Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Metus trunkanti Sandros Grafininos paieška: artima bičiulė papasakojo, kas esą vyko dingimo išvakarėse

Praėjo lygiai metai nuo buvusios „Olialia pupytės“ dingimo, tačiau per 12 mėnesių nuo pradinio taško pajudėti pavyko mažai. Tuo įsitikinęs nužudymu įtariamo moters sutuoktinio gynėjas Erikas Pavlovičius, jam pritaria ir artima Sandros draugė Vismantė Budrytė, kuri prisiminė, kas vyko prieš metus liepos pirmosios išvakarėse.
Sandra Grafinina su Nigelu Westu
Sandra Grafinina su Nigelu Westu / Asmeninio albumo nuotr.

15min primena, kad liepos pirmą dieną Sandra Grafinina turėjo grįžti į Lietuvą, tačiau jai neatvykus į gimtinę su ja susisiekti negalėjusi sesuo kreipėsi į policiją. Tiesa, tik daugiau nei po dviejų savaičių – asmens dingimą Šiaulių apskrities policija užfiksavo liepos 17-ąją, netrukus paskelbta ir tarptautinė moters paieška. Deja, neatnešusi jokių vaisių.

Rezonansinė byla jau metus kelia daugybę klausimų ir neleidžia ramiai atsikvėpti nei dingusios Sandros Grafininos artimiesiems, nei sutuoktiniui Nigelui Westui – pagrindiniam ir vieninteliam įtariamajam, kuriam, net ir labai stengiantis, jų atsikratyti nepavyksta. Tačiau kodėl byloje nesimato pabaigos?

Nigelo Westo gynėjas Erikas Pavlovičius įsitikinęs, kad byla per metus nepajudėjo iš mirties taško. Jo nuomone, taip yra todėl, kad prokuratūra nenori į šią istoriją pažvelgti plačiau, laikosi vienintelės pozicijos.

Siekia galimybės išvykti į užsienį

Nigelas ne kartą bandė nusikratyti įtarimų dėl „Olialia pupytės“ nužudymo, bet visi skundai buvo atmesti. Vis dėlto jo gynėjas nesiruošia nuleisti rankų – po neseniai atmesto skundo vėl ketina teikti lygiai tokį patį prašymą.

„Turiu viltį, kad po trijų mėnesių pateiktas dar vienas skundas išjudins viską ir jam bus panaikinti įtarimai. Teismas privalo pateikti motyvuotus argumentus, kodėl jis yra įtariamas, o mes sulaukiame tik tradicinio šablono, kad buvo įvykdytas ne tik sunkus, bet ir sudėtingas nusikaltimas. Šį sakinį skaitome kiekvienoje nutartyje, tačiau nemanome, kad tai yra argumentas įtarimams“, – teigė E.Pavlovičius.

Asmeninio albumo nuotr./Sandra Grafinina ir Nigelas Westas
Asmeninio albumo nuotr./Sandra Grafinina ir Nigelas Westas

Jo įsitikinimu, per šiuos metus nieko daugiau ir nelabai vyko – jiedu su Nigelu rašo skundus, o Šiaulių apygardos teismas juos atmetinėja. Daugiau postūmio esą nėra.

„Mano nuomone, darbas vyksta tik iš mūsų pusės – nei prokurorai, nei pareigūnai nieko nedaro“, – sako Erikas.

Paklaustas, kokios jis pats laikosi versijos – nužudymo ar dingimo – Erikas Pavlovičius pripažino, kad linkti prie vieno iš pasirinkimų yra labai sunku.

Prokuratūra aklai įsitikinusi, kad Nigelas įvykdė nusikaltimą.

„Neturiu nuomonės šiuo klausimu. Žiūrint iš teisinės pusės, esu jo gynėjas, todėl galiu sakyti, kad, mano nuomone, nėra jokių duomenų, kad jis kažkaip susijęs su jos dingimu. Kaip bus toliau, nežinau. Žmogiškai šnekant žmogus tiesiog dingo nuo žemės paviršiaus“, – teigė E.Pavlovičius.

Prisiminęs Sandros Grafininos dingimo pradžią, jis įžvelgia vieną klaidą – kūno paieškos buvo vykdomos tik pirmąsias savaites, vėliau nesėkminga paieška buvo nutraukta. Dabar rasti dingusio žmogaus kūną, kaip pats sako, beveik neįmanoma.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Erikas Pavlovičius
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Erikas Pavlovičius

Kita klaida – E.Pavlovičius įsitikinęs, kad kol prokuratūra į šį rezonansinį nusikaltimą „nepažvelgs plačiau“, laikysis tik nužudymo versijos, pajudėti iš pirminio taško bus sunku.

„Prokuratūra aklai įsitikinusi, kad Nigelas įvykdė nusikaltimą, kartoja, kad turi duomenis, tačiau tai tik versija. Bet vien dėl versijos ir aklo tikėjimo žmogaus laikyti tokiomis aplinkybėmis negalima“, – sako Erikas.

Kalbėdamas apie savo ginamąjį, Erikas Pavlovičius sako, kad svečioje šalyje gyvenantis britas laikosi sunkiai, nedirba, negauna pašalpų. Iš kokių pajamų gyvena įtariamasis, nežinoma, tačiau paskutinėmis žiniomis, Nigelas Westas prokuratūrai pateikė prašymą dėl galimybės susitikti su užsienyje gyvenančia buvusia žmona, sūnumi, tėvais. Vis dėlto šansų, kad jo norui bus leista išsipildyti, yra išties labai mažai.

Šviesos tunelio gale kol kas nematyti

Kalbėdama su 15min Šiaulių apygardos prokurorė Jūratė Tamašauskienė teigė nemananti, kad byla stovi vietoje, vis dėlto prognozuoti pabaigos neskuba.

„Galiu pasakyti, kad tyrimas toliau atliekamas, bet nėra priimta jokių kardinalių sprendimų“, – patikslina prokurorė.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nigelas Westas paleidžiamas į laisvę
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nigelas Westas paleidžiamas į laisvę

To priežastis – iki šiol neaiškios visos aplinkybės, tačiau, kaip pati sako, vienos priežasties, kodėl tyrimas dar nebaigtas, nėra. Situaciją apsunkina mįslingoje istorijoje egzistuojantis platus ratas asmenų, kurie pateikia skirtingas versijas, taip pat – nerastas kūnas.

„Aišku, retai būna, kad nužudymo bylos ilgiau nei metai trunka, bet įvairių situacijų būna – vienos ilgiau trunka, kitos mažiau“,– teigė J.Tamašauskienė.

Retai būna, kad nužudymo bylos ilgiau nei metai trunka, bet įvairių situacijų būna.

Anot prokurorės, šiuo metu apklausti visi asmenys, kuriuos planuota kalbintis. O teiginius, kad esą Nigelas Westas Šiauliuose negali įsidarbinti ir dėl to neturi jokių pajamų, atmeta kaip visiškai netikslius.

Nors šiuo metu jam pritaikyta kardomoji priemonė ir jis turi kasdien prisistatyti policijos pareigūnams, panorėjus dirbti jam tokia galimybė tikrai būtų suteikta.

„Negalėjo dingti savo noru“

Sandros Grafininos byloje nuskambėjo ne vienas vardas, pasisakyti gavo progą ir artima draugė Vismantė Budrytė. Ji 15min teigė irgi kenčianti dėl metus besitęsiančių paieškų. Suėjus lygiai metams Vismantė sako iki šiol prisimenanti ir esą dingimo išvakares.

„Vakar kaip tik ilgai nemiegojau, vis galvojau, kas atsitiko tą naktį prieš metus. Skaičiau susirašinėjimus, dėliojausi mintis, mąsčiau, bandžiau prisiminti paskutinius Nigelo veiksmus, žodžius, kai dar tą vakarą jis buvo su mano mama ir tėčio šeima“, – pasakoja Vismantė.

Jos teigimu, dieną prieš Sandrai dingstant ji su vyru buvo susitikę su Nigelu Westu. Apie 20 valandą jiedu parvežė jį namo. Kaip prisimena Vismantė, jis nenorėjo lipti iš automobilio, tęsė pokalbį ir labai vengė grįžimo namo.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Suėmimas Šiaulių apylinkės teisme
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Suėmimas Šiaulių apylinkės teisme

„Aš prisimenu, kad sėdėjau automobilyje ir vis užmesdavau akį į buto langus. Tikrai nebuvo matyti nieko, kas išduotų, jog kažkas yra namie. Užuolaidos buvo visur užtrauktos, viskas atrodė lygiai taip pat, kaip Nigelas paliko.

