Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klausimais apipinta Jūratės Rekevičiūtės mirtis: praėjus beveik mėnesiui – dar daugiau abejonių

Menininkės Jūratės Rekevičiūtės mirtis jos draugams vis dar kelia daugiau klausimų nei atsakymų. Po beveik mėnesį trukusio aiškinimosi telieka spėlioti, kas nutiko tą naktį, kai kitų akivaizdoje nuėjusi miegoti menininkė ryte rasta negyva prie namo esančiame tvenkinyje.
Jūratės Rekevičiūtės laidotuvių akimirka, Jūratė Rekevičiūtė
Jūratės Rekevičiūtės laidotuvių akimirka, Jūratė Rekevičiūtė / Arno Stumilos, asmeninio albumo nuotr.

J.Rekevičiūtės mirtis bičiuliams ir jos meno gerbėjams buvo netikėta tarsi žaibas iš giedro dangaus. Dar prieš mėnesį pasidžiaugusi įveikus antros stadijos vėžį, ji iš naujo paišė žemėlapį, kuriame didžiulėmis raidėmis buvo užrašyta „Gyvenimas“.

O jame menininkė dėliojo ne tik savo būsimų kūrinių eskizus, planavo naujas parodas, bet ir vardijo, kiek daug pasaulio jai likę. Svajojo ir pagaliau aplankyti Pietų Ameriką – išsvajotą žemyną, į kurį anksčiau negalėjo nuvažiuoti dėl netikėtai užklupusios ligos. Kalbėjo ir apie išsiilgtą Šveicariją, kurią aplankė likus kelioms savaitėms iki mirties.

Taip dabar kiekvieną dieną Jūratės gyvenimą prisimena ir patys artimiausi bičiuliai, bandantys iki mažiausių smulkmenų atminti, ką galėjo praleisti, kur buvo užsimerkę, kai galbūt reikėjo būti kaip niekad atidiems, ką padarė ne taip, kad likimas iškrėtė tokį baisų pokštą.

Artima Jūratės draugė, buvusi Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Vida Gražienė nelaimės išvakares prisimena iki šiol. Tą šeštadienio vakarą visi bičiuliai susitiko menininkės namuose, o šios tradicijos kompanija, kurioje skirtingose srityse dirbantys žmonės, laikosi jau ne vienerius metus. Susitiko visi po 2 metų pertraukos, tad tą vakarą netilo kalbos, juokas. Visi prisimena ir kokia laiminga tąvakar buvo Jūratė.

„Vėliau ji pasakė, kad yra šiek tiek pavargusi, todėl pasiūlė susitvarkyti ir išvažiuoti. Ją tą vakarą palikome miegančią. Kas įvyko vėliau, nežinome. Aš gavau skambutį iš Jūratės buvusio vyro draugės, o paskui ir vyras kalbėjo, kad Jūratė rasta negyva tvenkinyje“, – dabar sako Vida.

V.Gražienė pasakoja, kad Jūratę rado jos buvęs vyras, televizijos laidų režisierius ir prodiuseris Ričardas Rickevičius bei jo gyvenimo draugė, o draugams beliko tik svarstyti, kas galėjo nutikti. Juk vakare viskas vyko ramiai ir sklandžiai.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Jūratė Rekevičiūtė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Jūratė Rekevičiūtė

J.Rekevičiūtė buvo su drabužiais – tais pačiais, kuriuos vilkėjo nelaimės išvakarėse vykusio vakarėlio metu. Teisėsaugininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą menininkės mirties priežasčiai nustatyti. Šią informaciją 15min patvirtino ir policijos atstovai.

„Po šio įvykio su manimi niekas nekontaktavo, todėl daugiau nieko nežinau. Jūratė puikiai jautėsi, bendravo, sutarėme, kad po dvejų metų vėl susitiksime“, – prisiminė V.Gražienė.

Išgyveno skausmą dėl prarastos meilės

Birželio pradžioje 15min kalbinta Jūratė pasakojo, kad netrukus vyks į Šveicariją. Moteris buvo labai laiminga, ruošėsi naujai fotosesijai ir džiaugėsi, kad galės užsienyje įgyvendinti savo planus.

„Dabar išskrendu į Šveicariją fotosesijai, po to esu suplanavusi važiuoti pasižiūrėti Marinos Abramovič, o dar paskui planuoju vykti į Švediją specialių fotopolimero plokštelių pasigaminti“, – netolimos ateities planais dalijosi menininkė.

Tačiau Jūratės artima draugė Vida papasakojo, kad kelionė į Šveicariją buvo suplanuota ne tik dėl meninių tikslų. Užsienyje Jūratės laukė artimas širdies draugas.

„Nežinau, ar tai vieša paslaptis, bet ji ten vyko pas savo draugą. Ir labai tikėjosi, kad iš šitų santykių kas nors išsivystys. Deja. Nieko neįvyko ir ji buvo dėl to labai nusivylusi“, – prisimena V.Gražienė.

Vis dėlto tik po nelaimės viešumoje pasklidusias kalbas, kad Jūratę buvo apnikęs liūdesys ir ji galėjo prieš save pakelti ranką, V.Gražienė linkusi neigti. Visi, bent kiek artimiau pažinoję talentingą moterį, iš Jūratės galėjo semtis tik noro gyventi.

„Tik niekada tikrai negali žinoti, kas dedasi žmogaus viduje“, – sako Vida ir priduria, kad dabar visiems belieka laukti medicininės ekspertizės rezultatų, kurie patvirtintų, ar Jūratės mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, o galbūt kažkas daugiau.

Asmeninio albumo nuotr./Jūratė Rekevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Jūratė Rekevičiūtė

Jūratės bičiulė, Kauno technologijos universiteto docentė Nida Ambrasė pasakoja, kad menininkės mirties liudijime parašyta, jog priežastis – nelaimingas atsitikimas. Visgi tai buvo tik pirminis, greitosios pagalbos medikų nustatytas įvertinimas, todėl belieka laukti, ką pasakys teismo ekspertizė.

Nida, kaip ir visi menininkės bičiuliai, sako, kad šiuo metu tik belieka spėlioti, kas galėjo nutikti. Ypač kad su daugeliu bičiulių ji lemtingą vakarą turėjo tiek planų – su Vida kalbėjosi apie kitą vakarėlį, kurį pažadėjo rengti dar po 2 metų, su Nida juokėsi aptarinėdamos buitinę techniką, nes visai neseniai Jūratė įsigijo išsvajotą raudoną šaldytuvą.

„Ir tarėmės, kad kitą savaitgalį pas mane atvažiuos... Sunku dabar suvokti, kas nutiko. Prie tvenkinio paslydo? Nukrito? Nežinau, kokios būsenos žmogus turi būti, kad nukristų“, – svarstė N.Ambrasė.

Atsisveikinimo su Jūrate akimirkos – galerijoje:

Iki šiol Nida nesupranta, kodėl Jūratė rasta plūduriuojanti tvenkinyje. Anot jos, paskendusį žmogų vanduo iškelia tik po kelių dienų. Moteris neslėpė galvojanti ir apie kitokias mirties priežastis.

„Jei ji iškrito pro atvirą langą, kurio niekada neatidarinėjo, tai tada turėtų rasti kūno sužalojimus. Jūratės namuose buvo langas – panašus į duris, pro kurias galima išlipti. Tačiau nuo tos vietos nulipti gana sunku, nes nuo lango iki žemės yra apie du metrus. Jei ji bandė lipti, turėtų būti likę sužalojimai, pėdsakai.

Man ši mirtis – kažkokia mistika, galima sakyti, kad ji ėjo prie tvenkinio, paslydo... Betgi ji juk plaukiodavo, o rytais su drabužiais niekada nelipdavo į vandenį. Negaliu sakyti, kad to negali būti, nes Jūratė menininkė, turėjo daug idėjų, galbūt ėjo naktį, tamsoje pasivaikščioti“, – kalbėjo bičiulė.

Artimieji viliasi, kad atsakymų beliko laukti tik kelis mėnesius. Vis dėlto visi sutinka, kad ne jie šiuo metu svarbiausi.

Žinią apie mirtį 15min patvirtino artima jos bičiulė Rūta Bilkštytė. Ji pasakoja, kad Jūratė net ir sirgdama labai sunkia liga stengėsi išlikti pozityvi, nors gyvenime būta ir juodesnių momentų.

Menininkė Jūratė Rekevičiūtė birželį buvo atšventusi savo 50-metį. Visai neseniai su klastinga liga kovojusi moteris savo jubiliejų pasitiko ją įveikusi.

Jūratė visada tikėjo, kad pasveiks ir neslėpė, kad jeigu ne bičiulių palaikymas ir medikų pastangos, jai šiame gyvenimo etape būtų buvę kur kas sunkiau.

„Be draugų nebūčiau pati susitvarkiusi – nei finansiškai, nei buitiškai. Buvo tokių etapų, kai buvau kaip neįgali, negalėjau savimi pasirūpinti – nei automobilio vairuoti, nei nuvykti pas gydytojus, nei valgyti pasigaminti, nei apsipirkti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bičiulės atsisveikina su menininke Jūrate Rekevičiūte: „Jai skaudėjo dažniau, nei ji tai parodė“

Visą laiką, kai kalbu apie tai, vos ne ašaros iš džiaugsmo rieda. Šis momentas labai jautrus – buvau viskuo aprūpinta. Buvo pasirūpinta ir mano grožiu, ir finansais. Esu tikrai pamaloninta“, – gerų žodžių pagalbos ranką ištiesusiems draugams negailėjo Jūratė.

Menininkė Jūratė Rekevičiūtė diagnozę „antros su puse stadijos krūties vėžys“ išgirdo praėjusių metų pavasarį, o rugpjūčio 29-ąją ryžosi apie tai prabilti viešai. Tą ji ir padarė praėjusiais metais, davusi interviu 15min, o prabilusi viešai sulaukė ir taip reikalingos žmonių paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant