Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kviestiniams svečiams – neeilinė pramoga: surengtas „pasimatymas su aštuonkoju“

Penktadienį prasidedančiame ArtVilnius`24 išankstinėje VIP peržiūroje buvo pristatyta viena iš ekspozicijų – menininkės ir rašytojos Gabijos Grušaitės audiovizualinė patyriminė instaliacija „Pasimatymas su aštuonkoju“. Į pristatymo vakarėlį ir pirmąjį instaliacijos seansą susirinko kviestiniai svečiai – meno bei pramogų pasaulio atstovai. Instaliaciją išvysti bus galima visas tris ArtVilnius`24 mugės dienas.

Šių metų vasarį Gabijos Grušaitės pristatyta audiovizualinė patyriminė instaliacija „Pasimatymas su aštuonkoju“ sulaukė didžiulio susidomėjimo – nors buvo surengta 80 seansų, visi norintys tąkart netilpo. Organizatoriai planuoja, kad šįkart audiovizualinę instaliaciją galės pamatyti apie 1000 žiūrovų – bus organizuojami 48 instaliacijos peržiūros seansai. Vienas seansas truks 30 min. ir talpins 20 žmonių, į seansą svečiai bus įleidžiami gyvos eilės principu.

Justino Auškelio nuotr./Gabija Grušaitė
Justino Auškelio nuotr./Gabija Grušaitė

„Tai kūrinys, kurio metu kviečiu žiūrovus 20-čiai minučių atsigulti ir susipažinti su aštuonkoju bei su tam tikromis savo proto ribomis. Šiuo metu nesieju savo meninės išraiškos tik su literatūra, žvelgiu į save kaip į pasakotoją platesne prasme. Į romaną sutalpinu tik labai nedidelį kiekį ilgamečių tyrimų medžiagos, todėl ir norisi savo meninę praktiką išplėsti įvairiomis formomis, o dominančias temas atskleisti ne tik per kalbą, bet ir per kūnišką patyrimą,” – apie projektą pasakoja autorė Gabija Grušaitė.

Justino Auškelio nuotr./Gabijos Grušaitės „Pasimatymo su aštuonkoju“ pristatymas „ArtVilnius“
Justino Auškelio nuotr./Gabijos Grušaitės „Pasimatymo su aštuonkoju“ pristatymas „ArtVilnius“

„Pasimatymas su aštuonkoju” – tai dviejų dalių audiovizualinė patyriminė instaliacija. Lankytojai joje yra ne tik stebėtojai, bet ir dalyviai, kviečiami atsipalaiduoti, patyrinėti savo kūną ir sąmonę. Tai patirtis, išplečianti Gabijos Grušaitės kuriamą pasaulį trečiajame jos romane „Grybo sapnas”, kurią lapkričio pabaigoje pristatė leidykla „Lapas“. „Grybo sapnas” jau pusę metų laikosi populiariausių knygų sąraše ir tapo vienu iš skaitomiausių vasaros romanų.

Justino Auškelio nuotr./Gabijos Grušaitės „Pasimatymo su aštuonkoju“ pristatymas „ArtVilnius“
Justino Auškelio nuotr./Gabijos Grušaitės „Pasimatymo su aštuonkoju“ pristatymas „ArtVilnius“

Rengiant šią meno instaliaciją su kūrėja bendradarbiauja ir vizualinius sprendimus kuria Ronaldas Buožis – dokumentinio filmo „Rūta” režisierius, nominuotas „Sidabrinės gervės“ apdovanojimui už geriausią ilgametražį dokumentinį kino filmą. Instaliacijos garso sprendimais rūpinasi Jonas Drėma. Audiovizualinės instaliacijos prodiuseriai – renginių organizatorė Laura Vagonė ir „Vinted” bendraįkūrėjas Justas Janauskas.

Audiovizualinė instaliacija papildys mugės „ArtVilnius 24“ projektų zoną kaip solo projektas. Projektų zoną šiais metais kuruoja dr. Valentinas Klimašauskas, parodos Lietuvos nacionaliniame paviljone, 60-ojoje Venecijos meno bienalėje, kuratorius. Plačioje mugės programoje – skulptūrų instaliacijos, performansai, diskusijos, paskaitos, ekskursijos, renginiai, leidžiantys labiau pažinti šiuolaikinį perspektyvaus ir įdomaus Šiaurės Europos regiono meną. Šiaurės Europa tampa ir jubiliejinės „ArtVilnius’24“ mugės akcentu. Į mugę atrinktos 67 šiuolaikinio meno galerijos ir 15 meno institucijų iš 14 pasaulio šalių. Be Lietuvos menininkų, joje dalyvaus kviestiniai menininkai iš Danijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Estijos, Latvijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Ukrainos, Lenkijos, Belgijos, JAV ir kitų šalių.

„Pasimatymas su aštuonkoju” yra pirmasis G.Grušaitės kūrinys už teksto ribų. Gabija Grušaitė gimė Vilniuje, studijavo medijas ir antropologiją Londone, septynerius metus gyveno Malaizijoje, kur įsteigė nepriklausomą meno centrą. Ji yra išleidusi tris romanus - „Neišsipildymas”, „Stasys Šaltoka” ir „Grybo sapnas” bei knygą vaikams „Grožis ir Heizelis”. „Stasys Šaltoka” yra išverstas į anglų ir ukrainiečių kalbas, įvertintas Jurgos Ivanauskaitės ir Penang Monthly literatūrinėmis premijomis, nominuotas Metų knygos rinkimams.

Audiovizualinę patyriminę instaliaciją „Pasimatymas su aštuonkoju” bus galima pamatyti meno mugėje „ArtVilnius″ – prestižinėje ir didžiausioje šiuolaikinio meno mugėje Rytų Europoje, spalio 4-6 dienomis, „Litexpo”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas