Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neiškentę suvaržymų privačių renginių atstovai internete surengė protesto akciją: „Mes privalome dirbti“

Trečiadienio rytą socialiniai tinklai nusidažė žodžiais „Mes privalome dirbti“, kuriais viešai ėmė dalytis jau daugiau nei pusmetį negalintys dirbti privačių renginių organizatoriai, vedėjai ir atlikėjai. Protesto akcijos sumanytojai tikina, kad idėja gimė, nes jie neturi darbo ir jaučia neteisybę – kodėl parduotuvės atidarytos, tačiau privačios šventės negali vykti.
Stano, Dainius Palivonas su žmona Svetlana, Remigijus Žiogas
Stano, Dainius Palivonas su žmona Svetlana, Remigijus Žiogas / 15min klijuotė

Nors karantino ribojimai pastaruoju metu po truputį laisvėja, tačiau dalis sektorių vis dar laukia atsakymų iš valdžios. Pavyzdžiui, daugiau nei pusmetį negalintys dirbti privačių renginių atstovai į klausimą, kada bus galima saugiai dirbti ir organizuoti renginius, nesulaukia konkretaus atsakymo.

Tad neiškentę trečiadienį internete surengė protesto akciją, žymimą grotažyme #Mesprivalomedirbti. Prie jos prisijungę dalyviai nufilmuoja po trumpą vaizdo įrašą, skatinantį atkreipti dėmesį į renginių verslo situaciją, ir tokiu būdu siekia būti išgirsti valdžios atstovų.

Prie idėjos sumanytojų, renginių vedėjų Evaldo Venskutonio, Dainiaus Palivono su žmona Svetlana, Tomo Grigaičio prisijungė daugybė nuo karantino suvaržymų pavargusių šou verslo sferoje dirbančių žmonių.

Pasigenda komunikacijos

Kaip 15min sakė vienas iš sumanytojų D.Palivonas, surengti protesto akciją paskatino valdžios veiksmų nevykdymas renginių organizatorių atžvilgiu. Jie nesulaukia jokio atsakymo ir aiškaus sprendimo, kada ir kaip galėtų vykti renginiai.

„Pasaulis jau keičiasi, progresyvios šalys kaip Anglija, Belgija karantiną pripažįsta kaip negaliojantį. Visi imasi pokyčių. Pas mus tokių pokyčių nėra.

Protesto idėja gimė, nes gyvename socialiai juodoje dėžėje – nežinioje. Jokios komunikacijos, jokio aiškumo, jokios strategijos. Dabar, kai galime skiepyti žmones, pasidaryti testą, tokios galimybės visiškai nediskutuojamos. Ir santaupos pas žmones nėra begalinės“, – sako jis.

Monte Melli nuotr. /Svetlanos ir Dainiaus Palivonų sidabrinių vestuvių fotosesija
Monte Melli nuotr. /Svetlanos ir Dainiaus Palivonų sidabrinių vestuvių fotosesija

Renginių vedėjas baiminasi, kad dabartinė situacija stipriai atsilieps žmonių psichinei sveikatai.

„Įsivaizduokite, kad vienų žmonių potencialas vienoks, o kitų kitoks. Kažkas gali būti profesoriumi, dainininku, virėju. Tačiau dabar išeina, kad turėdami vieną potencialą, turime ne gyventi, o išgyventi. Kodėl tai vyksta? Juk mes galime dirbti saugiai. Jau įrodėme“, – tikina D.Palivonas, kuris iš klientų, bičiulių sulaukė daugybės palaikančių žinučių.

Jis ir kiti protesto akcijos organizatoriai bei dalyviai tikisi, kad valdžia su su jais pradės komunikuoti. D.Palivonas tikina, kad tiek jis, tiek kiti renginių vedėjai šventėse gali užtikrinti saugumą.

„Reikia atlaisvinti tas šakas, kurios gali vykti ir gali būti saugiai organizuojamos. Nesakau, kad tai turi būti šiandien, bet bent gegužę. Kad leistų dirbti žmonėms, kurie gali garantuoti saugumą. Mes nebuvome pavojaus kelyje, o dabar yra puiki galimybė 100 proc. sukontroliuoti visus žmones, kurie vyksta į privačias šventes“, – mano D.Palivonas.

Baiminasi, kad bus vykdoma nelegali veikla

D.Palivonas įsitikinęs, kad ši situacija galėtų būti puiki galimybė vietoje gėlių šventės svečiams dovanų atvežti po neigiamą koronaviruso testą, jį atlikus prieš renginį. Dainius tikina, kad gali užtikrinti ir kitas saugumo priemones.

„Esame beprotiškai atsakingi ir sąmoningi. Įsivaizduokite, jei nekreiptume dėmesio, tai mes patys savo verslą užpjautume. Mes turime 100 proc. atsekamumą – galime pasakyti, kas buvo renginyje. Žinome, kad atvyko visi sveiki. Niekas nenorėtų savo artimų draugų pakišti ir atvykti sirgdami, ypač tada, kai yra galimybė pasidaryti testus“, – svarsto D.Palivonas.

123RF.com nuotr./Renginys su apribojimais (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Renginys su apribojimais (asociatyvi nuotr.)

Vyras mano, kad jei dabartinė situacija nesikeis, viskas pakryps kritine linkme – daugės nelegaliai vykdomų veiklų.

„Judame link to, kad žmogus, kuris neturi pajamų išgyventi, pradės daryti nelegalius dalykus. Mes norime, kad valdžia tai išgirstų, užkirstų tam kelią ir vyktų pokalbiai, procesas. Toks jausmas, kad jie užsidėję akinius ir nebemato žmonių.

Tarsi gyvename dviejose Lietuvose – vienoje, kuriai skauda, ir kitoje, kuri nieko nemato. Savo protestu norime parodyti, kad valdžia turi pradėti judėti ir suvokti, kad saugius dalykus reikia atidarinėti“, – 15min komentavo D.Palivonas.

Ketina užtikrinti visus saugumo reikalavimus

Prie protesto akcijos prisijungė ir kitas žinomas renginių vedėjas Remigijus Žiogas, kuris taip pat nesutinka su valdžios ribojimais. Jis nesupranta, kodėl neleidžiama dirbti, pavyzdžiui, gimtadieniuose ar vestuvėse.

„Juk privačiose šventėse būna tik to rato žmonės. O savo ruožtu mes sutinkame ne tik laikytis atstumų, bet ir pasidaryti greituosius testus, kad užtikrintume patį saugumą“, – D.Palivonui antrino R.Žiogas.

Renginių vedėjas pasakoja, kad dėl suvaržymų teko atšaukti ne vieną šventę, kuri nusikėlė net ne į 2021, o į 2022 metus. Jis sako, kad per šį laiką žmonės net ir išsiskirti sugeba. Tad jei nebus keičiami dabartiniai sprendimai, svarsto, ar tik neteks imtis drastiškų priemonių – nepaisyti ribojimų.

„Žmonės į tuos skaičius jau nereaguoja, jiems neįdomu. Turėtų būti gal kitokie sprendimai, nes tas skaičiavimas, gyvenimas baimėje nebeveikia.

Tiesiog eisime į partizaninę kovą, kuri buvo su alkoholiu Amerikoje. Ten nebuvo alkoholio, bet jo buvo. Taip ir čia. Mums neleis dirbti, bet mes dirbsime. Dėl psichologinės būsenos žmonės tapo abejingi, tos socializacijos labai reikia“, – tikina jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Žiogas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Žiogas

R.Žiogas sako, kad su klientais ne kartą aptarė, jog šie sutiktų darytis testus, laikytis visų saugumo reikalavimų, kad tik galėtų vykti renginiai. Jis tikina nenorintis švenčių rengti nelegaliai, tad tikisi bent minimalių sprendimų iš valdžios.

„Renginių organizavimas sustojęs, bet tuo pat metu jis vyksta. Žmonės jau yra įsikėlę į pogrindį, bet kam tai daryti? Norime rengti saugiau, norime, kad valdžia į tai atkreiptų dėmesį. Emocinė žmonių būsena yra daug svarbiau nei gąsdinimas.

Tegul nuima tas 257 eurų pašalpas. Geriau tuos pinigus orientuotų į greituosius testus, kad gyvenimas galėtų vykti“, – sako jis.

Prie protesto prisijungė ir daugiau žinomų žmonių

Prie trečiadienio rytą prasidėjusios protesto akcijos prisijungė ir atlikėjas Stanislavas Stavickis-Stano, kuris nepraleido progos ir pajuokauti. Teigė, kad jei nepavyks su renginiais ir koncertais, įsidarbins Klaipėdos delfinariume.

„1999 m. Klaipėdos delfinariume įgijau specialybę. Išmokau snukiu įmesti kamuolį į krepšį, peršokti dvigubą lanką, paploti pelekais ir užvesti visus žiūrovus, kad jie paplotų. Pasirodymo gale moku visus aptaškyti vandeniu. Gebėjimų dar nepraradau.

Tačiau nuo rugsėjo mėnesio aš ir mano kolegos, dabar jau rimtai, nesame turėję nė vieno renginio ar koncerto. Tai jau yra rimta. Sakau savo ir kolegų vardu – mes privalome dirbti.

Jeigu ne, tai kreipiuosi į Klaipėdos delfinariumą. Įgūdžių ir gebėjimų nepraradau. Prašau mane įtraukti į ruonių ir delfinų programą“, – socialiniame tinkle prie protesto akcijos prisijungė S.Stavickis-Stano.

„Esu Venskutonis Evaldas. Esu privačių renginių vedėjas. Jau 6 mėnesius privačių renginių verslas yra uždarytas dėl karantino. Aš privalau dirbti, nes mes esame visos Lietuvos privačių renginių atstovai. Mes neprašome pinigų, pagalbos ir net valstybės paramos. Viskas, ko mums reikia, tai tiesiog sugrįžti į darbus.

Mes galime dirbti, nes aš auginiu tris mažamečius berniukus, kuriuos mokau gyventi ne iš pašalpų, kurias duoda valstybė, o susikurti savo verslą ir užsidirbti patiems. Taip, kaip tai darau aš. Renginių vedimas ir kitos veiklos yra mūsų darbas ir mūsų duona. Mes privalome dirbti“, – socialiniame tinkle kalbėjo E.Venskutonis.

Daugelį metų su renginiais dirbantis Linas Lapėnas taip pat išsakė savo nuomonę – šis tikisi, kad valdžia jų žinutę išgirs.

„Tikiuosi, kad greitai būsime išgirsti“, – prie akcijos prisijungė ir renginių vedėjas L.Lapėnas.

Savo įrašu pasidalijo ir vienas iš protesto organizatorių Tomas Grigaitis, kuris patikino, kad su valdžia buvo bandoma komunikuoti ne vieną mėnesį. Visgi panašu, jog bandymai buvo bevaisiai.

„Gali kam nors atrodyti, kad mes tik šaukiam, kad norim dirbti, nekreipdami dėmesio į aplinkybes, o realybė yra tokia, jog išsiuntėm dešimtis laiškų su klausimais atsakingoms institucijoms ir negavome atsakymų. Planai, kaip saugiau dirbti privačiose šventėse, yra paruošti ir pristatyti seniai, bet į jokią diskusiją su mumis nesileidžiama.

Mes neturime aiškumo, nėra jokio mūsų verslo srities laisvinimo plano, jokių nustatytų kriterijų. Draudžiama ir tiek. Kiek, kaip ir iki kada bus draudžiama? Tyla. O mes norime žinoti, norime pasakyti klientams, kurie laukia, kuriems esame įsipareigoję. Būtų žymiai mažiau nepasitenkinimo, jeigu gautume atsakymus, koks mūsų likimas, ar yra kokie nors konkretūs planai, kokiomis pakopomis bus laisvinami privačių renginių apribojimai? Kokiais kriterijais remiantis / kada bus leidžiami privatūs renginiai 10, 20, 50 žmonių?

Nors, būkime atviri, vieną atsakymą į 100 klausimų gavau, buvo palinkėta supratingumo ir kantrybės! Kantrybės, Karlai, po 6 mėnesių kantriai laukiant nežinomybėje. Kantrybė ir supratingumas turi terminus. Buvome kantrūs, dabar mes norime aiškumo, planų ir veiksmų“, – socialiniame tinkle savo mintimis pasidalijo T.Grigaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas