Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Katrina Bajoras išskirtiniams svečiams parodė autorinį meno lobyną: intymus vakaras – Latvijos pajūryje

Praėjusį savaitgalį meno pasaulis liko sužavėtas išskirtiniu ir įsimintinu Katrina Bajoras meno kūrinių pristatymu, vykusiu unikalioje vasaros kūrybos rezidencijoje, Latvijos pajūryje. Meno pasaulio atstovai bei mylėtojai buvo kviečiami į intymų ir siurrealistinį vakarą, kuriame autoriniai darbai tapo ne tik vizualiniu, bet ir emociniu įvykiu.
Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas
Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas / Agnės Papievytės nuotr
Temos: 2 Paroda Kūryba

Katrinos Bajoras kūrybos magija

Menininkė puikiai žinoma dėl savo išskirtinio siurrealistinio stiliaus, ryškių spalvų ir tarpdiscipliniškumo. Renginyje buvo pristatyti jos naujausi paveikslai, kurie, kaip Karolis Gužas, Tarptautinės meno galerijos TSEKH Vilniuje vadovas sakė: „pasižymi drąsumu, ryškumu, tačiau joje gausu ir simbolizmo elementų, per kuriuos į pasaulį žvelgiama jausmine ir jutimine prizme. Menininkei tapyboje yra labai svarbi erdvė, laikas ir pasaulio suvokimo matymas, tad kiekvienas tapybos darbas reikalauja atidaus žvilgsnio“.

Be paveikslų, svečiai galėjo grožėtis keramika, kurios formos ir tekstūros kėlė susižavėjimą ir įkvėpė diskusijas apie šiuolaikinio meno tendencijas. Jos kurti drabužiai ir kilimas taip pat tapo renginio akcentais, atskleidžiantys menininkės gebėjimą sintezuoti meno ir funkcionalumo sritis.

Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas
Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas

Intymus ir elegantiškas vakaras

Renginio aplinka buvo įspūdinga – Katrinos Bajoro vasaros kūrybos rezidencija sukurta kaip ideali vieta menui ir kūrybai. Kuri, beje, 2015 metais Lietuvoje laimėjo apdovanojimą už geriausią gyvenamąjį namą-vilą kopose. Retas, kuris turi galimybę pakliūti į tokią jautrią ir intymią vietą. Mažas, bet išskirtinis svečių ratas – menotyrininkai, menininkai, meno vadybininkai, galerijų vadovai, klientai – sudarė unikalų intymumą, kurį papildė violončelės muzika, atlikta talentingos keturiolikmetės Emilijos Minelgaitės. Jos garsai padėjo kurti atsipalaidavusią, tačiau įkvepiančią atmosferą, leidžiant svečiams atsiduoti menui ir diskusijoms. „beneplácito“ natūralių, biodinaminių vynų degustacija papildė vakarą, suteikdama galimybę svečiams mėgautis subtiliais skoniais, juos tyrinėti, pažinti ir diskutuoti apie meno poveikį bei kūrybos procesus. Namų šeimininkai taip pat atskleidė savo aistrą kulinarijai ir svečius vaišino savo sukurtais patiekalais, įkvėptais kelionių ir surinktų gyvenimo skonių. Skanias akimirkas fiksavo bičiulė, fotografė Agnė Papievytė.

Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas
Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas

Ilgametis draugas, menininkas Justas Vonžodas negaili džiaugsmo „dideli formatai ir iki milimetro apgalvotos detalės. Skirtingų disciplinų žmonės, kuriuos vienija bendra aistra menui ir grožiui. Pokalbiai pripildyti emocijų, kuriuos gaubė gyva muzika. BAJORO puota. Daug žadantis charizmatiški ingredientai, kuriuos gali suvaldyti tik virtuozas, būtent, taip ir įvardinčiau kūrėjos Katrinos ambicijas ir pavykusius planus kurti bendrumą, naudojant formų ir spalvų akordus“.

Šventė ir kūrybos energija

Renginio įkarštyje atmosfera tapo dar gyvesnė. Grojant didžėjui, muzikos prodiuseriui Fiorini svečiai šoko ir šventė, atspindėdami menininkės kūrybos džiaugsmą ir energiją. Buvo akivaizdu, kad Katrina sukūrė ne tik meno kūrinius, bet ir įsimintiną vakarą, kuriame meno ir žmonių energija susijungė į vieną harmoningą visumą: „Katrina savo gyvenimo būdu liudija patį pačiausią kūrybos tikrumą: nesuvaidinto gylio horizontus, tik menininkei pažįstama šviesa matuojamas laiko kapsules-erdves, kūnus bei objektus. Katrina pakviesdama žmones į šventę – kartu visus pakvietė „kirsti horizontą“, į Papėje esančią savo kūrybos erdvę. Ten, anapus kasdienybės. Ir lygiai taip, kaip elgiasi visi išraiškingi ir įkvepiantys pagrindiniai filmų veikėjai, ji sukūrė laikinai egzistuojantį laukinės gamtos, prabangios palaikymo meilės, tyro garso ir meno fiestą“, – įžvalgomis dalijasi menotyrininkė Viktorija Mištautaitė.

Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas
Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas

Tai tik įrodo, jog Katrinos Bajoras kūrybos pristatymas buvo ne tik meninė peržiūra, bet ir įkvepianti patirtis, parodanti, kaip menas gali sujungti žmones, suteikti jiems džiaugsmo ir naujų įžvalgų. Šis renginys įrodė, kad menininkė yra ne tik talentinga kūrėja, bet ir puiki renginių organizatorė, sugebanti įkūnyti savo meną ir viziją į unikalią, nepamirštamą patirtį. Pati Katrina ypatingai džiaugiasi šiuo įvykiu: „manau, man dar prireiks savaitės kol visi jausmai ir patyrimai susigulės ir pilnai suprasiu, kas įvyko. Esu be galo laiminga, kad turėjau tokią galimybę sukviesti tiek daug nuostabių energijų ir dalintis meile. Įkvėpti ir būti įkvėptai. Ši privati paroda tapo savotišku įžanginiu žingsniu į dar platesnius kūrybinius horizontus“.

Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas
Agnės Papievytės nuotr./Katrinos Bajoras meno kūrinių pristatymas

Apie Katriną Knizikevičiūtę BAJORAS

Katrina Bajoras – talentinga menininkė, kurios kūryba apima įvairias meno formas, nuo tapybos iki dizaino. Jos darbai išsiskiria originalumu ir kūrybiškumu, o jų poveikis – emocinis ir intelektualus – nepalieka abejingų. „Atrodo, kad ji visur kur eina, prie ko prisiliečia, ten sukuria savitą pasaulį. Matomai kūrėjai, įsimintiną įspaudą paliko metai praleisti laukinės Papės paplūdimio ir Brazilijos kraštų horizontuose, kurie persikelia į tapybos darbus, praplečia erdves“, – Emilija Šneiderytė, šiuolaikinio meno vadybininkė. „Noriu tik pritarti Emilijai, šis renginys buvo dar viena galimybė patirti, švęsti jos meną bei kūrybines vizijas. Pabėgti nuo miesto šurmulio, galerijų šaltumo, įsilieti į kūrėjos nepaprastą kasdienybę“,– kalbėjo menininkas Lukas Svirplys.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas