K.Starkienė dalijasi vaikystėje pamiltu brazilišku receptu: su pasauliu pažindinosi pas močiutę

Kelionės – neatskiriama Martyno Starkaus ir jo žmonos Kotrynos Starkienės gyvenimo dalis, nesibaigianti ir tuomet, kai pora yra Lietuvoje. Moteris atskleidė, kaip keliauti nė neišvykstant iš gimtosios šalies ir pakvietė nusikelti į tolimąją Braziliją…
Kotryna Starkienė
Kotryna Starkienė / TV3 nuotr.

Braziliškas juodųjų pupelių ir mėsos troškinys – vienas iš egzotiškai skambančių patiekalų, su kurio skoniu Kotryna susipažino vaikystėje.

„Tai – troškinys, kurį mano močiutė išmoko gaminti iš savo sesers, gyvenusios Brazilijoje. Šio patiekalo išskirtinumas – net 5 skirtingų rūšių mėsa, kuri, troškinama kartu su pupelėmis, įgauna ypatingą skonį. O mūsų namuose vaikystėje, Fižuada būdavo ruošiama savaitgaliais, kai pas močiutę susirinkdavo visa mūsų šeima“, – laidoje „Kotrynos burtai“ pasakojo Kotryna.

TV3 nuotr./Kotryna Starkienė
TV3 nuotr./Kotryna Starkienė

Kaip pasakojo žinoma moteris, jos pažintis su kitomis šalimis prasidėjo močiutės virtuvėje. Čia, pasakodama apie savo keliones, ji gamindavo tolimiausių kraštų patiekalus.

„O kadangi šįkart su žiūrovais susitinkame šventinę kovo 11-ąją, norėjau pasidalinti receptu, kuris man, vaikui, tuo metu asocijavosi su laisve, kelionėmis ir margu pasauliu“, – sakė laidos vedėja K.Starkienė.

Braziliškas mėsos ir pupelių troškinys „Fižuada“ (Feijoada)

Jums reikės:

Kilogramo juodųjų pupelių;

Kilogramo ar šiek tiek daugiau įvairios mėsos (kiaulienos mentės, jautienos šonkaulių, rūkytos šoninės, rūkytų šonkaulių, chorizo dešrelių);

2 didelių svogūnų;

5 skiltelių česnako;

Kelių lauro lapų;

Juodųjų pipirų;

Druskos.

Gaminimo eiga:

Šis troškinys Brazilijoje gaminamas naudojant kuo daugiau skirtingų mėsos rūšių. Kotryna rekomenduos naudoti šviežius ir rūkytus jautienos šonkaulius, šviežią kiaulienos mentę, sūdytą ar rūkytą šoninę bei šviežias chorizo dešreles.

Patiekalui pradėkite ruoštis iš vakaro – gerai nuplovę pupeles, vėliau jas užpilkite šaltu vandeniu ir palikite pastovėti per naktį.

Kitą dieną mėsą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir apkepinkite ant aliejaus. Iš pradžių nedidelėmis porcijomis apkepkite žalią, po to – rūkytą mėsą, o galiausiai pridėkite ir pjaustytas dešreles.

Tuomet apkepintą mėsą sudėkite į dubenį, o keptuvę, kurioje ji kepė, toliau naudokite kitiems ingredientams – smulkiai pjaustytiems svogūnams ir kapotam česnakui apkepti. Kai svogūnai suminkštės, ir vėl sudėkite mėsą, suberkite išmirkytas ir perplautas pupeles, ir tuomet viską užpilkite vandeniu, kad ingredientai būtų apsemti.

Gerai išmaišę mėsą ir pupeles, papildomai pridėkite kelis lauro lapelius ir juoduosius pipirus. Troškiniui užvirus, kaitrą sumažinkite, uždenkite puodą dangčiu ir paliekite troškintis dviem valandoms.

Po dviejų valandų patikrinkite, ar neišgaravo vanduo, paragaukite troškinio, ir jei reikia – įberkite dar druskos. Šį troškinį rekomenduojama valgyti skystesnį, todėl jei matote, kad liko nedaug vandens, įpilkite dar. Tuomet troškinį ir vėl uždenkite dangčiu bei dar valandą patroškinkite, kol pupelės taps minkštos, o mėsa byrės nuo kaulų. Fižuada valgoma su virtais ryžiais ir žalumynais.

Gardaus deserto receptas bei paslaptis, kaip išvirti birius ryžius – jau šio šeštadienio laidoje.

Laida „Kotrynos burtai“ – šeštadieniais, 12 val. per TV3!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis