Kulinarinių TV laidų vedėja bei šefė Ilona Juciūtė-Čibirkienė pasakoja, jog turi tradiciją surengti dideles, sočias ir storas Kalėdas su pačiais artimiausiais šeimos nariais, todėl jai tenka priruošti itin daug patiekalų.
„Kalėdas visada švenčiam prie didelio, gausiai maistu nukloto stalo, todėl jos būna išties sočios. Visad aplankom mamas – tiek mano, tiek vyro, ir nors jos dažnai pasirūpina visais patiekalais, tačiau visi turim atsivežti po vieną savo firminį patiekalą, todėl kiekvienais metais ieškau ką skanaus pagaminti, kad nustebinti šeimą“, – pasakoja I.Juciūtė-Čibirkienė.
Gražiausias metų pas savo ir vyro mamas praleidžianti moteris pasakoja, kad šventiniai stalai pas abi labai skiriasi, todėl kulinarei tenka nemenka užduotis įtikti susirinkusių svečių užgaidoms.
„Pas abi mamas Kūčių stalai būna labai skirtingi. Mano mama labai tikinti, todėl jokio majonezo ant stalo nerasi, vyrauja tradiciniai patiekalai, kaip ausytės su grybais, silkės, virtinukai su grybais. O pas anyta kiek atlaidžiau. Na, o Kalėdos neįvaizduojamos be gardžių mėsos patiekalų. Labai vertinu kokybišką ir šviežią mėsą, jau metus laiko esu atradusi „TAR TAR“ mėsos krautuvėlę Kaune, kur randu puikios jautienos įvairiems patiekalams. Tad mano Kalėdų stalą puoš patiekalas iš šios mėsos“, – pasakoja žinoma kaunietė.
TV pagalbos“ žvaigždė Gerda Žemaitė taip pat ruošiasi artėjančioms šventėms ir suka galvą, kuo reikės palepinti gimines. Mat visa šeima Kalėdų proga šįmet susirinks pas ją svečiuose.
„Per šventes stengiamės būti kartu su šeima. Antri metai iš eilės ne mes važiuojam pas mamą ar giminaičius, bet visi atvažiuoja pas mus. Pernai įsikėlėme į naujus namus, tad norėjom, kad visi atvyktų pas mus. Bet šiemet irgi nusprendėm, kad pas mus daugiau vietos ir visiems bus patogiau. Atvyks pusseserė atvyks iš Anglijos, krikšto mama, senelis, mama, sesuo – visi susirinks pas mus“, – pasakoja G.Žemaitė.
Tačiau didelis būrys svečių įpareigoja ir gausiai palepinti skaniais patiekalais. Gerda pasakoja, kad giminaičiai atsiveš įvairių šaltų užkandžių bei skanėstų, o štai pagrindinis karštas patiekalas bus jos atsakomybėje.
„Kai švęsdavom Kalėdas pas mamą, visada būdavo tradicija kepti kalakutą. Mama jį marinuodavo gal tris paras. O aš pernai aš pirmą kartą pabandžiau pati orkaitėje iškepti sprandinę ir nugarinę. Labai bijojau, kad nepavyks, tačiau visi labai išgyrė, sakė, jog be reikalo nuvertinu savo kulinarinius gabumus. Šįmet šeimą stebinsiu kalėdinių jautienos vyniotiniu. Jis iškart paruoštas kepimui, tai tikiu, neprašausiu“, – šypsosi G.Žemaitė.
Nacionalinio Kauno dramos teatro ir televizijos aktorė Daiva Rudokaitė taip pat neliko abejinga kalėdinio pasiruošimo maratonui ir jau dabar pradėjo pirkti ne tik dovanas, bet ir išbandyti įvairius patiekalus, tinkančius šventiniam stalui.
„Kalėdos pas mus yra suneštinės, todėl su seserimi iš anksto pasidalinam kas ką gamins. Kiekviena turim savo firmines salotas, tad kartais konkuruojam kieno labiau patiks. Turime ir tradicinį šeimos karštą patiekalą – tuno pyragą. Mūsų Kalėdos visuomet būdavo švenčiamos pas tėvus, kur suvažiuodavo visi su vaikais, šeimomis. Tačiau šie metai bus kitokie – abu mūsų tėveliai išėjo Anapilin, todėl tėvų namuose bus tuščia... Tad šįkart Kalėdas nusprendėme švęsti pas seserį Vilniuje“, – apie artėjančias šventes kalbėjo aktorė.
Paklausta apie šventinio stalo tradicijas, D.Rudokaitė teigia, jog viską stengiasi išlaikyti pagal senąsias tradicijas, kad jų nepamirštų ir ateinančios kartos.
„Per Kūčias visuomet laikomės 12 patiekalų tradicijos. Visuomet būna kūčia, grūdų patiekalas sumaišytas su medumi, kūčiukai su aguonpieniu, kelių rūšių silkė, naminis kisielius bei grybų įvairovė. Laužiam ir dalinamės Kalėdaičiu, paliekam būtinai ir tuščią lėkštę tiems, kurių nebėra mūsų tarpe. Viskas vyksta pagal senąsias tradicijas, kurias įskiepijo mano tėvai ir seneliai, todėl jaučiu pareigą jas perduoti ir savo vaikams“, – apie kalėdines tradicijas namuose pasakojo D.Rudokaitė.
Na, o kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be mėsos patiekalų. Kaune gyvenanti D.Rudokaitė – taip pat mėsos krautuvėlės „Tar Tar“ lankytojas, tad Kalėdoms ji ruošiasi gaminti ne vieną patiekalą iš jautienos, rašoma pranešime spaudai. Žinoma aktorė dalinasi dviejų patiekalų – jautienos tartaro bei jautienos didkepsnio su aviečių, balzamiko ir česnako padažu – receptais.
TV laidų vedėja ir prodiuserė Vaida Skaisgirė taip pat paatviravo, kad kalėdinę dvasią tikrai jaučia – namuose stovi ne tik Kalėdinė eglutė, bet ir kvepia sūnaus keptais imbieriniais sausainiais.
„Kalėdos man yra pati gražiausia ir laukiamiausia metų šventė. Tai atėjo iš šeimos – nuo vaikystės su sesėmis jutome šių švenčių prasmę ir svarbą. Ir pati, kai suaugau ir tapau mama, sūnui noriu dovanoti kuo didesnį ir įsimintinesnį kalėdinį džiaugsmą“ ,– pasakoja V.Skaisgirė.
Vaida gaminti labai mėgsta, tad šventinių patiekalų gamyba – jai ne tik pareiga, bet ir didelis malonumas. „Tiek Kūčių, tiek Kalėdų stalai pas mus būna šeimos moterų patiekalų miksas. Kadangi šios šventės dažniausiai švenčiamos pas mus namuose, tai didžiąja dauguma patiekalu rūpinuosi aš, bet man tai – vienas džiaugsmas“, – pasakoja TV laidų vedėja ir kūrėja.
„Kūčių stalo neįsivaizduoju be tradicinių patiekalų, tačiau mėgstu įvesti ir naujovių. Jau keli metai be silkių ir mišrainių ant mūsų stalo atsiranda įdaryti kalmarai, česnakinės krevetės, midijų troškinys ir kiti įdomesni patiekalai. Na, o per Kalėdas visus džiuginu mėsos patiekalais. Labai dažnai tiek gamindama šeimai įprastom dienom, tiek per šventes renkuosi jautieną, kuri yra ir gardi, ir organizmui itin naudinga mėsa“,– pasakoja moteris.
Šįkart Vaida dalinasi itin nesudėtingo, tačiau labai gardaus patiekalo – jautienos nugarinės su šviežiomis salotomis – receptu.
Ilonos, Gerdos, Daivos ir Vaidos kalėdinio stalo receptai:
Ilonos Juciūtės-Čibirkienės brandintos Angus jautiena su bulvių koše
Produktai:
44 dienas brandintas Angus jautienos rumpsteak‘as;
Druska;
Pipirai;
Kelios didelės paprikos;
1 kg bulvių;
300 ml pieno;
50 g sviesto.
Gamyba:
Jautienos kepsnį ir paprikas pagardiname druska ir pipirais, viską kepame 140 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Kol kepa kepsnys, pasigaminame bulvių košę – išverdame bulves pasūdytame vandenyje. Ištirpiname sviestą ir į jį supilame pieną. Bulvėms išvirus nupilame vandenį ir nedelsiant sugrūdame bulves grūstuve. Pieno ir sviesto mišinį supilame ant sugrūstų bulvių, pagardiname norimais prieskoniais ir viską gerai išmaišome. Iškepusį jautienos kepsnį supjaustome bei užpilame nuo mėsos susidariusiu padažu. Pateikiame kartu su bulvių koše.
Gerdos Žemaitės jautienos vyniotinis su saulėje džiovintų pomidorų ir prieskoninių žolelių įdaru
Produktai:
Jautienos vyniotinis su saulėje džiovintų pomidorų ir prieskoninių žolelių įdaru;
Bulvės;
Mėgstami prieskoniai;
Aliejus.
Gamyba:
Išimame jautienos vyniotinį iš pakuotės, dedame ant folijos kartu su supjaustytomis ir prieskoniais pagardintomis bei aliejumi apšlakstytomis bulvėmis. 200 C įkaitintoje orkaitėje kepam apie 15-20 min. Pateikiame kartu su šviežiomis daržovėmis.
Daivos Rudokaitės jautienos didkepsnis su daržovėmis ir aviečių, balzamiko ir česnakų padažu
Produktai:
Jautienos kumpio didkepsnis;
Druska;
Pipirai;
Prieskoninė žolelės;
Mažos kukurūzų burbuolės;
Žirnių ankštys;
Vyšniniai pomidoriukai;
Aviečių, česnako ir balzamiko acto padažo.
Gamyba:
Ant grilio kepame jautienos kumpelius – po keletą minučių kiekvieną pusę, kartu pakepiname ir daržoves. Jau iškepus viską pagardinam druska, pipirais bei padažu.
Daivos Rudokaitės jautienos tartaras
Produktai:
Jautienos kumpio didkepsnis;
Raudonasis svogūnas;
Druska
Pipirai;
1 a. š. kaparėlių;
Česnakas;
Alyvuogių aliejus;
Smulkintos petražolės;
Kelios prancūziško batono riekelės.
Gamyba:
Labai smulkiai supjaustome jautieną ir raudonąjį svogūną, viską sumaišome su likusiais komponentais ir prieskoniais bei gerai išmaišome. Patiekiame su skrudinto prancūziško batono riekelėmis.
Vaidos Skaisgirės jautienos nugarinės kepsneliai su šviežiomis salotomis
Produktai:
Gabalėlis jautienos nugarinės;
Druska;
Pipirai;
Įvairių salotų miksas;
Vyšniniai pomidoriukai;
Apelsinas;
Alyvuogių aliejus;
Medus;
Petražolės;
Bazilikas;
Raudonėlis.
Gamyba:
Vaida rekomenduoja jautienos nugarinę paruošti medium rare arba medium – t.y., priklausomai nuo gabalėlio dydžio kepti po 3-4 minutes iš abiejų pusių. Kadangi patiekalą skanavo ir jos šešiametis sūnus, Vaida jautieną iškepė taip, kad prapjovus nebūtų kraujo – medium well – po 5 minutes iš abiejų pusių. Iškeptą kepsnį suvyniokite į foliją ir palaikykite bent 5 minutes. Kol mėsa ilsisi folijoje, pasigaminkite salotas – į lėkštę dedam įvairias smulkintas salotas, supjaustytus vyšninius pomidoriukus. Pasiruoškime salotų padažiuką – medų ištirpdome, atvėsiname, sumaišome su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais. Padažiuku apliejame salotas. Iš folijos ištrauktą kepsnį pabarstome druską ir pipirais, patiekiame su apelsino skiltele.