Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruize prie Italijos su vyru užstrigo Dalia Kutraitė-Giedraitienė: tris savaites – nė žingsnio iš kajutės

Trys savaitės. Tiek laiko mažoje kajutėje kartu su vyru Virginijumi Giedraičiu skaičiuoja LRT tarybos narė, žurnalistė, laidų vedėja Dalia Kutraitė-Giedraitienė. Kovo pabaigoje į Lietuvą po kelionės kruiziniu laivu turėjusi grįžti pora kol kas neįsivaizduoja, kada išvys namus, tačiau dėl to optimizmo ir humoro nepraranda.
Dalia Kutraitė Giedraitienė ir Virginijus Giedraitis
Dalia Kutraitė Giedraitienė ir Virginijus Giedraitis / 15min nuotr.

Žurnalistė pripažįsta ilgą laiką nenorėjusi viešinti savo istorijos dėl piktų komentarų ar nesupratingumo. Kaip ir daugelis lietuvių, išvykę į užsienį ir šiuo metu atsidūrę nepavydėtinose situacijose, pora susiduria ne tik su nežinia, baime, bet ir itin kritiškai ar net kerštingai nusiteikusiais tautiečiais.

Vis dėlto moteris sako, kad šiuo metu svarbiausia yra iš šio sudėtingo laikotarpio pasisemti teigiamų patirčių, mokytis, tobulėti, tai daro ir jau kone mėnesį su vyru mažoje kajutėje užstrigusi Dalia.

„Daug kas sako, kad nepavydėtina situacija, bet čia priklauso, kokiomis akimis į visa tai žiūrėsi. Žiūriu į jūrą, turiu balkoną, mane maitina, tad namų karantinas daug kam net sunkesnis, tad nesinori niekuo piktnaudžiauti ir labai akcentuoti. Nesame jokie didvyriai, tiesiog taip nutiko“, – prieš pokalbį pabrėžia D.Kutraitė.

Iš Lietuvos Dalia su su vyru išskrido kovo 6-ąją, tuo metu Lietuvoje karantinas dar tikrai nebuvo paskelbtas, kaip sako Dalia, pasaulinės pandemijos mastai irgi nebuvo tokie stiprūs – tik nuojauta ir baimė.

Kruizas žadėjo išties daug – kelionė prasidėjo nuo Dubajaus, galutinė stotelė turėjo būti Venecija. Kruizo metu pora turėjo aplankyti Jordaniją, Izraelį, Sueco kanalą, Graikijos salas. Bet šiam planui netrukus buvo lemta žlugti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Kutraitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Kutraitė

Kovo 12-ąją buvo paskutinis judviejų žingsnis krante. Nuo to laiko lietuviai nėra atsistoję ant sausumos, nes laivui nebebuvo leista niekur švartuotis. Taip nutiko todėl, kad laivas „Costa Victoria“ priklauso italų kompanijai.

„Mes kurį laiką plūduriavome, o tada kapitonas kovo 23-ią dieną pranešė, kad mes nebevaikščiotume po laivą, liktume kajutėse. Po laivą vaikščioti draudžiama, niekas neveikia“, – sako Dalia.

Imtis tokių griežtų saugumo reikalavimų teko dėl tame pačiame laive patvirtino koronaviruso atvejo. Dėl to kruize likusiems žmonėms nuolat matuojama temperatūra, Dalia su vyru taip pat laukia koronaviruso testo atsakymų.

Šiuo metu laivas prisišvartavęs Romos uoste. Kruizo kelionė turėjo baigtis kovo 28-ąją, tačiau panašu, kad laive dar teks pabūti. Kiek dar laiko porai teks leisti kruizo kajutėje – nežinia. Jiedu kasdien bendrauja su Lietuvos ambasada Italijoje, kurios darbuotojams Giedraičiai negaili gražių žodžių, tačiau šiuo metu jų situacija yra išties kebli.

„Viską sprendžia daugybę Italijos institucijų, kruizinio laivo kompanijos aukščiausi vadovai reguliuoja tvarką. Šiuo metu iš „Costa“ kompanijos laivų turėjo būti išgabenti 25 tūkst. keliautojų, mes esame vieni iš tų. O Italija šiuo metu itin griežta, bet teisinga“, – sako Dalia.

Didžioji dalis kruize buvusių žmonių galėjo grįžti namo. Greitai pavyko surasti galimybes grįžti didelėms grupėms arba gyvenantiems netoli Italijos. Grįžimą namo organizavo pati kruizinių laivų kompanija, sumokėjo išlaidas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Kutraitė-Giedraitienė su vyru Virginijumi Giedraičiu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Kutraitė-Giedraitienė su vyru Virginijumi Giedraičiu

Šiuo metu kartu su Dalia ir Virginijumi kruiziniame laive yra apie 40 žmonių, daugiau lietuvių laive nėra.

„Vis dėlto dėl mūsų šiuo metu labai stengiasi, rūpinasi“, – sako Dalia, pabrėžusi, kad į Lietuvą jiedu grįš, kai tik galės, keleiviniais lėktuvais.

„Klausimai „kada“ ir „kodėl“ šiuo metu yra uždrausti, – juokiasi D.Kutraitė Giedraitienė. – Mes čia gerai gyvename, bet neturime jokios informacijos, kas vyksta kruize. Turime televizorių, žinome, kaip sekasi JAV, Rusijai, bet nieko nežinome, kokia situacija laive. Gal daug šurmulio, nežinau“.

Krizių komunikaciją universitete dėstanti D.Kutraitė Giedraitienė juokiasi, kad grįžusi į Lietuvą savo studentams pažers daug naudingų patarimų, nes kelionės metu išmokta ne viena pamoka.

Kaip sako Dalia, ši patirtis išties primena amerikietiškuosius kalnelius, kai baimę, pyktį, nerimą keičia susitaikymas, pozityvios emocijos.

„Izoliacija gali virsti nepaprastai gera asmenybės ugdymo stovykla. Turi daug laiko ir pereini per daugybę minčių, kurių niekada nemintijai, per daugybę jausmų, nuo baimės iki džiaugsmo. Esame dviese su vyru, mums irgi tai šiokia tokia treniruotė santykių, paramos, bendravimo. Taip kad atrodo, jog pliusų daugiau nei minusų“, – sako D.Kutraitė Giedraitienė.

Žurnalistė neslepia, kad daugiau nerimo ir jaudulio išgyvena artimieji. Kadangi Italija yra konoraviruso vienas iš didžiausių židinių, šeimos nariai baiminasi, kad kruize esantys artimieji užsikrės. Vis dėlto Dalia greitai atkerta, kad jie patys nei Romos, nei popiežiaus nematė.

„Tikiuosi, kad ir viruso nepamatysime (juokiasi). Sunkiausia mūsų kelyje yra kelionė atgal, nes nežinia, kokia ji bus, nežinia, ar ji bus saugi, nežinia, ar bus lengva. Galų gale, leidimus irgi sunku gauti. Tad dar kartą pabrėšiu – mes sėdime čia ir laukiame“, – sako Dalia.

Jau trečią savaitę Dalia su vyru negali išeiti iš kajutės, tačiau jiedu rado būdų, kaip suktis iš sudėtingos padėties. Gelbsti mažas balkonas, kuris atveria vaizdą į jūrą, padeda saulės spinduliai. Būnant kajutėje sutuoktiniams tenka ir mankštintis, galvoti būdų, kaip stiprinti kūną.

„Aš galiu prisipažinti, kad tikrai ne visuomet darau mankštą, treniruotes lankydavau, bet visaip išeidavo, o dabar turiu tikslų grafiką. Atsirado laiko ir noro tokiems dalykams, apie kuriuos niekada gyvenime nepagalvojai“, – pripažįsta Dalia.

Viganto Ovadnevo nuotr./Dalia Kutraitė
Viganto Ovadnevo nuotr./Dalia Kutraitė

Kasdien jiems maistą laikydamiesi saugumo reikalavimų pristato kruizinio laivo darbuotojai. Jie dažnai keičiasi, tad, anot Dalios, pasitaiko ir juokingų situacijų, kai jie kas rytą klausia, kiek kajutėje žmonių. Kaip juokiasi žurnalistė, neretai kyla minčių, ar darbuotojai neklausia, ar dar visi esantys kajutėje liko, o gal rūpinasi, jog kajutėje asmenų skaičius padidėjo.

Pora gauna tai, kas patiekiama, tačiau priekaištų maistui nėra. Priešingai, kokybė džiugina, porcijos net didesnės, nei pavyksta suvalgyti. Bet Velykoms, anot Dalios, tikriausiai margučių nebus. Tačiau ir tai tapo tik dar vienu pliusu.

„Gal ne visi mane supras, gal keistai nuskambės, bet aš net džiaugiuosi, kad Velykos bus be užstalės, visą dieną trunkančio gaminimo, kurie nustelbia esmę. Kaip sakė vienas rašytojas, įvykių pasirinkti mes negalime, bet mes visada galime rinktis, kaip mes reaguojame į situaciją. Pasirinkimas yra puikus dalykas, leidžiantis nuspręsti, ar tu panikuosi, ar kitaip leisi dienas. Žinoma, būna užeina sunkesnių momentų, bet tuo metu stengiuosi galvoti apie kažką kito, susirasti veiklų“, – pripažįsta moteris.

Daug dėmesio Dalia skiria rašymui. Kaip pati sako, šiuo metu ji fiksuoja kiekvieną akimirką, kai kurie prisiminimai puslapiuose nugula itin šmaikščiai, todėl žurnalistė neslepia pasvarstanti, kad ši patirtis galėtų tapti dar viena knyga.

„Norėčiau tikėti, kad pavyks išleisti, jei tik Dievas duos (telefone pasigirsta sutuoktinio balsas, kuris šaukia, kad prisiminimai išeis kaip Baliui Sruogai, – red. past.) Taip, išties, kaip Sruoga. Galima iš visko pasijuokti, pasismaginti, nes nuotykių čia išties netrūksta“, – smagiai sako Dalia.

Ir nors šiuo metu visas pasaulis išgyvena išties didelę krizę, dėl kurios neretam sunku susitvarkyti su emocijomis, o pečius slegia nežinia dėl ateities, Dalia pabrėžia, kad šiuo metu ypatingai svarbus vieningumas, sąmoningumas, palaikymas.

„Kiekviena krizė – tai didelė pamoka ir dar didesnė galimybė. Jeigu tu priimi teisingus sprendimus, šis etapas dažnam gali tapti puikiu etapu. Tad ir noriu palinkėti, kad šis sunkus sunkus laikas Lietuvoje visiems parodytų naujas galimybes ir visi išmoktų savas pamokas“, – linki Dalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas