Marijonas Mikutavičius: apie mitybą susimąstysiu tuomet, kai susirgsiu
Marijonas Mikutavičius, kaip jis pats sako, valgo viską: ir mėsą, ir daržoves, ir vaisius – kas tik šauna į galvą. Jis neskaičiuoja kalorijų ir nesudarinėja mitybos lentelių. Be to, niekad nėra akyse regėjęs maisto pasirinkimo piramidės. Marijonas nežino ir kas yra aterosklerotiniai kraujagyslių pakitimai, sukeliantys sunkias ligas. Nors tikrai apie tokius susirgimus yra viena ausimi girdėjęs.
„Aš niekad nebuvau susimąstęs apie tokį dalyką, kaip sveika mityba. Kol manęs neužpuls ligos, apie tai ir negalvosiu“, – sako atvirai.
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto tyrimų duomenimis, lietuviai valgo per mažai grūdinių kultūrų, vengia tikrai nebrangių, bet labai naudingų košių. Marijonas košių taip pat nemėgsta. Nebent kokios pirktinės, jau paruoštos, ryžių košės rytais paskanauja. Tačiau turi ir gerų įpročių – vengia valgyti šaldytus pusgaminius iš parduotuvių (juos reikia tik pašildyti), kurie yra ne toks visavertis maistas, kaip šviežias, čia pat paruoštas.
Labai dažnai žmonės, gyvenantys įtemptu ritmu ir neturintys laiko patys ruošti visaverčio maisto, būtinų medžiagų trūkumą kompensuoja papildais. Marijonas yra gėręs vitaminus, bet gerai net nepamena, kada tai buvo.
O kokia buvo Marijono vaikystė? Negi mama nesiūlė gerti žuvies taukų, norėdama sustiprinti sūnaus imunitetą? Pasirodo, žuvų taukų skonio M.Mikutavičius taip pat nepamena.
„Tiesiog aš kartais atsisakau gyventi pagal visuomenės madas – kokios geros jos bebūtų. O sveikatingumo vajus gal ir geras dalykas, jei kitiems padeda. Bet aš gyvensiu savo gyvenimą“, – apibendrina Marijonas.
Indrė Makaraitytė: stengiamės valgyti labai sveiką maistą ir grūdintis
TV3 laidos „Savaitės komentarai“ vedėja Indrė Makaraitytė stengiasi valgyti labai sveikai.
„Visuomet žiūriu, kad namuose būtų daržovių, vaisių, nes auginu du mažus vaikus. Vieną kartą per savaitę būtinai valgome žuvį, rytais vaikai kerta košę. Labai svarbu, kad vaikai nuo mažumės priprastų teisingai maitintis. Jokių sumuštinių! Jei vaikas įpras košę valgyti rytais nuo mažumės, tai taip darys ir likusį gyvenimą. Tą košę, žinoma, valgau ir aš. Bet kadangi dieną dirbu, tai pietauju mieste. O kai valgai mieste, tai visko būna... O kaip būna, tai geriau nesakysiu, nes tokiais dalykais girtis negerai. Kartais tikrai sveikiau įsimesti į dėžutę juodos duonos, pomidorų ir sūrio ir taip užkąsti, nei suvalgyti picą“, – sako I.Makaraitytė.
Indrė stengiasi naudingų medžiagų gauti iš gamtos.
„Stengiuosi geriau valgyti daugiau vaisių. Dabar, kai jau pradėjo dygti žolė, salotoms prirenku šviežių dilgėlių, garšvų, kiaulpienių lapelių – šiom pavasarinėm gėrybėm kiekvieną pavasarį stengiuosi paįvairinti salotas, tikrai skanu. Tėvams nuvežu, ir pati skanauju. Vaikams, žinoma, tokių dalykų neįmanoma įsiūlyti, bet barščius su dilgėlėm jų prosenelė jiems šį pavasarį kaime jau gal tris kartus virė. Valgė – net ausys linko“.
Anot I.Makaraitytės, labai svarbu ir grūdintis. Su sūneliu Jonuku į baseiną Indrė vaikšto nuo 7-os jo gyvenimo savaitės. Su dukrele Upe – nuo jos dviejų mėnesių.
Informaciją parengė: Lietuvos maisto papildų gamintojų asociacija (MPGA)