Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katedros aikštė virto kino sale po atviru dangumi: atidarytas „Kinas po žvaigždėmis“

Antradienio vakarą vilniečių ir miesto svečių laukė neįprastas reginys. Vienam vakarui Vilniaus Katedros aikštė virto didžiule, daugiau nei tūkstantį vietų turinčia kino sale. Čia parodytas filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ atidarė devintąjį „Kino po žvaigždėmis“ sezoną.
„Kine po žvaigždėmis“ – Jonas Nainys, Simona Nainė, Viktorija Šaulytė, Julius Mocka
„Kine po žvaigždėmis“ – Jonas Nainys, Simona Nainė, Viktorija Šaulytė, Julius Mocka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienio vakarą surengtas nemokamas kino seansas pritraukė tūkstančius kino mylėtojų.

„Kai prieš devynerius metus kilo mintis rengti vasariškas kino peržiūras po atviru dangumi, net nesvajojome, jog galėtume surengti tokio dydžio seansą pačioje miesto širdyje. Džiaugiamės, kad galime padovanoti filmo peržiūrą miesto gyventojams ir svečiams, kuriems „Kinas po žvaigždėmis“ jau tapo tradicine vasaros pramoga,“ – įspūdžiais dalinosi kino teatro „Pasaka“ direktorė Andrė Balžekienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Kino po žvaigždėmis“ atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Kino po žvaigždėmis“ atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Kino po žvaigždėmis“ atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Kino po žvaigždėmis“ atidarymo akimirka

O ir filmas buvo parinktas ne bet koks – Raimundo Banionio juosta „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ seansas nukėlė į 1972-ųjų Kauną. Nedidelė paauglių grupelė slapčia klausosi Liuksemburgo radijo grojamos vakarietiškos muzikos, svajoja, myli. Visi jie gyvena tame pačiame name, kuriame anksčiau buvo viešbutis „Amerika“.

Jų nekalta veikla susidomi KGB – saugumo agentai perskaito moksleivių laiškus, siųstus į Liuksemburgo radiją. Netrukus drauge su milicija jie išdrasko šį paauglių būrelį. Tai filmas apie jaunystę, lietuvių „hipių“ kartą, apie metą, kai susidegino Romas Kalanta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimundas Banionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimundas Banionis

Trumpą sveikinimo žodį prieš seansą taręs režisierius R.Banionis filmą pristatė kaip filmą apie laisvę.

„Filmas buvo kurtas jau po Kovo 11-osios, bet dar prieš Sausio 13-tąją. Nežinojome, kuo visa tai baigsis. Kūrėme filmą ne dėl medalių, o tam, kad bent kartą pasakytume viską, ką galvojame apie mūsų gyvenimą, mūsų jaunystę, buvimą šiame pasaulyje ir apie tai, kaip mes įsivaizduojame laisvę. Laisvė yra tai, vardan ko mes gyvename – kad žmogus galėtų sakyti tai ką nori ir gyventi taip, kaip sako“, – mintimis dalinosi režisierius.

R.Banionis patikino, jog didžiausias filmo apdovanojimas atėjo po trisdešimties metų – matant centrinėje Lietuvos aikštėje susirinkus tokią gausybę žmonių pažiūrėti filmo „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Kino po žvaigždėmis“ atidarymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Kino po žvaigždėmis“ atidarymo akimirka

Filme įsimintinus vaidmenis sukūrė Augustas Šavelis, Gabija Jaraminaitė, Jūratė Onaitytė, Jurga Kasčiukaitė, Gediminas Karka, Linas Paugis, Rolandas Kazlas, Giedrius Čaikauskas, Arūnas Sakalauskas, Gražina Balandytė ir kiti.

„Kinas po žvaigždėmis“ Valdovų rūmų kieme vyks rugpjūčio 1–30 d., kiekvieną darbo dieną. Žiūrovų laukia galimybė rinktis iš gausybės intriguojančių naujienų ir simpatijas jau spėjusių pelnyti kino salių favoritų.

Lietuvos kino centro filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė patikino, jog Vilnius niekuo nenusileidžia didiesiems Europos miestams, kuriuose kino peržiūros po atviru dangumi yra dažnas reiškinys.

„Visi yra pripratę, kad vasarą vyksta tokie lauko seansai, kada žmonės žiūri būtent nacionalinį kiną. Lietuvos kino centras neabejojo nė akimirką, ar prisidėti prie tokios iniciatyvos. Beprotiškai džiaugiamės, kad jūsų tiek daug, kad jūs čia, kad jūs mylite kiną“, – sakė Dovilė Butnoriūtė.

Žiūrėkite atidarymo galeriją:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas