Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Magiškoji „Le Dîner en Blanc“: dalyvių patarimai, tobuliausia apranga ir dekoracijos

„Le Dîner en Blanc“ Lietuvoje vyks jau devintąjį kartą. Per tiek metų susibūrė didelis ratas ištikimų šventės dalyvių, nepraleidžiančių nė vieno renginio. Jų pasiteiravome, kas kasmet skatina prisijungti prie renginio ir paprašėme pasidalinti patarimais su dar tik planuojančiais joje dalyvauti žmonėmis.
„Le Dîner en Blanc“ akimirka
„Le Dîner en Blanc“ akimirka / Organizatorių nuotr.

Kristina Cipkuvienė, vadovaujanti teisininkė

Kas kiekvienais metais jus skatina prisijungti prie šios šventės?

Tik šventei pasibaigus, imu laukti kitų metų. Tikiuosi, šiemet taip pat liksiu nenusivylusi. Pirmiausia žavi pati idėja – visi vilki baltai. Tai – švaros ir grynumo spalva, labai gera ja puoštis. Džiugina žmonių kultūra: iš tiesų nemačiau šventėje nei vieno incidento. Šis renginys – galimybė paskirti vakarą patiems brangiausiems, pavakaroti su žmonėmis, su kuriais neatrandi laiko susitikti.

Ar jums asmeniškai tai romantiškas piknikas ar draugų susibūrimo vieta?

Pernai man ši šventė buvo romantiškas piknikas, nes buvau su savo vyru. Šiemet pakviečiau bičiulę, tai ji man taps draugų sambūrio vieta.

Tobuliausia „Baltosios vakarienės“ apranga ir kur jos ieškoti

Šventė organizuojama taip, kad vakarą svečiai praleistų ne tik sėdėdami ir degustuodami patiekalus, bet ir šokdami, todėl man tobula yra balta plevėsuojanti suknelė ir minimalistinis baltas galvos aksesuaras. Puikiausia vieta ieškoti tokio apdaro, manau, yra vestuvinių drabužių salonai. Būtent ten šiemet ir radau suknelę, kuria pasipuošiu. Ir ji nebus vestuvinė.

Kokios stalo dekoracijos gražiausiai atrodo šventės metu?

Pati stalą puošiau žvakėmis ir baltomis rožėmis. Labai gražiai ir ištaigingai atrodė stalai su baltomis stručio plunksnomis ir ilgomis stambiomis smilgomis, pakalnutėmis ir baltomis lelijomis. Šiuo atveju kiekviena smulkmena, prašmatnūs indai, taurės, žvakės, servetėlės sukuria jaukumą, prabangą ir gerą atmosferą.

Koks maistas labiausiai pasiteisino ir ką rekomenduotumėte imti nežinantiems?

Visuomet užsisakau siūlomų organizatorių maisto rinkinius. Jie tikrai kokybiški ir skanūs, tačiau yra buvę ne visai patogių užkandžių tokio stiliaus pasisėdėjimui, pavyzdžiui, negliaudytų karališkų krevečių. Mano nuomone, maistas turėtų būti vieno kąsnio, nereikalaujantis įmantrių įrankių, nebijantis kaitros ir eliminuojantis riziką vakarui įpusėjus išsiteplioti gražius baltus apdarus.

Kiek metų jau dalyvaujate šioje šventėje?

Šventėje dalyvausiu antrą kartą, bet esu nusiteikusi nepraleisti nei vienos.

Asmeninio albumo nuotr./Kristina Cipkuvienė
Asmeninio albumo nuotr./Kristina Cipkuvienė

Mantas Kazlauskas, renginių organizatorius ir vedėjas

Kas jus skatina kasmet prisijungti prie šios šventės?

„Le Dîner en Blanc“ dalyvaujame jau septintus metus. Tai tapo vasaros pabaigos tradicija. Kasmet su nekantrumu laukiame datos, pasiruošimo proceso. Tarp draugų net vyksta savotiškos varžybos, kas tiksliausiai atspės paslaptingąją šventės vietą. Šis renginys tapo ne tik mūsų šeimos, bet ir draugų rato tradicija. Jame vyrauja elegancija, bendrystė, gimsta naujos pažintys. Kadangi daug metų pats dirbu renginių srityje, ši šventė man yra tos akimirkos, kai galiu pats nedirbti, o mėgautis ir būti svečiu.

Ar jums asmeniškai tai romantiškas piknikas, ar draugų susibūrimo vieta?

Pirmaisiais metais tai buvo romantiškas renginys. Jame dalyvavome dviese su žmona, tačiau labai greitai prie jo susigundė prisijungti artimiausi draugai. Taip kasmet bičiulių būrys augo. Kiekvienais metais mūsų stalas ilgėja, draugų skaičius didėja. Šįmet prie mūsų stalo sėdės 12 artimiausių bičiulių, tačiau mano pakviestų „Baltosios vakarienės“ dalyvių skaičius jau perkopė 40. Juokauju, kad tuoj neužteks visos eilės.

Nors tai tapo draugų švente, romantiškumo tikrai užtenka. Esame bene pirmieji, kurie vakaro metu skubame į šokių aikštelę. Ne kartą teko matyti, kai įvyksta piršlybos. Pats organizuoju įvairius renginius, tarp jų ir asmenines šventes: tikiuosi, jog sulauksiu klientų, kuriems idėja atšvęsti vestuves „Baltosios vakarienės“ metu taip pat bus priimtina. O aš galėsiu prie to prisidėti.

Tobuliausia apranga šiai šventei ir kur jos ieškoti?

Per septynerius metus mūsų spintoje dėl „Baltosios vakarienės“ gerokai padaugėjo baltos spalvos drabužių. Kadangi šiam renginiui ruošiamės ištisus metus, Lietuvoje ar užsienyje išvydę patinkantį baltos spalvos drabužį visada pagalvojame, ar jis tik ateinančiai „Baltajai vakarienei“. Visada turime pasiruošę kelis derinius, tinkančius tik tiek šiltam, tiek vėsesniam orui.

Per „Baltąją vakarienę“ labai svarbu elegancija, tačiau eksperimentuoti, žaisti taip pat labai skatinčiau. Man pačiam teko derinti klasikinio kirpimo šortus su baltu megztiniu. Kadangi šventėje būna daug šokių, reikėtų pasirinkti patogią baltos spalvos avalynę. Patarčiau nevengti aksesuarų, skrybėlių ar kitų geriausiai jūsų savitą stilių atspindinčių puošmenų. Svarbiausia būti savimi ir jaustis stilingam.

Kokios stalo dekoracijos gražiausiai atrodo šventės metu?

Kiekvienais metais daug dėmesio skiriame stalo dekorui. Žvakės arba šviečiančios lemputės suteikia jaukumo, ypač pritemus. Kartais dekoro elementai taip pat perteikia tam tikrą žinutę. Pamenu, kai šventėme Baltijos kelio sukaktį, tą pačią dieną vyko ir „Baltoji vakarienė“, todėl neatsitiktinai mūsų stalą puošė baltų kardelių kompozicijos. Kitais metais stalą padabinome pajūrio smilgų ir baltų gėlių žiedų kompozicija. Svarbiausia, kad stalo dekoras neužgožtų jūsų pačių.

Koks maistas labiausiai pasiteisino ir ką rekomenduotumėte imti nežinantiems?

Maistą teko gaminti tiek patiems, tiek ir užsisakyti iš anksto. Šiuo metu dažniausiai renkamės vieno kąsnio užkandukus, vaisius, uogas. Kai dalyvaudavome tik dviese, maistą gamindavome namuose. Dabar, suderinę visų lūkesčius, užsakome iš anksto. Kasmet tai puiki proga išbandyti ką nors nauja, todėl ir meniu skiriasi. Vėl turėčiau akcentuoti patogumą, svarbu, kad maistas nebūtų greitai gendantis. Estetika taip pat svarbi. Visada užsakome šiek tiek daugiau, nes norisi pavaišinti ir sėdinčius prie gretimų stalelių – tai puiki proga užmegzti naujų pažinčių ir pabendrauti.

Kiek metų jau dalyvaujate šioje šventėje?

Šiais metais skaičiuosime jau septintus metus.

Asmeninio albumo nuotr./Mantas Kazlauskas
Asmeninio albumo nuotr./Mantas Kazlauskas

Urtė Mikelevičiūtė, restoranų konsultantė

Kas Tave skatina kiekvienais metais dalyvauti šioje šventėje?

Prie ypatingos renginio dvasios priprantama. Unikalus ir išskirtinis jausmas yra „Dîner en Blanc“ piknikas. Ta aura taip įtraukia, kad net negali neprisijungti.

Ar Tau asmeniškai tai romantiškas piknikas, ar draugų susibūrimo vieta?

Man asmeniškai tai ypatinga pasaulinė tradicija, kuri yra duoklė piknikų kultūrai, prancūziškai dvasiai. Toks renginys transliuoja gražaus pasiruošimo ir kokybiško pabuvimo žinutę. O kiekvienas prie savo staliuko susikuria tai, ko jam reikia, – romantišką pobūvį ar pasisėdėjimą su draugais.

Tobuliausia apranga šiai šventei ir kur jos ieškoti?

Labiausiai pasiteisinusi apranga yra suknelė. Dar neapsisprendžiau dėl šių metų garderobo: renkuosi tarp suknelės, kostiumėlio ir sijono su dailiu viršumi. Kiekvienam rekomenduoju suderinti patogumą ir puošnumą, pasirinkti jaukią detalę ar aksesuarą. Nepamirškite, jog teks šokti! O kur ieškoti? Gal ir savo spintoje ką rasite, o jeigu ne, manau, kiekvienas turi savo mėgstamus prekių ženklus ar parduotuves. Svarbu – balta.

Kokios stalo dekoracijos atrodo gražiausiai?

Man asmeniškai gražiausios subtilios kelios detalės, pvz., vazelė su gėlytėmis, žvakė. Galima paimprovizuoti su lėkštėmis ar servetėlėmis.

Koks maistas labiausiai pasiteisino ir ką rekomenduotum imti nežinantiems?

Visai geras variantas – užsisakyti iš rekomenduojamų tiekėjų arba restoranų, kurie siūlo iškylai ar išsinešti skirtų rinkinių. Jeigu gaminsite namie, puikiai tiks vieno kąsnio sumuštinukai, įvairios užtepėlės su daržovių ar duonos lazdelėmis, uogos, desertai. Per tiek metų esu ragavusi ir karštųjų patiekalų, ir sriubų, ir ruošusi gausią sūrių bei įvairių pagardų lentą. Pamenu, puikus sprendimas buvo „afternoon tea“ tipo padėklas, ant kurio skirtinguose aukštuose kūpsojo saldūs ir sūrūs užkandžiai, šalia – kvapnios nusirpusios uogos ir kelios gardžios užtepėlės.

Kiek metų jau dalyvauji šioje šventėje?

Pati dalyvauju jau nuo 2015 metų.

Asmeninio albumo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė

Iki registracijos į renginį pabaigos liko 10 dienų. Registracija vis dar vyksta čia:

„Le Dîner en Blanc ir Lietuvoje“

Idėja surengti 2014 metais „Le Dîner en Blanc“ Lietuvoje kilo Dovilei Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, išvydusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių. Subūrusi komandą, jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo. Per aštuonerius metus šis renginys tapo viena laukiamiausių Vilniaus vasaros švenčių, suburiančių senus draugus, leidžiančių susipažinti naujiems, pasipuošti, pasimėgauti gurmanišku maistu ir užfiksuoti tai kvapą gniaužiančiose nuotraukose. „Le Dîner en Blanc“ organizaciniame komitete nuo pat renginio Lietuvoje pradžios buvo ir Valda Lukošiūtė.

Ši gurmanišką maistą ir estetiką dievinanti moteris po pirmojo apsilankymo Paryžiuje pati sau iškėlė užduotį – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. Po metų Valda jau laisvai kalbėjo prancūziškai ir, gavusi kvietimą prisijungti prie „Le Dîner en Blanc“ organizatorių, mielai sutiko, nes prancūziška kultūra ir tradicijos moteriai buvo labai artimos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?