Nežinau, kodėl jis delsė eiti į namus. Galbūt nenorėjo grįžti, nes bijojo Sandros, žinojo, kad kils barniai dėl atimtos dukters. Po kažkiek laiko jis pasiėmė savo rankinę su drabužiais, nes buvo paprašęs mano vyro, kad kai kuriuos drabužius pasaugotų automobilio bagažinėje, jei netyčia Sandra jį sugalvotų išvaryti, ir nuėjo į vidų“, – teigė šiaulietė.

Ji norėjo gyventi Šiauliuose, iki žiemos buvo planavusi pabaigti Bubiuose esančio namo statybą. Sandra negalėjo pati dingti.

Vismantė sako tą naktį parašiusi Nigelui, ar Sandra grįžo namo, netrukus sulaukusi žinutės, kad ji taip ir negrįžo. Ji sako dar kelias savaites nuolat Nigelo klausiusi, ar Sandra jau atsirado, o Nigelas tikino, kad ji namuose nepasirodė. Vismantei liepos pirmosiomis savaitėmis su Sandra irgi nebepavyko susisiekti telefonu.

Jokių žinių apie Sandrą ji neturinti iki šiol, nepaisant to, kad nuolat mato aktyvų jos „Whatsapp“ puslapį.

Vis dėlto Vismantė įsitikinusi, kad Sandra negalėjo dingti savo noru, nes turėjo didelių planų.

„Ji norėjo gyventi Šiauliuose, iki žiemos buvo planavusi pabaigti Bubiuose esančio namo statybą. Rugpjūtį žadėjo surengti dukters krikštynas, klausė, ar aš su vyru sutikčiau tapti jos krikštatėviais. Planų ji tikrai turėjo, todėl tą variantą, kad ji dingo savo noru, tikrai atmetu“, – įsitikinusi Vismantė.

Vis dėlto ji nenori tikėti, kad ją galėjo nužudyti Nigelas, mat, jos teigimu, naktį prieš dingimą jis esą buvo su jais. Kitą dieną, kaip pati teigia, Nigelas irgi leido jų draugijoje.

„Nežinau, koks šaltakraujis žmogus turėtų būti, jei įvykdęs tokį nusikaltimą būtų visiškai ramus, lyg niekur nieko. Bet daugiau apie dieną prieš ir po negaliu sakyti, nes pažadėjau tyrėjams, kad kol vyksta tyrimas smulkiau apie tai kalbėti negaliu“, – teigė Vismantė.

Šiuo metu ji su Nigelu nepalaikanti jokio kontakto, nebendrauja ir anksčiau juo besirūpinusi Vismantės tėvo šeima.

„Nieko iš jo už tai, kad jam padedame, neprašėme mainais. Tiesiog padėjome ir tiek, nes dažnai verkdavo, grasino, kad nusižudys. Atrodė, kad tikrai yra labai palaužtas žmogus, buvo gaila, tad padėjom“, – sako Vismantė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nigelas Westas sulaukė DNR atsakymų: jis – oficialus Sandros Grafininos dukters tėvas

Jos teigimu, tėvai padėjo Nigelui susirasti būstą, kurį jis viešai sumenkino, įvardijo kaip netinkamą gyventi, nors, Vismantės teigimu, būstas yra tvarkingas.

„Jis nebuvo naujas, tačiau šiltas, tvarkingas, švarus. Jei aš žiemą likčiau be namų, man laikinai prisiglausti tiktų bet koks rūsys, o čia ponui, matai, netiko, tikriausiai reikėjo paauksuotų krėslų, sidabrinių šaukštų ir šakučių. Na, mes ne milijonieriai, tokių sąlygų suteikti negalėjome. Davė tai, ką galėjome, o viešai mus apjuodino“, – apmaudo neslepia Vismantė.

Po šios situacijos šiaulietė su šeima paprašė Nigelo išsikraustyti, tačiau, Vismantės teigimu, Nigelas apgailestavo, prašė jo nemesti, grasino pasikėsinsiąs į savo gyvybę.

„Antrą kartą jo manipuliacijos mūsų nepaveikė, tad laikėmės griežtos nuomonės, kad jis turi išeiti. Kai tik išsikėlė iš buto baigėsi bendravimas. Dabar nežinome, nei kaip gyvena, nieko“, – sakė Vismantė.

TAIP PAT SKAITYKITE: S.Grafininos motina: „Susidoroti su mano dukra nebuvo sunku, nes ji buvo nėščia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas