Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 17 /2021 10 18

Ligoninė sureagavo į M.Chlebopaševaitės-Vaidilės istoriją: apklaus darbuotojus

Aktorė Marija Chlebopaševaitė-Vaidilė socialiniuose tinkluose pasidalijo daugelį šokiravusia istorija apie savo patirtis VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo skyriuje Antakalnyje. Kaip pasakojo moteris, su kūdikiu sunegalavusi ji susidūrė su piktai nusiteikusiais darbuotojais ir esą, nors ir dusdama vėmė tiek ji, tiek vaikas, pagalbos pati taip ir nesulaukė. Situaciją pakomentavo ir Vaikų ligų klinikos vedėjas Arūnas Valiulis, jis moteriai visų pirma siūlė parašyti skundą.
Marija Chlebopaševaitė-Vaidilė
Marija Chlebopaševaitė-Vaidilė / Asmeninio albumo ir Ieva.passion Photography nuotr.

Savo istorija M.Chlebopaševaitė-Vaidilė pasidalijo socialiniuose tinkluose. Ji taip pat sutiko ja pasidalyti ir su portalo 15min skaitytojais, nes, kaip pati užsiminė, norėtų, kad ji būtų išgirsta ir dėl to būtų imamasi veiksmų.

„NE DĖL TO, KAD GAILETUMĖT, BET KAD PAMATYTUMĖTE. Retai skundžiuosi viešai, bet šį kartą nesusilaikysiu.

Viskas įvyko naktį iš spalio 15 d. į 16 d. O kodėl rašau datą? Nes tikrai neturėjau jėgų užfiksuoti gydytojų pavardžių, gal kažkas, kam reikės, atkas... Greičiausiai to nebus, nes juk tokios taisyklės... O kad nereagavo į situaciją, tikriausiai reikėjo filmuoti, kad įrodyčiau.. Vakaras prasidėjo ypatingai, o baigėsi košmariškai ligoninėje.

Po beveik pusantrų metų su vyru gavome progą pasimatymui dviese, kadangi atvažiavo jo mama, o su ja Gabrielius puikiai jautėsi, tad ramia sąžine išėjome į kavinę prie namų. Tikrai jautėmės kaip pasimatyme, tad aš užsimaniau picos, po kurios grįžus namo pradėjau vemti...

Atvažiavus man liepė pildyti dokumentus, nors net nemačiau vaizdo ir vos nulaikiau kūdikį. Aptarnaujantis personalas buvo piktas, klausė apie vaiką, bet ir tai neskubėdami, vaikas žiaukčiojo ir vėmė ant grindų, – rašė Marija Chlebopaševaitė-Vaidilė

Nežinau, ar tai „Čili Pizza“ seni produktai ant picos, ar virusas... Grįžusi namo visa laiką pravėmiau, krėtė šaltis, juodavo akyse. Pamaitindavau vaiką ir vyras paėmęs ant rankų migdė mažiuką, nes aš to nesugebėjau padaryti, buvau per silpna. Netrukus ir vaikas atpylė fontanu, iš paskos sekė ir antras kartas.

Labai išsigandome ir iškart puolėme skambinti greitajai pagalbai, ji tikrai skubiai sureagavo. Mane ir Gabrielių, kuriam yra 6 su puse mėnesių, išvežė į Antakalnio vaikų ligoninę (red. past. – Vaikų priėmimo skyrius). Ten ir prasidėjo didysis košmaras ir antžmogiškumas.

Atvažiavus man liepė pildyti dokumentus, nors net nemačiau vaizdo ir vos nulaikiau kūdikį. Aptarnaujantis personalas buvo piktas, klausė apie vaiką, bet ir tai neskubėdami, vaikas žiaukčiojo ir vėmė ant grindų. Nebuvo jokios per didelės reakcijos. Tik tada, kai paprašėme bliūdo, į kurį galėtume vemti, jį atnešė.

Tada mane supykino, kritau ant grindų ir vemdama dusau, nes tiek išsivėmus nebeturėjau kuo vemti, šaukiau pagalbos, o į mane nereagavo, vėliau padavė servetėlių... Sako: atleiskit, mes negalime jums suteikti pagalbos, nes čia vaikų ligoninė. Kas??? Čia vieta, kur nežinia, ar apskritai gali vadintis ligonine. Jei net į vaiką adekvačiai nereaguoja, ką jau kalbėti apie mamą, kuri šiuo metu yra pagrindinis vaiko maisto šaltinis, kadangi maitina krūtimi...

Beno Nevanglausko nuotr./Kęstutis Vaidila ir Marija Chlebopaševaitė
Beno Nevanglausko nuotr./Kęstutis Vaidila ir Marija Chlebopaševaitė

Dar pasiūlė atskirti mamą nuo vaiko, kai jį nuraminti ir suteikti saugumą gali tik ji. Man personalas aiškina, kad tokios taisyklės. Šikt man ant šitų jūsų taisyklių, kurios yra absoliučiai nelogiškos! Sunku patikėti, kokia ligoninėse supuvusi sistema yra Lietuvoje.

Galiausiai mus paguldė į palatą, gulėjau apsikabinus vaiką, kuriam ką tik buvo įstatytas kateteris, kūkčiojo visas mažiukas... Raminau jį, supau, nors krėtė baisulinis šaltis, laužė kaulus, temo akyse, ir niekam nebuvo įdomu...

Dabar sunku spręsti – mamos rašinys pilnas prieštaravimų. Sprendžiant iš rašinio, vaikas visą būtiną pagalbą klinikose gavo, mama piktinosi, kad ji asmeniškai negavo kvalifikuotos pagalbos vaikų ligų skyriuje, – komentavo Vaikų ligų klinikos vedėjas prof. A.Valiulis

Šiaip ne taip, išaušus rytui ir nesulaukus pagalbos, mano organizmas kovojo, o, galbūt pabudo motinystės instinktas, sakantis, kad turėjau globoti vaiką, mane prikėlė. Apmaudžiausia tai, kad negavau jokios lašelinės, nors prašyta buvo ne vieną kartą. Kas būtų buvę, jei būčiau atsijungus tiek, kad vaiko net nesugebėčiau apkabinti? Kas, jei jį paliktų klykiantį ir drebantį, ir tada jam būtų dar blogiau ? Tai yra žiauru. Man teliko melstis“, – soc. tinkluose pasakojo moteris.

Vaikų ligų klinikos vedėjas siūlo rašyti skundą

15min susisiekė su Vaikų ligų klinikos vedėju prof. Arūnu Valiuliu. Jo teigimu, šiomis dienomis budėję gydytojai ir slaugytojos pateiks pasiaiškinimus, kas įvyko.

„Dabar sunku spręsti – mamos rašinys pilnas prieštaravimų. Sprendžiant iš rašinio, vaikas visą būtiną pagalbą klinikose gavo, mama piktinosi, kad ji asmeniškai negavo kvalifikuotos pagalbos vaikų ligų skyriuje. Iš tikro tokiais atvejais tenka mamą hospitalizuoti į suaugusiųjų vidaus ligų skyrių o vaiką, jeigu jis taip pat turi ligos požymių, palikti vaikų ligų skyriuje, ypač esant tokiai anamnezei, kai mamai buvo tikėtina žarnyno infekcija.

Galbūt, personalas nepaaiškino tinkamai vidaus tvarkos taisyklių ar elgėsi nedėmesingai, neparodė deramo jautrumo, dėl to bus aiškinamasi su budėjusiais darbuotojais ir, radus pažeidimų, jie bus nubausti. Jeigu yra konkrečių pretenzijų vienam ar kitam darbuotojui dėl savo pareigų neatlikimo, paciento mama turėtų apie tai parašyti mūsų ligoninei adresuotame skunde ir atsiųsti šiuo elektroniniu adresu arba pateikti tiesiogiai ligoninės direktoriui. Linkiu sveikatos!“ – laiške situaciją komentavo prof. A.Valiulis.

Vėliau 15min gavo ir išsamesnį VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės komentarą. Prof. A.Valiulį šįkart papildė ir Goda Cibulskienė, VMKL Vaikų priėmimo-skubios pagalbos, intensyvios terapijos ir konsultacijų skyriaus vedėja.

„Sprendžiant iš mamos pasisakymo, vaikas visą būtiną pagalbą Vaikų ligoninėje gavo, mama piktinosi, kad ji asmeniškai negavo kvalifikuotos pagalbos vaikų ligų skyriuje. Tokiais atvejais tenka mamą hospitalizuoti į suaugusiųjų vidaus ligų skyrių o vaiką, jeigu jis taip pat turi ligos požymių, palikti vaikų ligų skyriuje, ypač esant tokiai anamnezei, kai mamai buvo tikėtina žarnyno infekcija.

Pagal galiojančius teisės aktus (vaikų ligų gydytojo medicinos normą) ir ligoninės vidaus tvarkos taisykles, vaikų gydytojai neturi teisės gydyti suaugusiųjų pacientų – vaikų ligų gydytojai dirba pagal SAM patvirtintą medicinos normą ir kitus teisės aktus, kuriuose nurodyta, kad vaikų gydytojas turi teisę teikti medicinos paslaugas tik asmenims iki 18 metų.

Paciento mamai buvo pasiūlyta pagalba suaugusiųjų priėmimo skyriuje, kuris yra kitame ligoninės korpuse, buvo pasiūlytas pervežimas greitosios medicinos pagalbos automobiliu. Mama šios pagalbos atsisakė, jos būklė kelių valandų bėgyje pagerėjo. Budintis personalas sudarė visas sąlygas, kad mama nebūtų atskirta nuo vaiko, nors teisiškai tai reglamentuota, viskas priklauso nuo vaiko sveikatos būklės. Esant būtinybei vaiką kartais tenka atskirti ir naujagimystės periode. Gydytojai stengiasi to išvengti, bet ne visada tai pavyksta.

Šiuo metu vyksta tyrimas, ar personalas tinkamai paaiškino mamai taisykles, kuriomis vadovaujamasi Vaikų ligų klinikoje.
Jei paciento mama turi konkrečių pretenzijų budėjusiems darbuotojams dėl savo pareigų neatlikimo, ji turėtų apie tai parašyti mūsų ligoninei adresuotame skunde ir atsiųsti šiuo elektroniniu adresu info@vmkl.lt“, – komentavo G.Cibulskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas