Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kitokių pasikalbėjimų“ detektyvas: ginčas dėl laidos nuosavybės pasiekė teismą

Projekto „Kitokie pasikalbėjimai“ autoriui Mantui Bertuliui šis šventinis laikotarpis gali ir apkarsti. Jis sulaukė mažosios bendrijos „Kas vyksta“ pretenzijos – esą nelegaliai rengia „Kitokių pasikalbėjimų“ laidas, neturėdamas tam teisinio pagrindo. Gražiuoju susitarti nebesitikintys bendrijos atstovai kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, kad M.Bertuliui būtų uždrausta naudoti „Kitokių pasikalbėjimų“ prekės ženklą. M.Bertulis savo kaltės neįžvelgia ir pats turi pretenzijų ieškovams.
Mantas Bertulis
Laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ autorius Mantas Bertulis / Igno Gaižausko nuotr.

MB „Kas vyksta“ vadovas ir portalo „Kas vyksta Kaune“ įkūrėjas Vaidas Pilkauskas 15min pasakoja, kad į teismą kreipėsi dėl Manto Bertulio patentų biure užregistruoto „Kitokių pasikalbėjimų“ prekės ženklo.

Istorija prasidėjo dar 2014 metais. V.Pilkauskas pripažįsta, kad pradinę laidos idėją bendrijai „Kas vyksta Kaune“ pasiūlė M.Bertulis, tačiau tai, pasak jo, vėliau išsirutuliojo į bendrą projektą.

„Atėjo Mantas pas mus su kolega ir sako: turiu tokią idėją, darykime kartu. Aš nekvestionuoju jo darbo, jis tikrai dirbo su projektu, bet visos sutartys buvo sudarytos įmonės vardu“, – 15min apie projekto „Kitokie pasikalbėjimai“ pradžią kalbėjo V.Pilkauskas.

2015 metų lapkričio 2 dieną mažoji bendrija, M.Bertuliui nežinant, Valstybiniame patentų biure pirmoji užregistravo šį prekės ženklą, po kelių dienų – lapkričio 6-ąją – tą patį padarė pats M.Bertulis.

Projekto partnerio nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“: G.Liaudanskas-Svaras išdavė didžiausią vaikystės fobiją
Projekto partnerio nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“: G.Liaudanskas-Svaras išdavė didžiausią vaikystės fobiją

Paklaustas, ar tikrai laidą patentavo neatsiklausę jos bendraautoriaus Manto Bertulio, Vaidas Pilkauskas sako, kad tai esmės nekeičia, tuo metu jis, kaip ir Mantas, buvo projekto kūrėjas – viskas buvo daroma įmonės vardu: „Dėl šios priežasties, mes tikrai turėjome teisę registruoti „Kitokius pasikalbėjimus“ patentų biure.“

„Kitokie pasikalbėjimai“ portale „Kas vyksta Kaune“ startavo 2014-ųjų kovą, paskutinė laida įvyko 2015-ųjų gruodį.

Vaidas Pilkauskas pripažįsta, kad tarp kūrybinės komandos ir M.Bertulio buvo nesutarimų ir sako, kad tai normali darbo praktika. Esą pirmiausia reikia kalbėtis, o ne trenkti durimis ir išeiti, juk buvo investuotas laikas, pinigai ir darbas – visa tai turi atsipirkti.

„Vieną rytą supratome, kad neturime prisijungimų prie „Kitokių pasikalbėjimų“ paskyros nei „Youtube“, nei „Facebook“. Mes projektui skyrėme darbuotojos, reklamą, suradome rėmėjus, skyrėme finansinę paramą. Aš tai traktuoju kaip portalo investiciją į savireklaminį projektą“, – pasakojo V.Pilkauskas.

M.Bertulis „Kitokių pasikalbėjimų“ renginius atnaujino 2017 metų balandį, pasak V.Pilkausko, neturėdamas tam šio prekės ženklo turėtojo MB „Kas vyksta“ leidimo.

Į teismą – po trejų metų. Kodėl tik dabar?

Bendrijai „Kas vyksta“ atstovaujantys teisininkai 2018 metų lapkričio 30 dieną Vilniaus apygardos teismui pateikė ieškinį, jis nagrinėti priimtas trečiadienį, tačiau posėdžio data dar nėra žinoma – antra pusė turi pateikti paaiškinimus.

„Kol kas kreipėmės tik dėl ženklo naudojimo uždraudimo. Tada žiūrėsime, ar prašysime atlyginti žalą, – 15min komentavo V.Pilkauskas. – Per tuos trejus metus daugybę kartų bandėme susitarti su Mantu Bertuliu. Kreipėmės ir į policiją, tačiau Bertulis mus ignoravo, socialiniuose tinkluose užblokavo. Teismas – kraštutinis kelias, bet mes neturėjome kito pasirinkimo.“

15min susisiekė su Mantu Bertuliu, kuris kaltinimus neigia ir sako, kad laidos slapčia neperėmė – „Kas vyksta Kaune“ ir jo keliai išsiskyrė po nesutarimų dėl laidos koncepcijos.

„Dėl laidos išsiskyrė mūsų nuomonės – „Kas vyksta“ iš projekto norėjo išmesti Justiną Jankevičių, aš su tuo nesutikau, Justinas buvo pagrindinis laidos veidas. Nuo to laiko mes su jais (mažąja bendrija – red.) nebendraujame“, – 15min tvirtina M.Bertulis.

Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu
Igno Gaižausko nuotr./„Kitokie pasikalbėjimai“ su Jonu Mačiuliu

Sugalvojęs „Kitokius pasikalbėjimus“, bendradarbiavimą su „Kas vyksta“ Mantas pasakoja pradėjęs dėl to, kad jo idėjai reikėjo partnerių. Kadangi gyveno Kaune, kreipėsi pagalbos į didžiausią miesto portalą – „Kas vyksta Kaune“. Jie padėjo su projekto sklaida, pašnekovų, filmavimo komandos paieškomis.

„Mes su draugais sukūrėme ir idėją, ir pavadinimą, ir logotipą. Tiesiog jie mūsų buvo informaciniai partneriai. „Kas vyksta“ prisidėjo ir su savo žiniomis, patirtimi ir pažintimis“, – projekto pradžią prisimena Mantas.

Tačiau jis pasakoja, kad nesutarimų šleifas su „Kas vyksta“ komanda persekiojo nuo pat projekto starto.

„Vieną dieną sužinojau, kad jie slapčia, nepranešę man, kaip projekto organizatoriui, savo vardu, užregistravo patentų biure laidos pavadinimą ir logotipą. Jie pasielgė labai negražiai – aš tą patį padariau dviem dienomis vėliau, – 15min kalbėjo M.Bertulis. – Patentų biuras patvirtino abi registracijas. Tai daryti galima, kol neužprotestuoja viena šalis. Aš protestuoti negalėjau, nes pateikiau antrą patentą, todėl turėjau laukti kol kita pusė tai padarys.“

Mantas sako, kad praėjo trys metai nuo tos dienos, kai jis išsiskyrė su portalu „Kas vyksta Kaune“ ir stebisi, kodėl būtent dabar kreiptasi į teismą.

„Kitokių pasikalbėjimų“ nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu, Mantas Bertulis ir Mantas Katleris
„Kitokių pasikalbėjimų“ nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu, Mantas Bertulis ir Mantas Katleris

„Kodėl jie to nedarė anksčiau? Niekaip negaliu rasti atsakymo. Gal pamatę, kaip „Kitokie pasikalbėjimai“ išaugo, jie nori pasisavinti jį ir iš jo pasipelnyti?“ – stebėjosi Mantas.

Kaltinimus, kad jis slapčia pakeitė projekto administravimo teise suteiktus prisijungimus prie „Facebook“ ir „Youtube“ paskyrų, M.Bertulis taip pat atmena, esą pasibaigus bendradarbiavimui, tai įvyko natūraliai: „Tai mano puslapis, o nusprendus skirtis, logiška, kad buvęs partneris neteko „Kitokių pasikalbėjimų“ administravimo privilegijos.“

Ar MB „Kas vyksta“ pati kurs laidą be M.Bartulio, V.Pilkauskas 15min sakė dar nežinantis, pasak jo, dabar svarbiausia teisiškai išsiaiškinti, kam priklauso laida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas