Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, 2007 metais Lietuvoje buvo užregistruoti 64 apsinuodijimų grybais atvejai. Šiemet grybais apsinuodijo vos keli žmonės. Jų negalavimai buvo nesunkūs.
Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) Kaune ir apskrityje apsinuodijimų grybais šiemet išvis neužregistravo, tačiau gyventojus ragina būti atidesnius, renkant ir ruošiant grybus. KVSC vyriausioji specialistė Milda Gedvilienė primena, kad apsinuodyti galima suvalgius nuodingus arba netinkamai paruoštus grybus.
„Grybai yra sunkiai virškinamas maistas, todėl žmogus, suvalgęs net gerų grybų, gali pasijausti blogai. Nuodingų grybų valgiusiems gresia inkstų ar kepenų nepakankamas. Organizmo apnuodijimo pasekmės jaučiamos gana ilgai, o kartais tokie apsinuodijimai gali baigtis net mirtimi. Todėl pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus būtina nedelsiant kreiptis į medikus“, – sakė specialistė.
Apsinuodijus nuodingais grybais dažniausiai pastebimi žarnyno sutrikimai, tačiau kai kuriuos apima bendras silpnumas, pykina, pradeda skaudėti galvą ir pilvą, viduriuojama, pakinta odos ir gleivinės spalva, retėja arba atvirkščiai – dažnėja pulsas, kvėpavimas, retais atvejais prasideda traukuliai, ligonis gali prarasti sąmonę.
Netinkamai paruošti grybai gali sukelti botulizmą – sunkią infekcinę ligą. Pirmieji jos požymiai dažnai būna labai netikėti ir intensyvūs. Ligonį pykina, jam džiūsta burna, apima silpnumas, skauda galvą, pakyla temperatūra. Vėliau sutrinka regėjimas, dvejinasi akyse, užkrenta viršutiniai akių vokai. Sergančiajam botulizmu gali sutrikti kvėpavimas, rijimo refleksas. Negydant ligonis gali mirti dėl kvėpavimo centro paralyžiaus.
Keletas patarimų tiems, kurie nenori apsinuodyti grybais:
• reikia rinkti tik gerai pažįstamus grybus. Ypač atsargiems derėtų būti renkant pievagrybius, nes jie panašūs į blyškiąsias musmires. Ūmėdės, žaliuokės bei vadinamieji ,,kalpokai“ itin lengvai supainiojami su žalsvosiomis musmirėmis!
• Patariama rinkti tik jaunus grybus, nes senuose, peraugusiuose grybuose gali būti susikaupę daug nuodingų junginių.
• Surinktus grybus reikia apdoroti tą pačią dieną. Nespėjus grybų sutvarkyti iš karto, juos geriausia paskleisti plonu sluoksniu vėsioje gerai vėdinamoje patalpoje. Negalima laikyti polietileno maišeliuose ar plastmasiniuose induose, nes tuomet grybai greičiau sugenda.
• Jei įmanoma, nereikėtų pirkti turguje grybų konservų, nes neaišku kokiomis sąlygomis ir kaip jie galėjo būti pagaminti. Be to, niekas negali būti tikras, kad, tarkim, vietoj ūmėdės nepateko žalsvoji musmirė.