Kaip pažaboti pankreatitą

Pankreatitas nėra sezoninė liga, bet atėjus didžiosioms žiemos šventėms, prasidėjus ilgajam valgymo ir gėrimo maratonui, šios ligos požymius gali pajusti ne vienas.
Skausmas
Skausmas / Photos.com nuotr.

Pankreatito požymiai

Pagrindinis kasos uždegimo požymis — skausmas, kuris atsiranda staiga, dažniausiai suvalgius riebaus ar aštraus maisto, išgėrus alkoholinių gėrimų. Dažniausiai pradeda skaudėti viršutinę pilvo dalį. Skausmas gali persmelkti ir kairę pilvo pusę, nugarą, stuburą, dešinį arba kairį petį, kairiąją krūtinės ląstos pusę. Susirgusiam pankreatitu žmogui atrodo, kad jo kūną tarsi kažkas veržtų diržu.

Sergantys pankreatitu pradeda rūgščiai raugėti, juos pykina, gali pradėti vemti, padidėja pilvo pūtimas, dažnai paleidžia vidurius. Sergančio pankreatitu padidėja išmatų kiekis, jose matyti nesuvirškinto maisto, išmatos skleidžia ypač nemalonų kvapą, dažnai net putoja.  

Pajutę šiuos negalavimus, trimis rankos pirštais paspauskite žemiau apatinio kairio šonkaulio. Jei paspaudę pajusite skausmą, tai gali būti pirmieji kasos uždegimo požymiai. Labai svarbu nustatyti ligos priežastį ir pradėti gydymą, todėl būtina kreiptis į gydytojus.

 

Maistas ligos paūmėjimo metu

 

Kasos uždegimo paūmėjimo metu patariama valgyti garuose paruošto trinto maisto, liesos varškės, liesos mėsos ir žuvies, liesos paukštienos be odelės, patiekalų iš kruopų, išskyrus kviečių, troškintų vaisių ir daržovių. Galima valgyti vegetariškos daržovių sriubos, išskyrus kopūstų, nes jie sukelia vidurių pūtimą. Patartina valgyti 5-6 kartus per dieną, nepersivalgyti.

 

Pagrindinis kasos uždegimo požymis — skausmas, kuris atsiranda staiga, dažniausiai suvalgius riebaus ar aštraus maisto, išgėrus alkoholinių gėrimų.

 

Maistas turi būti pagamintas iš šviežių, gerų produktų. Daržovių ir vaisių daug nevalgykite.

 

Patariama mažiau vartoti  cukraus, medaus, uogienių. Paūmėjus kasos uždegimui per dieną suvalgykite ne daugiau 70 g cukraus bei 10 g druskos. Dažnai netinka saldus pienas. Patariama vengti kefyro, rūgpienio, pasukų.

 

Negalima vartoti alkoholio, rūkyti, dirbti sunkų fizinį darbą. Negalima valgyti kepto ir riebaus maisto, mėsos ir žuvies sultinių, šaltienos, konservuoto maisto, kepenėlių ir smegenėlių, grybų, ikrų, majonezo, aštrių prieskonių, riebios tešlos kepinių, šviežios juodos duonos, pyragaičių su kremu, šokolado, kakavos, stiprios arbatos, kavos, rūgščių vaisių ir uogų, griežčių, ropių, ridikėlių, rūgštynių, špinatų, svogūnų, salotų, ankštinių kultūrų, bananų, ledų, gazuoto vandens.

 

Vaistiniai augalai

 

Sergant pankreatitu patartina vartoti šiuos vaistinius augalus: trūkažolės ir kiaulpienės šaknis, mėlynių, bruknių ir žemuogių lapus, jūros kopūstus, erškėtrožių vaisius, ramunėles, jonažoles, sukatžoles ir mėtas.

 

Susmulkinkite 1 šaukštelį paprastosios trūkažolės šaknų, užpilkite 1 stiklinę verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti. Šio antpilo gerkite vietoj arbatos.

 

Jonažolės antpilas: susmulkinkite 50 g paprastosios jonažolės lapų ir žiedų ir užpilkite pusę litro degtinės, praskiestos vandeniu santykiu 1:3. Stiklainį su šiuo antpilu pakaitinkite 50–60 temperatūros vandens vonelėje 5 valandas. Sergantiems kasos uždegimu patariama gerti šio antpilo po 1 šaukštą 3 kartus per dieną 20–30 minučių prieš valgį. Gydomasis poveikis bus efektyvesnis, jei šį antpilą užgersite 1 šaukšteliu kalantės arba alijošiaus sulčių. 

 

Susmulkinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite mėlynių, bruknių ir žemuogių lapus, 1 šaukštą vaistinių augalų mišinio suberkite į termosą, užpilkite 1 stiklinę verdančio vandens ir palikite 8-10 valandų nusistovėti, po to nukoškite.  Šį antpilą išgerkite per dieną, padalinę į tris lygias dalis.  

 

 

Sergant pankreatitu patartina vartoti šiuos vaistinius augalus: trūkažolės ir kiaulpienės šaknis, mėlynių, bruknių ir žemuogių lapus, jūros kopūstus, erškėtrožių vaisius, ramunėles, jonažoles, sukatžoles ir mėtas.Susmulkinkite 1 šaukštelį kiaulpienės šaknų, sumaišykite su 3 šaukšteliais mėtų lapų. Mišinį užpilkite 1 stikline vandens, pavirinkite 5 minutes ant silpnos ugnies, uždenkite ir palikite nusistovėti pusę valandos. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės 3-4 kartus per dieną pusę valandos prieš valgį dvi savaites, padarykite 10 dienų pertrauką ir vėl gerkite dvi savaites.

Nuplaukite ir sumalkite 1 stiklinę avižų, užpilkite 5 stiklinėmis vandens, pavirkite 10 minučių ant silpnos ugnies, po to palikite nuovirą nusistovėti. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės pusę valandos prieš valgį.   

Gerkite antiuždegiminius vaistažolių antpilus: sumaišykite po 1 šaukštą ramunėlių, jonažolės, sukatžolės ir mėtų, užpilkite pusę litro verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti, po to nukoškite. Gerkite po du trečdalius stiklinės rytais prieš valgį ir vakarais prieš miegą.

 

Senovės liaudies medicinos patarimas

 

Sergantiems kasos bei kepenų uždegimu senovės liaudies medicinos žinovai patardavo ryte išgerti pilną stiklinę karšto pieno su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus, o po to nieko negerti ir nevalgyti 4 valandas. Pasak senovės liaudies medicinos žinovų, jei taip gydysitės, tai po 3-4 dienų pranyks kasos ir kepenų skausmas ir labai pagerės savijauta. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis