Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Komedijos „Gardutė“ aktorės E.Ozarinskaitė ir A.Ravdo: „Tos virėjos truputį ir mes“

Labai gali būti, kad daug kam kino režisierės Eglės Vertelytės komedija „Gardutė“ taps pirmąja pažintimi su aktorėmis Elena Ozarinskaite ir Agnieszka Ravdo. Kai kas jas prisimins iš teatro spektaklių, bus ir tokių, kurie neabejotinai apie jas yra girdėję, tačiau jų darbų nematę. Bet kokiu atveju, emocinga, gaivi ir labai nuoširdi jaunųjų aktorių vaidyba filme neliks nepastebėta.
„Gardutė“
„Gardutė“ / Ievos Jūratės nuotr.
Temos: 1 filmas

Nei Prancūzijoje gyvenanti E.Ozarinskaitė, nei pastaruoju metu Kaune sūnų auginanti A.Ravdo nesitikėjo filme gauti vaidmenį. Perėjusi pirmąjį atrankos turą Elena išvis pamiršo apie kvietimą filmuotis, Agnieszka, kad ir kaip stengėsi atrankoje gerai pasirodyti, kvietimo į antrąjį turą sulaukė tik po metų.

„Nuoširdžiai, nesitikėjome“, – vienu balsu sako aktorės, čia pat pridurdamos, kad „Gardutė“ joms abiem yra pirmieji dideli, pagrindiniai vaidmenys kine.

Tačiau išties jas reikia pamatyti: E.Ozarinskaitės dar sovietmečiu dvelkiančioje valgykloje „Gardutė“ dirbanti Ona – naivi ir geraširdė, didžiulėmis, išplėstomis akimis į pasaulį žvelgianti ir nesąmoningai meilės laukianti vieniša mama. A.Ravdo personažė – toje pačioje valgykloje dirbanti geriausia Onos draugė, kaimietukė Saulė.

Ievos Jūratės nuotr./„Gardutė“
Ievos Jūratės nuotr./„Gardutė“

Vieną dieną Saulė be Onos leidimo jas įtraukia į aukštos klasės maisto gaminimo realybės šou, kurio pagrindinis prizas yra nuosavas restoranas. Šito restorano, beje, pagal scenarijaus autorės ir režisierės E.Vertelytės sumanymą, labai nori ir viena itin patyrusi virtuvės šefė Bruknė, kurią filme vaidina aktorė Lina Rastokaitė.

„Gal tris kartus buvome susitikę su kūrybine grupe, bet aš niekaip negalėjau patikėti, kad mane išsirinks, vis atrodė, tikrai paims garsesnę, geriau žinomą, daugiau vaidmenų sukūrusią aktorę“, – sako E.Ozarinskaitė ir visai neslepia, kad šis vaidmuo jai – svajonės išsipildymas.

„Kai mane pakvietė į atranką, pagalvojau – mano vaidmuo. Netgi pradėjau repetuoti namuose, – pasakoja A.Ravdo. – Atrankoje supratau, kad tai, kaip matau vaidmenį, prasilenkia su komandos matymu, kad mėginu įbrukti savo variantą. Po atrankos man pasakė, kad esu tarp favoričių ir… dingo. Kito skambučio sulaukiau tik po metų, teko dar kartą dalyvauti atrankoje. Gerai prisimenu: įsėdau į automobilį ir atsidusau – dalyvavau taip, kaip nereikia, tikrai nepaims! Bet staiga – skambutis.“

Veronikos Gendrikienės nuotr./„Gardutė“
Veronikos Gendrikienės nuotr./„Gardutė“

Jos abi prisimena kino aikštelėje nugirstą frazę „Ateinate, atsistojate su tais kvailais kostiumais ir jau juokinga“. Regis, filmo režisierė E.Vertelytė būtent to ir siekė, norėjo, kad Onos ir Saulės personažuose atsispindėtų realios Elenos ir Agnieszkos patirtys.

„Pagaliau gavai vaidmenį, kur tau vaidinti nereikia“, – taip Agnieszkos sukurtą virėjos Saulės personažą įvertino jos vyras, aktorius Vaidas Maršalka, o pati aktorė įsitikinusi, kad asmeninio gyvenimo nei teatro scenoje, nei kino aikštelėje nubraukti neįmanoma. „Vaidmens pradžia ir pabaiga visada esi tu“, – ji sako ir pasakoja filme kūrusi mokyklos amžiaus Agnieszką, kuri turi savitą supratimą apie tai, kas yra garsenybės.

Filmo kūrėjų nuotr./Kadras iš filmo „Gardutė“
Filmo kūrėjų nuotr./Kadras iš filmo „Gardutė“

Oskaro Koršunovo spektakliuose „Romeo ir Džuljeta“ Džuljetos, „Žuvėdroje“ Ninos, „Tartiufe“ Marijanos ir daugybę kitų vaidmenų teatre sukūrusi A.Ravdo Klaipėdos universitete studijavo režisūrą, vėliau Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vadovaujama Veltos ir Vytauto Anužių, baigė vaidybos studijų programą.

Onos natūralumas filme lygiai taip pat paperka. „Man gražiausias buvimas – vaidinti, – sako E.Ozarinskaitė. – Vaidyba – vaidyba, bet juk viską ištrauki iš savęs, visas savo patirtis. Gali jas padidinti, gali pamažinti, bet juk supranti, ką reiškia netektis, ką reiškia būti paliktai, ką reiškia džiaugtis. Turi suprasti vaidmenį, ištraukti tai, kas jam tinka iš savęs, ir po gabalėlį sudėti.“

Menininkų šeimoje užaugusi, aktorystę su studijų vadovu Valentinu Masalskiu atradusi, o vėliau režisūros magistro studijas baigusi E.Ozarinskaitė pastaruoju metu vaidmenų nekuria. Šį pavasarį atšokusi vestuves Prancūzijoje, ji sako vis dar ieškanti savęs, nors čia pat prisipažįsta, kad vaidinti kine norėtų.

Rugsėjį Vilniuje buvo pristatytas Aušros Lukošiūnienės dokumentinis filmas „Juoda“ apie E.Ozarinskaitės tėtį – architektą, dizainerį ir menininką Valdą Ozarinską. Elenos vaidmuo šiame filme buvo suvaidinti save.

Ir iš Prancūzijos į Lietuvą parvykstančiai Elenai, ir Agnieszkai „Gardutės“ premjera bus ir pirmoji filmo peržiūra. Abi juokiasi: kad tik neištiktų širdies smūgis, širdis, belaukiant premjeros, jau dabar baladojasi.

Įvairiais gyvenimiškais prieskoniais paskaninta pirmoji lietuviška kulinarinė komedija „Gardutė“ – kino teatruose nuo lapkričio 29 dienos. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Filme vaidina E.Ozarinskaitė, A.Ravdo, L.Rastokaitė, Leonardas Pobedonoscevas, Vytautas Rumšas jaunesnysis. Pasirodo ir realūs virtuvės šefai: Liutauras Čeprackas ir televizijos projekto „Lietuvos superšefas“ nugalėtojas Arnas Petronis.

VIDEO: GARDUTĖ (2024) - lietuviška kulinarinė komedija kinuose jau nuo lapkričio 29 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento