotų lapai, pomidorai, avokadas, agurkai, žali pievagrybiai,poras supjaustomi maždaug vienodais gabaliukais, įberiama kukurūzų, saulėgrąžų sėklų ir apšlakstoma šlakeliu marinato (lygioms dalimis citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir medaus). Šios salotos puikios tuo, kad galima ko nors ir neįdėti – vis tiek bus skanu.“
Jolanta Paulauskienė |
Jolanta Paulauskienė: „Mėgstu įsijausti į virtuvės karalienės vaidmenį“
Projekto „Kviečiu šokti“ dalyvė Jolanta Paulauskienė – tikra namų šeimininkė, jai karaliauti virtuvėje be galo patinka. „Virtuvė – pati mieliausia erdvė visuose namuose. Net svečius čia susisodinusi kalbinu, kol gaminu jiems ką nors pavaišinti. Man labai patinka dienos, kai visa šeima susėda prie valgomojo stalo ir laukia, kada iš virtuvės atnešiu kokį skanėstą, – pasakoja ponia Jolanta. – Deja, tai būna ne taip ir dažnai. Pusryčiams visi užkanda, kas ką randa, aš tik pasirūpinu šviežiai spaustomis sultimis. Kadangi visi dirba arba mokosi, pietauja ne namuose, todėl pašeimininkauti gaunu tik per vakarienes.“
Kartais valgio ruošimas tampa šiek tiek problemiškas ir virtuvėje mėgstančiai sukiotis J. Paulauskienei, mat šeimynos nariai mėgsta skirtingus patiekalus. „Mudu su vyru dieviname jūros gėrybes, bet vaikams jų įsiūlyti sekasi sunkokai, – šypteli. – Kas kita, jei kalbėtume apie tradicinius patiekalus. Maltinukus ar kepsnius vaikai galėtų valgyti kasdien. Tiesa, bulvių patiekalus, tokius kaip didžkukuliai, gaminu retai – nelabai mėgstame bulvių. Ne todėl, kad jos labai kaloringos ar kad rūpintumės savo kūno linijomis. Dietų niekada nesilaikau ir kitiems nepatariu, bet mūsų namuose galioja griežta taisyklė – vakarienę valgyti apie 18 valandą, vėliau nė vienas neužkandžiaujame. Nebent pagurkšnojame kokios nors aromatingos arbatos, bet ne daugiau.“
Salotų receptas
„Avokadą, pomidorus, agurkus, paprikas, ridikėlius supjaustome grežinėliais, suplėšome įvairių rūšių salotų lapus, dedame gerą saują karališkųjų ar paprastų krevečių ir apšlakstome šviežiomis citrinų sultimis. Galima užberti šiek tiek pipirų. Šios salotos labai greitai paruošiamos ir be galo skanios.“
Atlikėjas Radžis |
Atlikėjas Radžis: „Geriausi kulinarai vyrai? Tai ne apie mane...“
Dainininkas, puikus šokėjas ir moterų numylėtinis Radžis ne iš tų vyrų, kurie savo gamintais patiekalais galėtų sužavėti ar palepinti moteris. „Žinau, jog sakoma, kad geriausi pasaulio kulinarai yra vyrai. Deja, to pasakyti apie save tikrai negaliu. Gyvenu vienas ir, kaip matote, iš bado nemirštu, vadinasi, šį bei tą pasigaminu. Atvirai kalbant, labai nepersistengiu, – teigia atlikėjas. – Tikriausiai visi žino, kad turiu kulinaro diplomą, tačiau ši profesija man ne prie širdies. Svarbiausia pašaukimas, nes be noro ir fantazijos nieko gera neišeis. Pažįstu žmonių, kurie nebaigę jokių specialių studijų yra fantastiški kulinarai. O štai aš temoku gaminti keletą patiekalų.“
Paprašytas pasidalyti kokiu nors firminiu salotų receptu, Radžis prapliumpa juokais. „Salotas turi gamintis moterys. Aš gyvenu tokį aktyvų gyvenimą, jog kartais po porą dienų nespėju nė kąsnio į burną įsidėti, todėl salotomis ilgai gyvas nebūčiau. Sykį mano hemoglobino kiekis kraujyje jau buvo nukritęs iki kritinės ribos, taigi dabar stengiuosi maitintis, kaip reikia.
Neprašykite ir kad kokį romų receptą atskleisčiau. Žinau, kad tradicinė romų sriuba yra šiupininė. Deja, pats jos ruošti nemoku, nes receptą turi tik vyresnieji romai. Gamindami valgį jie mėgsta berti daug aštrių prieskonių. Na, bet pagalvokite, ar gyvendamas vienas vyras virs sau sriubą? Niekada. Geriau sumuš kelis kiaušinius į keptuvę ir sočiai prisikirs“, – šypsosi atlikėjas.
Nesalotų receptas
„Kadangi labai mėgstu kiaušinienę ir ją valgau dažnai, pasidalysiu kiaušinienės su sūriu receptu. Pagaminti šį patiekalą paprasta: tereikia iškepus kiaušinienę ant viršaus užberti tarkuoto fermentinio sūrio... Su kiaušiniene puikiai tiks marinuoti agurkėliai ir majonezas.“
Natalija Zvonkė |
Natalija Zvonkė: „Mėgstu namuose ruoštą maistą“
Dešimčia kilogramų šokių projekte palengvėti svajojančios dainininkės Natalijos Zvonkės namuose pusgaminių nė su žiburiu nerastum. Dar vaikystėje iš močiutės ir paprastus, ir sudėtingus patiekalus gaminti išmokusi moteris gražios tradicijos valgyti namuose nemaino į patogumą pietauti restoranuose. „Mėgstu lietuvių, armėnų virtuvės valgius. Tačiau negaliu pakęsti makaronų, todėl neinu į italų virtuvės restoranus. Nesuprantu, kaip, pavyzdžiui, gali būti daržovių sriuba su makaronais, – sako atlikėja. – Mano ruošiamos sriubos yra „kaimiškos“ – tirštos ir pagardintos tik natūraliais prieskoniais. Retas mano ruošiamas patiekalas nebūna paskanintas bulvių prieskoniais, o jei ką nors gaminu orkaitėje, neapsieinu be česnakų, druskos, pipirų ir laurų lapų mišinio.“
Pernelyg sočiais ir kaimiškai kaloringais patiekalais savotiškai piktnaudžiaujanti Natalija kaip atsvarą pateikia faktą, kad ji visiškai nevalgo saldumynų. „Nuo vaikystės nevalgau tortų, saldainių, šokolado – visko, kas labai saldu. Mano namuose šie gardėsiai skirti tik svečiams. Užuot sukirtusi gabalą torto, verčiau suvalgau šviežią ar džiovintą vaisių arba skanių daržovių salotų, – pasakoja atlikėja. – Alinančiomis dietomis negalėčiau savęs kankinti. Man ne gėda pasakyti, kad valgis yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų.“
Salotų receptas
„Gūžę ledkalnio salotų suplėšome stambokais gabalais, dedame per pusę pjautus vyšninius pomidorus, plėšyto Parmos kumpio ar pjaustyto fetos sūrio. Keptuvėje be lašo riebalų pakepiname saulėgrąžas, sėmenis, moliūgų sėklas ir kedrines pinijas. Viską suberiame ant salotų ir užpilame pačių pagamintu padažu, kuriam reikia po porą šaukštų garstyčių ir medaus bei žiupsnelio smulkiai kapotų bazilikų.“
Specialisto komentaras
Dietologė Edita Gavelienė
„Daugelis žmonių, norinčių turėti ar išlaikyti dailias kūno linijas, mano, kad salotos yra tas stebuklingas patieklas, kurį valgant tris ar penkis kartus per dieną galima pasiekti neįtikėtinų rezultatų. Tačiau tiesa ta, kad toli gražu ne visi patiekalai, į kurių sudėtį įeina salotos lapas, yra nekaloringi ir sveiki, – teigia specialistė. – Jei salotose bus daug tokių priedų kaip kepta mėsa ar riebus sūris, jos bus ypač kaloringos ir dažnai taip valgydami galite priaugti svorio.“
Pasak dietologės, pavojingos ne tik salotų sudedamosios dalys, bet ir užpilai. „Jei salotos apšlakstytos citrinų sultimis ar šlakeliu kokybiško aliejaus, puiku, bet grietinė, majonezas, riebus jogurtas ar netgi visų jų mišiniai paverčia salotas kaloringesnes net už antrąjį patiekalą. Taigi labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kuo pagardintos salotos“, – įspėja mitybos specialistė.
Edita Gavelienė pataria per daug nesižavėti ir dietomis, kurios teleidžia suvalgyti salotos lapą per dieną. „Sveika mityba turi būti pagrįsta produktų derinimu. Kitaip tariant, žmogui per dieną turi tekti ir riebalų, ir baltymų, ir angliavandenių, ir kitų organizmui normaliai funkcionuoti būtinų medžiagų. Salotos kasdien tegali sudaryti ne daugiau nei trečdalį viso valgiaraščio. Apytikriai rekomenduotina suvartoti 400 g salotų per dieną“, – teigia specialistė.
Kas galėtų pateikti geresnių salotų receptų, jei ne garsiausias pasaulyje kulinaras Jamie Oliveris?
Būtent jo darže ir šiltnamyje rastum kone visas Žemėje augančių salotų, daržovių ir prieskoninių žolelių rūšis. Atkaklus kovotojas už sveiką mitybą tiek mokyklose, tiek restoranuose pateikia keletą firminių salotų receptų.
• „Morkas sutarkuokite ar supjaustykite ilgais plonais šiaudeliais. Į salotinę dėkite drauge su kalendrų lapeliais ir skrudintomis sezamų ar aguonų sėklomis. Į atskirą indą nutarkuokite apelsino žievelę, supilkite išspaustas apelsino sultis ir pusę citrinos sulčių, keturiskart tiek alyvuogių aliejaus. Piestoje sutrintas sezamų sėklas sudėkite į padažą. Gerai išmaišykite. Berkite druskos, pipirų ir skanaukite. Gal dar reikės citrinos sulčių, kad salotos būtų skanios ir jaudinančios. Pilkite padažą ant salotų ir tuoj pat ragaukite – kol nenusilpo citrinos aromatas.“
• „Figas įpjaukite kryžmai viršuje ir lengvai paspausdami išskleiskite lėkštėje. Ant viršaus vaisiaus suraitykite kumpio griežinėlį. Į jį įdėkite nemažą gabaliuką sūrio, apibarstykite smulkiai plėšytais bazilikų lapeliais. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, medų, druską bei pipirus. Apšlakstykite salotas. Kai paragausite, suvoksite, kad tai pašėlusiai seksualu!“