Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gražina Baikštytė po kauke paslėpė balkoną, bet ne Kalėdas: „Nustokime be reikalo vaikščioti po miestą“

Kino ir televizijos aktorės Gražinos Baikštytės namuose jau kvepia Kalėdomis. Kol daugybė žmonių vis dar suka ratus prie pagrindinės miesto eglės, sostinėje gyvenanti žinoma moteris, padėdama žento Ado Vasiliausko, lemputėmis ir egle išpuošė savo balkoną. Tiesa, panaudotas ir pagrindinis šiuos visus metus lydėjęs atributas – iš medžiagos pagaminta kaukė, simbolizuojanti sveikatą bei saugumą.
Gražina Baikštytė ir jos šventiškai papuoštas balkonas
Gražina Baikštytė ir jos šventiškai papuoštas balkonas / Ado Vasiliausko nuotr.

Kad papuoštų balkoną Gražinos žentui Adui jos ilgai įkalbinėti nereikėjo. Tai, anot žinomos moters, buvo jo idėja, kurią pasiūlė įgyvendinti šio projekto organizatoriai. Kadangi savo namuose šeima neturi balkono, teko kreiptis į uošvę.

„Gerai, kad to nereikėjo puošti pačiai, nes Ado sugalvota idėja nebuvo paprastai įgyvendinama“, – juokėsi interviu 15min duodama Gražina.

Jos balkoną apgaubė didelė, iš metalinio karkaso ir medžiagos pagaminta kaukė, jai kalėdinį akcentą suteikė viduryje įmontuota dirbtinė eglutė su žaisliukais. Kaip pasakojo G.Baikštytė, aplink kaukę yra pakabintos lemputės, o vidinėje pusėje – lempa, kuri viską apšviečia. Vakare šviesa suteikia didžiulei kaukei melsvą atspalvį, autentiškumą.

Ado Vasiliausko nuotr./Kalėdoms papuoštas Gražinos Baikštytės balkonas
Ado Vasiliausko nuotr./Kalėdoms papuoštas Gražinos Baikštytės balkonas

„Ne ant pačios kaukės, bet balkone yra pakabintas šūkis: „Kalėdų po kauke nepaslėpsi“. Adas norėjo paskatinti vilniečius puošti savo balkonus, o ne vaikščioti be reikalo po miestą žiūrinėjant eglutes. Kai Vilniuje ji buvo įžiebta, visi tą vakarą prie jos skubėjo, lyg negalėtų nueiti kitą dieną. Paskui taip ir žmonės ir užsikrečia. O čia – saugus variantas.“

Toks balkono puošimas truko bene tris dienas. Iš pradžių pati Gražina išmatavo visas balkono apimtis, nusiuntė jas Adui, o vėliau jis pats viskuo ir pasirūpino. Užsakė karkasą, pakabino lemputes.

„Adas atvežė karkasą su eglute, tuomet pamatė, kad reikia gerai prie jos pritvirtinti žaisliukus, kad vėjas nenupūstų. Kitą dieną kabino šviesos instaliaciją. Kai vėliau įjungė tas laukui pritaikytas lemputes, jos nedegė, gal trumpas sujungimas buvo. Tuomet žentas turėjo vargti, visas jas nuimti, vežti, keisti, kabinti kitas. Kokius du ar tris kartus buvo pas mane užsukęs, po gerą valandą kiekvieną dieną teko pašalti balkone“, – prisiminė Gražina.

Ado Vasiliausko nuotr./Kalėdoms papuoštas Gražinos Baikštytės balkonas
Ado Vasiliausko nuotr./Kalėdoms papuoštas Gražinos Baikštytės balkonas

Tačiau dabar ji sako labai besidžiaugianti, kad turi tokį ryškų, praeivių dėmesį atkreipiantį balkoną ir juokaudama sako – nors Kalėdų jame nešvęs, per šalta, bet smagu į jį pasižiūrėti pavakarė grįžtant iš parduotuvės.

„Ypač vakare, kai balkonas šviečia. Jį, mačiau, fotografavo ir kaimynai Žmonės eina, pakelia akis, turbūt dėl to, kad išskirtinis“, – šypsojosi pašnekovė.

Paklausta ar sulaukė dar kokių nors komentarų, Gražina prisipažįsta iš pradžių su Adu šiek tiek bijojusi, kad atsiras nepatenkintų žmonių dėl balkono skleidžiamos šviesos. Todėl jo puošimui buvo gautas leidimas. Tačiau dabar atrodo nėra ko baimintis, nes nesulaukta jokių kritiškų pastebėjimų.

„Buvau sutikusi vieną kaimyną, kuris ėjo su mažu vaiku, jie pakėlė akis ir džiaugėsi, sakė: „Va, koks gražus balkonas“. Kol kas tik teigiamos reakcijos, piktų, tikiuosi ir nesulauksiu“, – 15min sakė G.Baikštytė.

Teks keisti kalėdines tradicijas

Žinoma moteris pasakojo, kad šiais metais jos namuose Kalėdos bus kitokios. Anksčiau prie Kūčių stalo susirinkdavo visa Gražinos šeima – jos vyras, vyresnioji dukra bei jaunesnioji dukra su šeima. Prieš šventes visi sutardavo, kokius patiekalus gamins, aktorė namuose papuošdavo eglutę. Tokios tradicijos jos šeimoje buvo puoselėjamos metų metus.

„Šiais metais pasipuošdavau eglės šaką, didelės eglės statyti jau nebėra prasmės, nes neateis anūkės. Prieš kurį laiką dar galvojome, kaip reikėtų susirinkti, bet ką čia prigalvosi, kai visos aplinkybės vis labiau griežtėja. Paisome ne tik draudimų, mes ir patys galvojame, kad reikia būti saugiems. Juk daug atvejų yra kai užsikrečiama šeimoje. O mes su vyru esame tokiame amžiuje, dukros mus saugo, taip pat yra mažos mergaitės. Nutarėme, kad bendrausime prie stalo nuotoliniu būdu“, – apie šių metų artėjančias šventes pasakojo G.Baikštytė.

Juokaudama aktorė sako, kad tokį scenarijų jau iš anksto numatęs žentas Adas turbūt ir nusprendė papuošti Gražinos balkoną, kad nebūtų taip liūdna per šventes.

„Tokia mano sugalvota versija, bet, žinoma, balkonas nekompensuos bendravimo su artimais žmonėmis“, – pridūrė pašnekovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražina Baikštytė

Vis dėlto kalėdinę nuotaika aktorė sako jaučianti. Ji prasitarė jau supirkusi ir dovanas, tačiau dar reikės su šeima nuspręsti, kaip saugiai jomis pasikeisti.

„Žinoma, ypač kai paskaitai naujienas kiek žmonių užsikrėtė, kiek numirė, darosi nejauku. Ir pats saugaisi, stengiesi niekur neiti, nebent tik ten, kur labai reikia. Vis tiek šventinę nuotaiką aš jaučiu, vien tas balkonas ją pakelia. Kalėdų juk po kauke nepaslėpsi, jos ateis. Nors bus liūdniau, nereikia dėl to panikuoti. Ne mes vieni taip gyvename, reikia būti saugiems, saugoti save ir artimuosius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas