Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konflikto Palomenėje liudininke tapusi Ž.Kropaitė papasakojo, ką matė: „Nelabai solidu man tylėti“

Aistros dėl savaitgalį Palomenėje vykusio konflikto, tarp kurio dalyvių buvo komunikacijos specialistas Alkas Paltarokas, nerimsta. Iš pradžių pasisakė pats A.Paltarokas, teigęs, kad auka yra tik jis, nes esą buvo užpultas po to, kai bandė sudrausminti prorusiškai nusiteikusius asmenis. Tačiau vėliau pasirodė ir kita versija – kad žinomas vyras neva pirmasis ėmėsi fizinio smurto. O dabar apie konfliktą prabilo įvykio vietoje buvusi žurnalistė Živilė Kropaitė-Basiulė.
Živilė Kropaitė-Basiulė, incidentas Palomenėje
Živilė Kropaitė-Basiulė, incidentas Palomenėje / BNS nuotr. ir stopkadras

Živilė Kropaitė-Basiulė antradienio rytą feisbuke paviešino įrašą, kuriame papasakojo apie savo akimis šeštadienį regėtą incidentą Palomenėje. Ji teigė pati mačiusi, kad ne viskas buvo taip, kaip pasakota iš pradžių, ir paneigė kalbas apie policijos neveiksnumą.

Šiuo įrašu Ž.Kropaitė-Basiulė sutiko pasidalyti ir su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

„Visgi nelabai solidu man tylėt.

Šeštadienį buvau pilietinės dainos festivalyje Palomenėje. Dainavom su Aiste Plaipaite partizanų dainas, paskui su labai solidžiais pašnekovais dalyvavau diskusijoje apie partizanų atminties įamžinimo formas.

Išėjus iš kultūros centro, kuriame ir vyko diskusija, iškart savo akimis pamačiau kelis vyrus agresyviai rėkiant, buvo akivaizdu, kad tuoj įsiplieks muštynės.

Kadangi istorija sulaukė plataus nušvietimo žiniasklaidoje, norėčiau nedaryti jokių išvadų, tačiau, kadangi prašyta liudijimų, pateikti tik faktus, kuriuos mačiau savo akimis:

– Asmuo skauto uniforma atrodė agresyviai nusiteikęs, o aplink jį susibūrę keli vyrai jį stabdė, sakydami, kad iškvies policiją;

– Po kurio laiko (sakyčiau, keliolikos minučių) asmuo tų pačių vyrų (galbūt ir moterų) buvo pargriautas ant žemės, galimai jį stabdant;

– Po dar kažkiek minučių asmuo sėdo į automobilį, bandomą vairuoti moters ryškiu kostiumu, tačiau vietos moterys ir vyrai bandė tą automobilį sulaikyti, sakydami, kad jau tuoj atvyks policija, ir reikia neleisti jiems pabėgti;

– Policija atvyko ypač operatyviai, ką kalbėjo su asmeniu ir ponia negirdėjau, tik girdėjau, kaip vis klausė, ar tikrai buvo peilis;

– Kadangi socialiniuose tinkluose buvo Palomenėje galimai nebuvusių asmenų vertinimų apie „nieko nedariusią policiją“, tai, mano, ten buvusios vertinimu, nors mačiau viską iš gana didelio atstumo, policija dirbo tiesiog nepriekaištingai operatyviai, aktyviai, puikiai;

– Policija vyrą sulaikė, šis, regis, bandė priešintis, jie jį „paguldė“ ant kapoto, tada uždarė į savo automobilį;

– Po visą šventę, netrukus turint grot Thundertale’ams, lakstė išsigandę organizatoriai ir gyventojai, kalbėdami apie peilį, jo bijodami; viena jauna prie manęs pribėgusi mergina sakė: pirmą sykį savanoriauju tokiam renginy, o va kas dedasi;

– Prieš visą šį konfliktą minėtas asmuo skauto uniforma kalbino žmones, ėjo, juos neatsiklausęs filmavo;

– Minėtas asmuo kitą dieną feisbuke išplatino įrašą, kuriame teigė, kad jį užpuolė ir sumušė vatnikai. Jį laikino ir drąsino daugybė garbių žmonių;

– Vis daugėjo žiniasklaidos pranešimų su įsibaiminusių palomeniškių/renginio svečių vis įvairesniais liudijimais;

– Asmuo socialiniuose tinkluose paviešino partizanų vado dienoraščio ištraukas, tarsi – pavadinkim tai mano vertinimu – galimai įvykių Palomenėje įkarštį dangstydamas partizanų rankraščiais.

Aš nežinau, ar Palomenėje buvo vatnikų. Bent jau mano sutikti žmonės buvo paprasti, skaidrūs, laisvės dainų besiklausantys, tokia grynai Ariogalos publika.

Nežinau ir nuo ko įsižiebė konfliktas ar kas jį pradėjo.

Mano asmeniniu vertinimu, minėtas asmuo skauto uniforma galimai buvo neblaivus.

Agnė Zalanskaitė vakar išplatino įrašą, kuriame pateikė nuomonę, kad kažin, ar Adolfas-Ramanauskas Vanagas būtų patenkintas, matydamas, kaip jo rankraščiai cituojami bandant įprastą buitinį konfliktą paversti šventa kova dėl Lietuvos laisvės“, – rašė Ž.Kropaitė-Basiulė.

Visgi nelabai solidu man tylėt. Šeštadienį buvau pilietinės dainos festivalyje Palomenėje. Dainavom su Aistė Plaipaitė...

Posted by Živilė Kropaitė-Basiulė on 2024 m. rugpjūčio 12 d., pirmadienis

Dvi versijos

Žmonės.lt primena, kad Alkas Paltarokas sekmadienį savo feisbuko paskyroje išplatino įrašą, kuriame teigė, kad buvo sužalotas Palomenės miestelyje vykusios „Didžiosios kovos“ partizanų pagerbimo šventės metu. Vyras pasakojo, kad po to, kai pabandė sudrausminti prorusiškai nusiteikusius asmenis, šie jį užpuolė.

„Didžiosios kovos“ partizanų pagerbimo šventės metu, Palomenės miestelyje (Kaišiadorių raj.) renginiui besibaigiant su kolege vakarieniavome kavinėje. Šalia sėdėjo įsilinksminusi neaiški asmenų kompanija, girdėjosi necenzūrinė rusiška leksika, partizanus vadino banditais.

Pabandžiau sudrausminti žodžiu. Sudrausminimas nepatiko. Paprašė ugnies, atsakiau „vatai nebus“. Buvau užpultas grupės iš 8 žmonių. Smūgiuota lazda į nugarą, vėliau buvau parverstas ant žemės – bandė smaugti ir laužti rankas.

„Kol atvykusi policija aiškinosi su manimi, užpuolikai tiesiog išsiskirstė. Šiuo metu inicijuoju teisines procedūras dėl smurtinio užpuolimo ir daugybinių kūno sužalojimų. Vatnikai chuliganai bus nubausti“, – rašė A.Paltarokas.

Vakar buvau užpultas ir sužalotas ekrano vaizdo nuotrauka žemiau). Įvykio liudininkų prašau susisiekti. "Didžiosios...

Posted by Alkas Paltarokas on 2024 m. rugpjūčio 11 d., sekmadienis

Tačiau netrukus pasirodė kitokia įvykių versija. Portalui Žmonės.lt susisiekus su Palomenės kultūros centro direktore Virginija Kudaševičiene, ji sakė apie incidentą kalbėjusi su ne vienu renginyje dirbusiu ar dalyvavusiu žmogumi. Moteris patvirtino, kad iš pradžių konfliktas buvo žodinis (tiesa, pati prorusiškų replikų teigė negirdėjusi). Tačiau, anot V.Kudaševičienės, pirmasis fizinių veiksmų ėmėsi A.Paltarokas, priešingai nei pasakojo jis pats.

„Jis pirmas trenkė ten sėdėjusiam vyriškiui. Sakė, kas jūs čia per vienas, taip pat kad visus rusus iššaudyti, papjauti reikia. Ir trenkė vienam iš ten sėdėjusių – iškart prakirto antakį. O šalimais sėdėjo brolis (vyro, kuriam prakirstas antakis – red. past.), kuris su ramentu gindamas brolį kirto jam (Alkui Paltarokui – red. past.) į nugarą. Paltarokas dar kitam vyriškiui tris ar du kartus kirto į veidą ir išsitraukė peilį šaukdamas, kad visus čia išpjaustysiu.

Tarp jų buvo kažkokia moteriškė, kuri Alką stūmė šonan, bet tuo metu kiti iškart supuolė ir parvertė jį (Alką Paltaroką – red. past.) ant žemės, kad atimtų tą peilį“, – kalbėjo V.Kudaševičienė.

Palomenės kultūros centro direktorė pridūrė, kad buvo susitikusi ir su žmogumi, kuriam A.Paltarokas esą praskėlė antakį.

„Buvo nuvežtas į ligoninę Kaune, jam susiuvo keturias siūles“, – tikino V.Kudaševičienė.

Pats A.Paltarokas šią versiją neigė.

„Tegul tą versiją aiškinasi dabar policija, kaip ten kas atsitiko, nes prakirsta galva man yra. O vaizdo įraše matosi, kaip aš nuo savęs atstumiu žmogų, kuris eina užsimojęs į mane. Tai – būtinoji gintis“, – nupasakojus Palomenės kultūros centro direktorės žodžius, portalui Žmonės.lt aiškino A.Paltarokas.

Pasitikslinus, ar tikrai ne jis pirmas ėmėsi fizinio smurto, Alkas laikėsi savo pozicijos.

„Tikrai ne. Ir vaizdo įraše matosi, kad vienas žmogus į mane eina, aš jį atstumiu, o tada puola visi kartu ir man smūgiuojama per nugarą. Tai yra grupinis užpuolimas, man padaryti daugybiniai sužalojimai“, – kalbėjo A.Paltarokas.

Paklaustas apie peilį, kurį, organizatorių teigimu, jis išsitraukė, Alkas teigė: „Peilis yra skautų uniformos atributas. Legaliai nešiojamas įvairiuose renginiuose ir taip toliau, tą leidžia Lietuvos Respublikos įstatymai.“

Pasiteiravus apie vienam iš konflikto dalyvių galimai prakirstą antakį, A.Paltarokas pabrėžė, kad viską išsiaiškins atitinkamos institucijos.

„Žala tai man padaryta yra. Sakė nesakė, bet kur įrodymai, kur teismo ekspertizė? Prakirto neprakirto, o gal pats nugriuvo? Kur dokumentai, kas čia per žodžiai, gal dezinformacija?“ – portalui Žmonės.lt komentavo jis.

A.Paltarokas taip pat sukritikavo policijos veiksmus – teigė nesuprantantis, kodėl kitiems konflikto dalyviams leista išsiskirstyti, o jis buvo sulaikytas.

„Kodėl aš sulaikytas, o ne kiti, nors vaizdo įraše aiškiai matosi smūgiavimas ir smurtiniai veiksmai prieš mano asmenį?“ – klausė Alkas.

Atsisakė tikrintis blaivumą

Portalas Žmonės.lt dėl incidento susisiekė ir su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyriu.

„Rugpjūčio 10 d. apie 20.55 val. Kaišiadorių r., Palomenės k., Bažnyčios g., tarp asmenų įvyko konfliktas. Policijos pareigūnai į įvykio vietą atvyko per 5 minutes, įvykio vietoje rasti du konfliktavę asmenys (vyras gim. 1977 m. ir vyras gim. 1967 m.).

Vyras (gim. 1967 m.) dėl sužalojimų buvo pristatytas į gydymo įstaigą, pretenzijų dėl šio įvykio neturėjo.

Vyras (gim. 1977 m.) galimai buvo neblaivus, bet tikrintis blaivumą atsisakė.

Policijos pareigūnai dėl šio įvykio atlieka aplinkybių patikslinimą pagal LR BK 140 str. 1 d.“, – teigiama policijos komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas