Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Giedrius Savickas ir Toma Vaškevičiūtė pradeda kelionę po Lietuvą: gvildens santykių paslaptis

Komedija „Atvira pora“ su Giedriumi Savicku ir Toma Vaškevičiūte pradeda savo kelionę po Lietuvą. Spektaklio režisierius – Antanas Obcarskas. Spalio 17 d. pirmieji naują spektaklį išvydo ir įvertino alytiškiai. „Atvira pora“ iki sausio apsilankys Šiauliuose, Utenoje, Klaipėdoje, Vilniuje, Mažeikiuose, Kaune, Tauragėje, Birštone ir Marijampolėje. Net nerodytas spektaklis sulaukė milžiniško susidomėjimo: Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje teko skelbti papildomas datas.
Komedija „Atvira pora“
Komedija „Atvira pora“ / Manto Repečkos nuotr.

„Atvira pora“ gyvenimą scenoje pradėjo lydima audringų aplodismentų. Alytiškiai neleis sumeluoti – buvo juokinga, netikėta, dinamiška, estetiška ir dar liko minčių apmąstymui. Giedrių Savicką ir Tomą Vaškevičiūtę galima krikštyti tobula scenos pora. Jie puikiai jaučia, papildo ir balansuoja vienas kitą.

„Atvira pora“ sukurta pagal garsią italų pjesę „Coppia aperta, quasi spalancata“ (autoriai Dario Fo, Franca Rame, Jacopo Fo). Rašydami pjesę garsūs Italijos dramaturgai sutuoktiniai Dario Fo ir Franca Rame sakosi išsprendę ir jų tarpusavio santykiuose vyravusias problemas.

Manto Repečkos nuotr./Komedija „Atvira pora“
Manto Repečkos nuotr./Komedija „Atvira pora“

Sunku pasakyti, ar tai tiesa, ar tik reklaminis triukas, tačiau D.Fo ir F.Rame, susituokę 1954 metais, drauge pragyveno iki pat žilos senatvės. F.Rame pasaulį paliko 2013-aisiais būdama 84 metų. Literatūros Nobelio premijos (1997) laureatas D.Fo mirė 2016 metais sulaukęs 90-ties. Jų pjesė „Atvira pora“ iki šiol plačiai statoma visame pasaulyje.

Vos pradėta rodyti Italijoje, ji, dėl savo drąsaus ir necenzūruoto turinio, sulaukė didžiulio ažiotažo. Laikmečiai keitėsi ir tai, kas buvo laikoma šokiruojančiu kūriniu 1983-aisiais, šiandien žiūrovą veikia visiškai kitaip. Tačiau lietuviško spektaklio „Atvira pora“ kūrėjai vis dėlto laiko savo pareiga įspėti, kad jame aptariamos problemos ir vaidinamos situacijos gali šokiruoti jautresnį žiūrovą, taip pat gali būti sunkiai suprantamos jaunesniems nei 16 metų asmenims.

Manto Repečkos nuotr./Komedija „Atvira pora“
Manto Repečkos nuotr./Komedija „Atvira pora“

Pjesė „Coppia aperta, quasi spalancata“, kaip ir visi genialūs kūriniai, metams bėgant nė trupučio nepraranda aktualumo. Kažkas spektaklio herojuose tikrai išvys save, kažkas – kaimynus, draugus, pažįstamus, gimines, bendradarbius. Tokių „antonijų“ ir „valentinų“ pilna ir Lietuvos didmiesčiuose, ir mažuose miesteliuose.

Spektaklyje nesunku atpažinti gyvenimiškas situacijas, kuriose atsiduria kone kiekviena ilgalaikė pora. Vyras ir žmona scenoje gelbėti santykius renkasi netikėtu būdu. Jie nutaria tapti atvira pora – nesislapstydami megzti intymius santykius su kitais. Ir dar visiškai be jokios gėdos ir sąžinės graužimo šeimoje pasipasakoti savo nuotykius.

Manto Repečkos nuotr./Komedija „Atvira pora“
Manto Repečkos nuotr./Komedija „Atvira pora“

„Šitą šokį pora turi šokti dviese ir abi pusės turi būti pasirengusios staigiems posūkiams. Negali prognozuoti, kas iš tokių santykių išeis nugalėtoju“ – sako spektaklio režisierius A.Obcarskas.

„Mes išgelbėsime mūsų santykius tik tada, kai pakeisime savo kultūrinius požiūrius iš esmės“, – sako Valentinas (Giedrius Savickas).

„Bet taip nebūna. Žinai kas būna? Nervų karas, panikos atakos, nemiga, krūva tablečių, konsultacijos pas psichologus ir galų gale durnynas“, – skeptiškai idėją iš pradžių įvertino Antonija (Toma Vaškevičiūtė).

Bet galų gale jis ją įtikino. Eksperimentas herojams sekėsi tikrai ne taip, kaip jie įsivaizdavo... Komedija intrigą išlaiko iki pat paskutinių spektaklio sekundžių. O finalas žiūrovui tampa dar didesniu netikėtumu.

„Atvira pora“ bus rodoma: spalio 20 d. – Šiauliuose (lapkričio 22 d. – papildomas parodymas Šiauliuose), 22 d. – Utenoje, lapkričio 9 d. – Klaipėdoje (gruodžio 10 d. – papildomas parodymas Klaipėdoje), 12 d. – Vilniuje, 15 d. – Mažeikiuose, 21 d. – Kaune (gruodžio 15 d. – papildomas parodymas Kaune), 29 d. – Tauragėje, gruodžio 28 d. – Birštone, sausio 14 d. – Marijampolėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito