Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Jei dar liko skrandyje vietos: Liucina Rimgailė dalijasi pyrago su raugintais kopūstais receptu

Kai visi po gausaus Kūčių vakaro stalo turbūt sunkiai pajuda, desertinės „Liu Patty“ įkūrėja Liucina Rimgailė siūlo šventinių dienų nepraleisti nepasigaminus dar vieno skanėsto. Su 15min skaitytojais dalinasi vienu iš savo gardumynų receptu. Jis – teksto pabaigoje.
Liucina Rimgailė
Liucina Rimgailė / Asmeninio albumo nuotr.

Liucina pripažįsta, šventinis laikotarpis tiek jai, tiek mylimajam, renginių vedėjui Tadui Rimgailai nėra lengvas. Tačiau, kaip pati sako, jie puikiai pasiskirsto darbais. „Mano merginos pasiima didžiausią krūvį, per šventes tenka ir viršvalandžių padirbti. Bet vis tiek aš visur padedu. Net kai Tadas turi laisvesnę dieną, mums pagelbsti. Visi draugiškai įsijungę“, – šypsojosi ji.

Visgi toji kalėdinė karštinė kartais ima ir nervinti – kai į desertinę, esančią miesto centre, Užupyje, reikia kas dieną važinėti, kamščiuose tenka praleisti labai daug laiko. „Bet kai pravažiuoji pro gražiausią Europos eglutę, tai nėra jau taip ir blogai“, – juokėsi Liucina.

Kamščiuose jai strigti bent jau dėl dovanų pirkimo netenka – Liucina jas apgalvoja ir dažniausiai įsigyja dar iki Kalėdų bumo. „Pirmiausia pasirūpinu tuo, ką reikia užsakyti iš anksto, ką sumanau pagaminti individualiai – vardinės dovanos. Mūsų šeimoje yra net tokių dovanų, kurios yra tradicinės, kurias močiutė mėgsta gauti, ir tą dalyką reikia užsisakyti anksčiau. Kadangi anksti keliuosi, tai viską spėju – paryčiais išsiunčiu užsakymus, vėliau tenka tik atkentėti eiles pašte ar kitur. Bet man labai patinka, kad 21 amžiuje yra paštomatai, kurie viską supaprastina“, – juokėsi ji.

Asmeninio albumo nuotr./Liucina Rimgailė
Asmeninio albumo nuotr./Liucina Rimgailė

O kadangi dovanoja tik tiems, kuriuos puikiai pažįsta ir labai myli, jas išrinkti jai visai nesunku: „Mano šeimoje Kalėdų dovanos būna labiau simbolinės – parodai dėmesį, o ne žmogų praturtini kažkuo labai dideliu. Bet būna tokių žmonių kaip Tadas, kuris, atrodo, vis tiek turi viską. Bet pasėdi pusvalandį ir galiausiai ateina minčių.“

Ir pati ji sako nėra išranki dovanoms. „Tadas kartais bijo, kad nepataikys, tai aš jam duodu keletą patarimų, kas tai galėtų būti – bet vis tiek palieku galutinį variantą jam nuspręsti, kad tiksliai nežinočiau. O šiaip mano sesė puikiai pataiko, mūsų labai panašus skonis – ji dažniausiai padeda ir mamai, ir močiutei išrinkti dovanas man arba tiesiog pati jas parūpina, – juokėsi ji. – Ir šiaip, juk aš moteris. Visada galima išsisukti su kažkuo gražiu, pavyzdžiui, papuošalu, kuriuos aš tiesiog dievinu, ir kurių niekada nebūna per daug.“

Asmeninio albumo nuotr./Liucina Rimgailė
Asmeninio albumo nuotr./Liucina Rimgailė

Pasakodama apie tradicijas, Liucina sako turinti griežtą taisyklę – namus puošia tik gyvos eglutės. „Dievinu eglutės kvapą. Man kėniai irgi yra labai gražu, kartais jį renkamės, bet šiemet yra eglutė, kuri dar ir kvepia. Nėra nieko nuostabesnio. Vien dėl to negaliu pasistatyti dirbtinės. O ir šiaip visur mėgstu tikrumą“ , – tikino ji.

Tuo tikru miško kvapu namuose mėgaujasi ir jau trečius metus iš eilės būtent čia besirenkantys svečiai.

„Tai jau tapo tradicija. Pirmaisiais metais mes buvome naujakuriai, per šventes kartu surengėme ir įkurtuves, antrais metais pati pasisiūliau, nes buvo labai smagu švęsti pas mus. O šiemet jau nebuvo jokių kalbų – tarsi savaime suprantama, kad ten pat. Aš mėgstu, kai pas mus susirenka žmonės. Bet labiausiai man gera, kai mano mama atsipalaiduoja. Kai būna jos namuose, ji būna įsitempusi, ir šiaip jai labiau patinka Velykas ruošti. Todėl šią šventę pasiėmiau aš.“

Asmeninio albumo nuotr./Tadas ir Liucina Rimgailos
Asmeninio albumo nuotr./Tadas ir Liucina Rimgailos

Nors talentų virtuvėje Liucina nestokoja, tačiau į namus šventėms atvykstančių svečių laukia su savo atsivežtais patiekalais – kiekviena moteris gamina tai, kas jai geriausiai pavyksta.

„Esu pusryčių žmogus, per juos esu linkusi suvalgyti kone visos dienos racioną. Tad ir Kūčių dieną skrandžio netaupau vakarui. Pastebėjau, kad anksčiau labiau apsirydavome. O dabar po truputį visko paragauji ir tiek. Mes dar turim mažą krikštasūnį, kuris visus po sočios vakarienės dar ir išjudina, tai tas vakaras lengvesnis būna“, – juokėsi ji.

Žinoma, sotūs pietūs pakartojami dar ir Kalėdų dieną: „O po jų mes lekiam pas antrųjų pusių šeimas – šįkart važiuosime pas Tado mamą į kitą Lietuvos galą.“

Nors ir renginių vedėjams šios šventės – pats darbymetis, Tadas nusprendė šiemet darbų atsisakyti ir jas praleisti ramiai su šeima. „Tik per Naujuosius ryte atidirbs „Teleloto“, o tada būsim kartu“, – šyptelėjo Liucina Rimgailė.

Nesaldus pyragas su raugintais kopūstais, grybais ir spanguolėmis pagal Liuciną Rimgailę

Trapiam pagrindui reikės:
250g miltų (gali būti rupūs)
150g sviesto
1 kiaušinis
Šaukštelis cinamono
Pusė šaukštelio druskos

Gaminimas:
Visus ingredientus sudėti į dubenį ir peiliu „kapoti“, kad sviesto gabaliukai virstų vis mažesniais ir maišytųsi su miltais. Po kurio laiko viską sutrupinti pirštais, bet stengtis kuo greičiau, kad nuo rankų nepereitų šiluma. Padaryti rutuliuką ir bent 30 min dėti į šaldytuvą.

Po to laiko išimti, iškočioti ir iškloti kepimo formą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 20 min. (Galima dalį tešlos atidėti ir prieš kepant pyragą jau su įdaru, iškočioti juosteles, sudėti ant viršaus, aptepti kiaušinius ir pabaigti kepti tokiu būdu)

Įdarui reikės:
500 g raugintų kopūstų
3 šaukštai aliejaus
3 šaukštai sviesto
Pusė svogūno
Pusė stiklinės balto sauso vyno
Pusė stiklinės džiovintų spanguolių
Prieskoniai – pagal skonį

200g šaldytų grybų
2 šaukštai aliejaus
Pusė svogūno
Pora česnako gabaliukų
Šaukštas miltų
Prieskoniai pagal skonį
Petražolės – pagal skonį

Kopūstus nuplauti po šaltu vandeniu. Aliejų, sviestą ir sukapotą svogūną sudėti į keptuvę, apkepti. Sudėti kopūstus, supilti vyną, įdėti spanguoles ir nuolat pamaišant, kepti apie 30 min.

Grybus atšildyti. Keptuvėje ant aliejaus apkepti svogūną ir česnaką, sudėti grybus, pabarstyti miltais ir pasirinktais prieskoniais. Kepti apie 5 min ir pabaigoje sudėti kapotas petražoles.

Abi mases sumaišyti, sudėti ant iškepusio pyrago pagrindo ir kepti dar apie 25min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos