K.Baublys paskelbė uždarantis restoraną „Rene“: kokia garsiojo „In Vino“ ateitis?

Ketvirtadienį verslininkas Kristupas Baublys, garsių barų ir restoranų bendraturtis bei sumanytojas, paskelbė apie sostinės restorano „Rene“ uždarymą. Restoranui „Rene“ šiemet būtų suėję 15 metų, o „In Vino“ Vilniuje gyvuoja jau 18 metų. Portalui Žmonės.lt K.Baublys papasakojo, kokia susiklosčiusi situacija privertė priimti tokį sprendimą ir kas laukia kito populiaraus sostinės ir Nidos baro „In Vino“.
Kristupas Baublys
Kristupas Baublys / Redos Mickevičiūtės ir Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žinią apie ilgamečio restorano Vilniaus širdyje „Rene“ uždarymą savininkas Kristupas Baublys paskelbė feisbuke.

„Uždaryta“, – rašė K.Baublys.

Portalui Žmonės.lt gyvavimą baigusio restorano „Rene“ savininkas sutiko papasakoti daugiau aplinkybių apie uždarymą.

Beveik visi restorano „Rene“ darbuotojai buvo perkvalifikuoti ir įdarbinti kitose K.Baublio ir bendraturčių įkurtose vietose. Kitu atveju, 14 žmonių būtų likę be darbo.

„Kol mūsų kitos vietos veikia, jie darbuosis ten. Geros komandos paleisti nesinorėjo“, – Žmonės.lt sakė K.Baublys.

Be to, jis atskleidė, kas laukia barų „In Vino“, esančių tiek Vilniuje, tiek Nidoje.

„Nidoje tai visai kita istorija, labai plati tema, kada nors ir ją teks paliesti plačiai. Bet kalbant apie Vilnių – VMI (Valstybinė mokesčių inspekcija) nuo „In Vino“ ir „Portobello“ kas mėnesį nuskaičiuoja virš 12 tūkstančių eurų.

Net vasaros metu, kai mūsų kiemas tikrai užsipildo svečiais ir visi ūžiame, 12 tūkstančių yra gerokai daugiau nei mūsų visų darbuotojų atlyginimų fondas.

Tai iš ko mums mokėti nuomą, komunalinius mokesčius ir tiekėjams? Tenka rinktis, arba tiems, arba tiems. Nemokėsime personalui – jie išsivaikščios. Nemokėsime tiekėjams – nebus kuo prekiauti. Nebus kuo prekiauti – nebus svečių, pinigų.

Jeigu sulauksime pavasario, tada vėl kelsime galvas aukštyn“, – portalui Žmonės.lt pasakojo restorano „Rene“ savininkas.

Paklaustas, kaip jaučiasi dėl tokios situacijos versle, K.Baublys atviras: „Kai žaidimas yra į vienus vartus ir valstybė mūsų negirdi, tai tikrai skauda.“

Restoranui „Rene“ šiemet būtų suėję 15 metų, o „In Vino“ Vilniuje gyvena jau 18 metų.

Dar spalio mėnesį K.Baublys turėjo vilties perleisti „Rene“ į kitas rankas. Feisbuke jis ieškojo iniciatyvių žmonių.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kristupas Baublys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kristupas Baublys

„Artėja restorano-alaus virtuvės „Rene“ 15 metų sukaktis – lapkričio 21-ąją. Negalvojau, kad teks rašyti tokius žodžius, kaip šie: kažin, ar besulauksim... Ką gi. Laikai, ne like’ai, už mus stipresni.

Į totalią mėšlo krūvą visko susidėjo labai daug: nelemtas kovidas; mūsų ilgametės kolegės ir artimos draugės, „Rene“ vadovės Ramunės netektis; „supratingumu“ pribloškianti valstybė ir josios VMI, išstatinėjanti žudikiško dydžio inkasacinius čekius už mokestinę skolą dėl kovido ir rakinanti sąskaitą (nes juk pabuvome pilietiški per tą sušvilptą kovidą ir nieko neatleidom); visa ta žiauri ir niekšiška Ukrainos tragedija; dabar dar dujų ir elektros „suvenyrai“... Deja, kai kurie puslapiai užsiverčia. Patys. Tokia tiesa.

Todėl sugalvojome žengti beprecedentį žingsnį: pasiūlyti restoraną-alaus virtuvę „Rene“ savo ištikimiems svečiams – JUMS!!!

Reikalas paprastas: ant stalo – 100 proc. įmonės valdymo balsų. Gal jums būtų įdomu turėti SAVO restoraną?!?!

Viena vertus, „Rene“ įdirbis rimtas, vardas geras, koncepcija bei meniu veikia, papildomų investicijų iš esmės nereikia. Reikia naujos energijos, naujų norų ir tikslų, naujos ugnelės.

Galite burtis į tarybą patys, galite valdyti per paskirtus asmenis. Daug ką galite. Turėdami NUOSAVĄ – garsų ir patikrintą – restoraną „Rene“, nuostabioje Vilniaus Senamiesčio vietoje, Stiklių gatvės ir Rotušės aikštės pašonėje. Jei reikės, patarsime, paaiškinsime, papasakosime. Jei nereikės – perduosime raktus, brandą ir širdingai palinkėsime sėkmės, atsisveikindami“, – spalio 20 dieną rašė K.Baublys.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kristupas Baublys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kristupas Baublys

Portalui Žmonės.lt Kristupas atskleidė, kad po šio įrašo sulaukė daug nuoširdžių laiškų, tačiau rimtai susidomėjusių tapti bendraturčiais – nebuvo.

„Viešas paskelbimas, kad restorano svečiai gali tapti jo bendraturčiais, buvo toks su iškelta galva pasakymas, kad mes nebepavežame. Žmonių reakcija yra nuoširdi, daug kas maloniai atjaučia, sulaukėme laiškų. Tai fantastiškai sujautrino širdį. Bet konkrečių finansinių ar verslo pasiūlymų nebuvo, nors jų ir nesitikėjome.

Turime kelis interesantus nupirkti įrengtą restoraną, bet greičiausiai tai nebebus „Rene“. O „Rene“ lauks savo ateities, gal dar išdygs kur nors kitur, nesudėkim visai ginklų“, – Žmonės.lt kalbėjo pašnekovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristupas Baublys ir Donatas Katkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristupas Baublys ir Donatas Katkus

Kristupas Baublys portalui Žmonės.lt įvardijo konkretesnes restorano „Rene“ uždarymo priežastis.

„Su „Rene“ užlūžom dėl paprastos priežasties – Valstybinės mokesčių inspekcijos nenoro atsigręžti į smulkiojo verslo galimybes išmokėti dėl Covid-19 pandemijos susidariusias skolas. Jeigu Sodra atidėjo iki 2024 metų, kas yra žmogiškas terminas ir kasmėnesinės sumos yra pakeliamos, VMI šiuo atveju išdėliojo viską iki šių metų pabaigos, o sumos yra absoliučiai žlugdančios smulkųjį verslą.

Valstybė prašė per pandemiją, jeigu galite, neatleiskite darbuotojų, nes padarys atidėjimus ir kompensuos. Mes pasielgėme pilietiškai ir nieko neatleidome visose savo vietose, įskaitant „Rene“. O kai viskas pasibaigė, valstybė sakė: „Ateinat čia.“

Išstatė inkasacinius čekius ir kol ta jiems reikalinga suma nesusirinks iki metų pabaigos, mes neturėsime jokių šansų savo pajamomis daryti užsakymų, net išmokėti atlyginimų.

Restoranui „Rene“ ši suma siekia beveik 7 tūkstančius eurų kas mėnesį. Net mūsų geriausiais gyvavimo laikais tokia suma būtų tarsi peilis žemiau juostos, o šiais laikais, kai turizmas neatsigavo, o po kovido prasidėjo karas, plius dar energetikos krizė, tiesiog tai yra nepakeliami kaštai.

Kai bandome kalbėti su VMI, jie sako, taigi jūs dirbate, galite susimokėti. Ir niekam neįdomu – o kaip. Čia yra pagrindinė priežastis“, – tikino K.Baublys.

Galiausiai Kristupas prabilo apie prognozes – jo manymu, duris užvers ir daugiau maitinimo vietų. Todėl jis paskatino visus eiti valgyti, kol dar yra kur.

„Mes nesame pirmieji ir, manau, tikrai ne paskutiniai, kurie po lapkričio ar po Naujųjų - pačių ramiausių šiame versle mėnesių - užvers duris. Jei dar galime kur nors pavalgyti mieste – eikim, nes tuoj nebus kaip ir kur arba valgysime už trilijardą“, – Žmonės.lt kalbėjo K.Baublys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis