„Kas kartą grįžęs iš kelionių, ypatingai iš Paryžiaus, galvodavau, kiek ten visko daug, ir, kodėl pas mus – nieko. Iš tiesų, lietuvių kalba nėra išleistos nei vienos modernių desertų receptų knygos. O tikrai daug desertų yra tokių, kuriuos lengva pasigaminti namuose“, – apie knygą, kuri bus išleista dar šiemet, pasakojo garsusis desertų meistras Ali Gadžijevas.
Jis pasakoja, kad knygą kurs ne jis vienas, bet su specialiai suburta komanda, kurioje yra ir jo mylimoji interjero studijas baigusi Patricija, bene geriausias šalyje maisto fotografas Robertas Daskevičius ir kiti.
„Jau pradėjome fotografuoti pirmuosius desertus, darome bandymus ir ieškome unikalios idėjos, kaip įspūdingai perteikti kiekvieno recepto subtilybes, desertų struktūras ir, žinoma, kuo suprantamiau paaiškinti, kaip tai gali būti pagaminta namų sąlygomis. Neabejoju, kad tiek estetine, tiek maisto kultūros prasme ši knyga smarkiai išsiskirs iš kitų Lietuvoje išleistų receptų knygų, nes joje daugiausiai dėmesio skirsime šokoladui – mano mėgstamiausiam ingredientui“, – sakė Ali.
„Knygos fotografijos bus kuriamos pagal unikalią koncepciją. Tai bus ne šiaip knygos iliustracijos, t.y. gražiai nufotografuoti desertai, kaip įprasta matyti. Kiekviena nuotrauka bus meno kūrinys, kas iš esmės šią knygą pavers ne tik receptų rinkiniu, bet ir meniniu projektu. Taigi net tie, kurie gaminti desertų neprisiruoš, juos valgyti galės žiūrėdami fotografijas. Dėl savo išvaizdos ir turinio kai kam ši knyga, neabejoju, taps išskirtiniu interjero aksesuaru“, – sakė fotografas R.Daskevičius.
Tai jau ne pirmas projektas, kurį Ali vysto su mintimi, jog šalyje reikia diegti desertų kultūrą: kelis metus šokolado meistras filmavosi TV projekte „Gardu Gardu“, skirtame išmokyti desertų pasigaminti namuose.
„Man patinka stebėti, kaip vyksta progresas. Iki mano šokoladinių atidarymo Vilniuje aukšto lygio desertų buvo galima rasti gal tik keliuose itin brangiuose restoranuose. Dabar jau ne vienos kavinės savininkas stengiasi pasitempti, pagaminti kažką modernaus, kartais netgi panašaus į tai, ką pamato pas mus šokoladinėje. Tikiuosi, kad knyga, kurią išleisime, visiems bus gera pagalbininkė tobulėjant, nes net ir neprofesionalūs konditeriai, tikiu, atras receptų savo meniu, o smaližiai namuose – savo stalui“, – neabejoja Ali.
Planuojama, kad knyga pasirodys jau šį rudenį.