Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Mirė Vidutis Pranciškus Kamaitis – pramoginių ir sportinių šokių judėjimo pradininkas Lietuvoje

Lietuvos sportinių šokių bendruomenė gedi. Eidamas 86-uosius metus mirė Vidutis Pranciškus Kamaitis – pramoginių ir sportinių šokių judėjimo Lietuvoje vienas iš pradininkų, šokio puoselėtojas, daugkartinis Lietuvos čempionas, aktyvus akademikas ir visuomenininkas.
Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kamaitienė
Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kamaitienė / LSŠF nuotr.

Kaip pranešė Lietuvos sportinių šokių federacija, V.P.Kamaitis mirė po ligos.

Jo veiklos apėmė daugybę sričių – pramoginių ir sportinių šokių judėjimo Lietuvoje pradininkas, vienas iš Lietuvos sportinių šokių federacijos įkūrėjų, pirmasis federacijos prezidentas, daugkartinis Lietuvos čempionas, Lietuvos nusipelnęs treneris, tarptautinės kategorijos teisėjas, technikos mokslų daktaras, technikos srities išradimų autorius, buvęs Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas, Vilniaus vicemeras.

Fotogalerija:

Gimęs tarpukario Lietuvos Alytaus rajono Santaikos bažnytkaimyje, V.P.Kamaitis pirmiausiai išvyko į Kauną, kur tuometiniame Politechnikos institute įgijo inžinieriaus kvalifikaciją. Pažangus studentas iš karto po baigimo buvo pakviestas dirbti dėstytoju. Šalia akademinės veiklos dar studijų metais atsirado ir šokis – V.P.Kamaitis tapo liaudies šokių ansamblio „Nemunas“ nariu.

Susidomėjęs Estijos šokių pedagogų mokomais pramoginiais šokiais, dalyvavo seminaruose, į lietuvių kalbą išvertė teorinę knygelę ir tapo vienu pirmųjų Lietuvoje pramoginio šokio pedagogų, savo Alma Mater subūrė pramoginių šokių kolektyvą.

LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė
LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė

1970 m., jau sukūręs šeimą, V.P.Kamaitis atvyko gyventi į Vilnių. Čia jis dirbo tuometinio Vilniaus inžinerinio statybos instituto dėstytoju, pradėjo rašyti mokslinę disertaciją ir vėliau sėkmingai ją apgynęs tapo technikos mokslų daktaru, kelių išradimų autoriumi.

„Įdomus ir sunkus laikas buvo. Darbas po dvylika ar keturiolika valandų kiekvieną mielą dieną. Rytais skaitau paskaitas šimtui dvidešimčiai studentų – reikia pasiruošti, nes formules reikia išvesti, suklysti negalima; būtų sarmata prieš studentus. <...> Patys šokome visu tempu, dalyvaudavome konkursuose. Ir dar visą laiką vadovaudavome kolektyvams!“ – 2023 m. interviu žurnalui „Moteris“ pasakojo V.P.Kamaitis.

LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė
LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė

Vidutis Pranciškus Kamaitis kartu su šokio ir gyvenimo partnere Dalia Kamaitiene vadovavo Vilniaus pramoginių šokių kolektyvui „Vijūnas“, dainų šventės metu Vingio parke surengė pirmąjį tarptautinį pramoginių šokių konkursą Vilniuje, o ir patys aktyviai treniravosi.

Nuo 1975 m. iki 1981 m. Kamaičiai šešis kartus tapo Lietuvos standartinių ir Lotynų Amerikos šokių čempionais, o taip pat – vieninteliais Lietuvos šokėjais, kuriems pavyko du kartus nugalėti ir socialistinio bloko šalių čempionatuose.

LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė
LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė

Per visą savo sportinę karjerą Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kamaitienė tapo 180 pramoginių šokių konkursų nugalėtojais ir prizininkais. Jiems buvo suteikti Lietuvos TSR nusipelniusių artistų vardai, o po Nepriklausomybės atkūrimo – Lietuvos nusipelniusių trenerių vardai.

Baigęs savo, kaip šokėjo, karjerą Vidutis Pranciškus Kamaitis atsidėjo trenerio darbui, tapo tarptautinės kategorijos sportinių šokių teisėju, šokio žanro populiarintoju. V.P.Kamaitis vertė užsienio literatūrą apie šokį, savo kolektyvo „Vijūnas“ šokėjams pats kūrė junginius ir kompozicijas: su šiomis kompozicijomis kolektyvas laimėjo net keturias pirmąsias vietas tuometinės Sovietų Sąjungos pirmajame šokių čempionate: standartinių, Lotynų Amerikos, disko ir liaudies šokių kategorijose. Vadovaujami V. P. Kamaičio, savo karjerą Vilniuje pradėjo pasaulinę šlovę ir begalę titulų vėliau pelnę šokėjai.

LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė
LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kristina Kamaitienė

Atkūrus Nepriklausomybę, Vidutis Pranciškus Kamaitis tapo aktyviu visuomenininku – įsitraukė į jaunos valstybės kūrimo darbus, o tuo pat metu ir vienijo Lietuvos šokėjus.

V.P.Kamaitis nuo 1990 m. iki 1995 m. dirbo Vilniaus vicemeru, vėliau – Vilniaus apskrities viršininko pavaduotoju. Taip pat dar 1989 m. V. P. Kamaitis kartu su bendraminčiais ėmėsi iniciatyvos ir Lietuvos šokių klubus subūrė į vienijančią organizaciją, o Lietuvos šokėjų, kaip savarankiškos valstybės, narystės dokumentus pasaulio federacijai išsiuntė likus keliem mėnesiams iki Nepriklausomybės paskelbimo. V.P.Kamaitis buvo išrinktas ir pirmuoju Lietuvos sportinių šokių federacijos prezidentu bei kelerius metus dirbo šiose pareigose.

LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kamaitienė
LSŠF nuotr./Vidutis Pranciškus Kamaitis ir Dalia Kamaitienė

Kamaitis 2023 m. apdovanotas Lietuvos sporto federacijų sąjungos už viso gyvenimo nuopelnus, puoselėjant šokį Lietuvoje.

„Mūsų gyvenimas yra užimtas, įdomus, įvairiaspalvis. <...> Visą gyvenimą esu labai užsispyręs optimistas. Jeigu ko nors noriu – būtinai padarysiu. Nėra lengva, reikia daug dirbti“, – paskutiniu tapusiame interviu praėjusių metų vasarą kalbėjo Vidutis Pranciškus Kamaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius