„Taip jau „išpuolė“, kad šiemet su vyru darbuosimės – esame pakviesti į gražią šventę. Ir nors teks dirbti, tradicijų nelaužome ir Velykoms pradedame ruoštis iš anksto“, – portalui Žmonės.lt pasakojo Laima Tamulytė-Stončė.
Laima su vyru Gediminu pirmiausia savo namus papuošė įspūdingu Velykinių medžiu, kuris vis prisimena apie artėjančią šventę.
„Labai laiku prisiskynėme šakelių ir vieną dieną su vyru pasidarėme rankdarbių būrelį. Karpėme drugelius, klijavome karštais klijais, kabinome dekoratyvinius margučius. Reikia juk ne tik mažąją palinksmint, bet ir tėvams pasidžiaugti. Ir štai, likus kelioms dienoms iki Velykų mūsų medis pražydo!“ – džiaugėsi Laima, su dukra Emilija pasitinkanti jau trečias Velykas.
Atlikėja papasakojo ir apie tradiciją dieną prieš Velykas marginti kiaušinius. Nors šiais laikais pilna įvairiausių technikų, Laimos šeima išlieka artimi natūraliausiam kiaušinių dažymo būdui.
„Didįjį šeštadienį visada dažome margučius ir dažniausiai dažome svogūnų lukštais. Be jokių dažų, suvyniosime kiaušinius į lukštus, panaudosim senas pedkelnes ir viskas. Tiesa, šiemet gal dar pabandysiu marginti su raudona arbata. Kiek mus tereikia? Dešimt kiaušinių tikrai pasipuošim!“.
Laima Tamulytė-Stončė savo Velykų stalo neįsivaizduoja ir be tam tikrų patiekalų. Ji atskleidė, kad kasmet ruošia marinuotą jūros lydeką, kiaulienos išpjovą, kurios paruošimu pasirūpina dar prieš savaitę, bei marinuoja kiaušinius.
„Nieko nėra gėriau už namuose ruoštą maistą, ypatingai marinuotą, kurio bėgi pasiimti iš garažo“, – šypsojosi Laima ir pastebėjo, kad marinuoti kiaušiniai yra vienas labiausiai per Velykas pasiteisinančių patiekalų.
„Marinuotus kiaušinius galima pasiruošti tris dienas prieš šventę. Visus šiuos receptus esu išbandžiusi, o skaniausias man su pomidorais. Labai geras dalykas – jei per daug prisidarot kiaušinių, galima juos pasimarinuoti ir valgyti dar savaitę“, – sakė Laima ir su portalo Žmonės.lt skaitytojais pasidalijo net penkiais marinuotų kiaušinių receptais.
1.MARINUOTI KIAUŠINIAI SU CIBERŽOLE
- Vandens 100ml
- 1 š.ciberžolės
- 2-3gvazdikėliai
- 1 žvaigždinis anyžius
- 2-3 česnako skiltelės
- Rozmarino šakelė
- Cukraus 10g
- Druskos 5g
- 50ml 9% acto
1.Virti kiaušiniai sudedami į iškaitintą stiklainį.
2.Verdamas marinatas (rašau kaip recepte nurodoma), bet aš visada ragauju.
3.Atvėsusiu marinatu užpilami kiaušiniai turi apsemti kiaušinius. Į marinatą galima dėti ir savo mėgstamus prieskonius. Aštrumo mėgėjai gali įdėti aitriosios paprikos, taip pat į stiklainį galite įdėti tarkuotų morkų.
2.MARINUOTI KIAUŠINIAI SU BUROKĖLIAIS (fantastiški violetiniai kiaušiniai)
- Priklausomai nuo dydžio 2-3 žali burokėliai,
- 2 stiklinės verdančio vandens
- 1 stiklinė vyno arba obuolių acto
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1 šaukštas cukraus
- Kvapiųjų pipirų
1.Pirmiausia sutarkuojame burokėlius stambia tarka ir užpilame verdančiu vandeniu.
2.Supilame actą ir visus prieskonius, išmaišome ir paliekame atvėsti.
3.Užpilame kiaušinius ir laikome šaldytuve marinuotis 2 dienas.
3.MARINUOTI KIAUŠINIAI SU ŽALUMYNAIS
- 1/2 stiklinės baltojo vyno arba obuolių acto
- 1 stiklinė vandens
- 1 svogūnas
- 1 šaukštelis pipirų mišinio ( baltųjų,raudonųjų,kvapiųjų)
- 2 česnako skiltelių
- 1 šaukštelis druskos
- 1 šaukšto cukraus
- Peletrūno šakelių
- Saujelės žalumynų
1.Virtus kiaušinius sudedame į stiklainį ir užberiame žalumynais.
2.Iš likusių ingredientų ant silpnos kaitros išverdame marinatą (actą rekomenduoja įmaišyti kai marinatas kiek pravės), ir užpilame ant kiaušinių. Dedame į šaldytuvą ir po 2-3 dienų ragaujame.
4.MARINUOTI KIAUŠINIAI SU POMIDORAIS
- Sauja kapotų petražolių
- 6 skiltelės česnako
- 300-350g pertrintų konservuotų pomidorų
- 50ml alyvuogių aliejaus
- 3 šaukštai vyno acto
- 1-2 šaukštai medaus
- 2 aitriųjų paprikų
- 2 nubrauktų šaukštelių druskos.
1.Sumaišykite pomidorų tyrę, aliejų, medų, actą ir druską.
2.Česnaką išspauskite , iš aitriosios paprikos pašalinkite sėklytes ir supjaustykite plonais žiedeliais.
3.Viską sumaišykite.
4.Kiaušinius galite subadyti mediniu smeigtuku.
5.Išverdame marinatą, užpilame kiaušinius ir paliekame vėsiai.
Prieskoniai, tinkami naudoti marinuojant kiaušinius: kardamonų ankštys, anyžiai, garstyčių sėklos, kario milteliai (gražiai nudažo kiaušinius), čiobreliai, peletrūnai, chalapos paprikos, provanso žolelės.